Să o facă sau să nu o facă? Întrebarea pe care și-o puneau femeile acum câteva decenii s-a transformat în A făcut-o sau n-a făcut-o? Această schimbare reflectă creșterea cazurilor de folosire abuzivă a chirugiei plastice în scop cosmetic. Dar oare ne putem bucura de avantajele operațiilor estetice fără a simți vreo urmă de rușine sau regret? Putem evita acea pantă alunecoasă ce ne poartă dintr-o operație în alta până nu ne mai recunoaștem în oglindă? Răspunsul depinde de cât de conștiente suntem de efectele pe termen lung ale chirugiei estetice, atât medicale cât și psihologice.
Pentru a trata cu seriozitate această problemă și a face o alegere înțeleaptă, în momentul în care ne hotărâm să ne retușăm frumusețea naturală, trebuie să ținem cont de patru factori importanți: SIGURANȚA, COSTURILE, SCOPUL și AȘTEPTĂRILE.
SIGURANȚA pare un factor de care ținem cont din oficiu, dar sunt multe femei care își fac operații estetice fără a ști ce presupun. Poate din ignoranță, sau poate din lipsă de interes, în loc să facă o cercetare sumară pe cont-propriu, se urmează sfaturile prietenilor sau ale editorilor din reviste și iau orbeşte decizii care le afectează iremediabil viața. Înainte de a lua o astfel de decizie, trebuie să te asiguri că medicul are licență de practică în domeniu și că procedura la care te vei supune este autorizată de Ministerul Sănătății. Nu ezita să ceri medicului să te lămurească în orice privință. E dreptul (și obligația față de tine însăți) să pui toate întrebările pe care le ai și să obții răspunsuri clare.
Nu numai că ar trebui să aibă o reputație bună, dar un chirurg estetician ar trebui să știe cum să dezvolte o comunicare specială, individualizată, cu pacientele sale. Pune-i orice întrebare care te frământă. O întrebare foarte bună este: „Dacă aș fi soția, iubita, fiica sau sora ta, mi-ai recomanda această operație?” Întreabă-l, de asemenea, cât de mult vor ține efectele operației. Va fi dureroasă? E nevoie de anestezie? Cât durează recuperarea? De cât timp se practică această procedură medicală? Siguranța nu e sinonimă cu succesul unei operații pe care îl vezi la o actriță, sau chiar la o prietenă. E vorba de fața și de corpul tău. Chirurgia plastică este o experiență personală, care diferă din punct de vedere fizic și psihologic de la un individ la altul.
Ai putea fi tentată să crezi că problema COSTURILOR financiare este un alt truism, dar prea multe femei apelează la diverse proceduri estetice fără a le cunoaște costurile pe termen lung. Majoritatea acestora, precum injecțiile cu botox sau tratamentele cu laser, necesită repetarea periodică pentru a-și menține efectele. În felul acesta, procedurile se înlănțuie la nesfârșit și nu vei fi niciodată mulțumită. Așa cum o cameră proaspăt renovată face ca mobila să pară demodată, așa și o frunte care tocmai a scăpat de riduri accentuează și mai mult ridurile din jurul ochilor. Dupa ce efectele unei intervenții se pierd, defectele par și mai inestetice, dând naștere la un cerc vicios în care se învârt problema resurselor financiare și obsesia frumuseții. Luați această decizie cu grijă și atenție, și fiți sigure că vă puteți permite financiar să intrați în acest lung proces al înfrumusețării pe cale chirurgicală.
SCOPUL. OK, scopul operației este de a te face mai frumoasă. Întrebarea este: pentru cine? Unele femei apelează la chirurgia plastică fiind împinse de altcineva. Uneori dorința de a deveni mai frumoase pe cale artificială derivă din frustrarea provocată de afirmații ca „Pentru vârsta dumneavoastră arătați destul de bine” sau de întrebări precum „Câți nepoți aveți?”. Comentariile sau întrebările incomode pot veni din partea unor străini, din partea soțului nemulțumit de aspectul tău fizic, sau din partea copiilor care te întreabă inocenți ce e cu ridurile de pe chipul tău și cu vinișoarele albastre de pe picioarele tale. Alteori, chiar medicii sunt cei care te atrag înspre astfel de proceduri. Foarte important de reținut: operațiile estetice aduc cea mai mare satisfacție atunci când împlinesc scopuri personale și când tu ești cea care consideră că ar avea nevoie de îmbunătățiri. Gândește-te bine pentru cine vrei să îți modifici trăsăturile. Tu ești cea care va suporta inciziile bisturiului și va trăi cu acele modificări.
Pune în balanță AȘTEPTĂRILE și realitatea. Unele femei au o abordare complet nerealistă asupra chirurgiei cosmetice, fiind impresionate de pozele de genul „before and after”. Se lasă seduse de reclamele de la televizor sau de pe internet, în care ridurile dispar ca sub vraja unei baghete magice. Incredibil? Magic? Să fim serioși. Chirurgia plastică poate face lucruri impresionante pentru persoanele cu așteptări realiste, dar nu minuni. Nu poate reda tinerețea și nici nu transformă propriu-zis înfățișarea unei femei. N-ar trebui să ai astfel de așteptări, căci operațiile cu cele mai bune rezultate sunt cele care produc schimbări mici, nu transformări uriașe. Ce îți dorești? Să te privești în oglindă și să vezi o femeie cu un look nou și proaspăt sau una cu un look artificial și trăsături forţate?
Femeile care vor să-și modifice trăsăturile feței sau ale corpului, crezând că se vor simți mai bine pe plan interior, sfârșesc adesea dezamăgite. Apelează la alte operații, una după alta, nerezolvându-și problema niciodată. Golul sufletesc nu numai că rămâne, dar se adâncește pe măsură ce imaginea lor ideală se îndepărtează din ce în ce mai mult de cea reală. Așteptările realiste conduc la rezultate satisfăcătoare. Priviți tot acest drum de la nevoie la decizie ca pe următoarea metaforă: Ați avea curajul să urcați pe vârful unui munte și sa schiați de acolo până jos, fără să cunoașteți traseul și pericolele lui? Noile opțiuni ale chirurgiei plastice vă pot aduce satisfacții, așa cum o face muntele și adrenalina pentru amatorul de ski care cunoaște traseul. Dar cel care vrea să aibă ocazia de a mai schia vreodată se gândește bine înainte să își dea drumul pe o pârtie abruptă.
Când vine vorba de chipul și de trupul tău, fii precaută și nu te pripi în luarea deciziilor. Te vei simți, și în cele din urmă, vei deveni, mult mai frumoasă.
Citiţi şi
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.