În aşteptarea următorului Mare Stolnic

22 April 2013

Sâmbătă a fost zi de răsfăţ personal după o săptămână intensă. Aşa că mi-am zis să mă regalez şi cu un fel de mâncare pe cât de delicat şi rafinat, pe atât de arhaic.

Ceapă umplută:

Ingrediente

          5-6 cepe mari (dar mari)

          1 conservă de ciuperci sau 250 g de ciuperci proaspete

          1 mână de nuci/ alune/ seminţe de floarea soarelui sau de dovleac mărunţite grosier. Sau un mix, asezonat cu un pic de susan

          1 morcov mic ras pe răzătoarea ce mică

          1 lingură de ţelină tot pe răzătoarea cea mică rasă

         Miezul unei chifle (muiat în lapte)/ ½ cană de grâu bulgur fiert sau 1 cartof ras şi ţinut în apă rece spre a preveni oxidarea

          1 legătură de a) = leuştean sau b) = pătrunjel

          ½ pahar de vin: a) = roşu, b) = alb

a)     3 linguri de pastă de ardei  şi o conservă de roşii în suc sau

b)     1 cutie de smântână

 Cepele se curăţă de ”mustăţi” şi se ţin într-un vas cu apă cât timp sunt rase leguminoasele şi se mărunţesc nucile.

 Se taie până la jumătate, dar nu complet, astfel încât să poată fi scos miezul. Cele 3-4 foi exterioare se opăresc în apă fierbinte.

“Miezurile” cepelor se toacă mărunt, mărunt, mărunt, se amestecă cu morcovul, ţelina, ciupercile mărunţite bine se călesc un pic, apoi se adaugă seminţele şi miezul de pâine sau grâul fiert şi jumătate din verdeaţă şi se amestecă bine de tot. Se sărează şi pipărează după gust.

Cu acest amestec se umplu individual foile de ceapă.

Se unge cu ulei/ unt o tavă termorezistentă şi se aşează cepele.

a)     Se face un sos din ardei, roşiile tocate şi sucul lor şi vinul roşu sau

b)     Se adaugă o cană de apă+vin alb

Se dă la cuptor cu foi de dafin şi boabe de piper până se rumenesc frumos.

În cazul b), la finalul coacerii se adaugă şi smântâna şi se mai lasă câteva minute în cuptor, cu focul închis.

Dacă aţi pus roşii, se asezonează cu leuştean, dacă aţi mers pe varianta de sos alb, pătrunjel.

Poftă bună!



Citiţi şi

Grădina mea, colțul meu de rai

Rețetă pentru cea mai gustoasă caracatiță la grătar

Inteligența artificială (AI) a dezvoltat și a gustat propria băutură energizantă. Ai încerca-o și tu?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro