Dimineață, văd poza asta pe pagina Ancăi Giura și următorul comentariu:
“Îl vedeți pe ăla micu’, cu tricou galben?
Ei, bine, ne-a făcut vaccinul!
El e cercetătorul de la Pfizer, un zeu al microbiologiei. Ugur Sahin!
Uneori, ca profesori, ne întâlnim cu acești mici zei cu șosete rupte. E o șansă, o binecuvântare. Îi recunoști după privire. După niște ochișori în care strălucește genialitatea!
De aceea, totul pornește de la educație! Și de la cum le vorbești copiilor tăi despre încrederea în profesori.”
Băiețelul din poza veche de 50 de ani e doctorul Ugur Sahin de azi, ce zâmbește fericit că a găsit la 54 de ani primul formula unui vaccin anticovid.
Primul, dar nu singur. Pentru că a lucrat împreună cu femeia vieții lui, Özlem Tureci.
Și uite-așa Özlem și Ugur au ajuns cel mai renumit mariaj din știință de când Marie și Pierre Curie au descoperit radioactivitatea. Cuplul de cercetători turco-german este foarte aproape de a fi declarat inventatorul primului vaccin împotriva coronavirusului și la fel ca predecesorii lor, merg pe bicicletă, nu sunt interesați de miliardele pe care le-ar putea face din descoperirea lor și sunt fericiți să lucreze împreună în halate medicale brodate*de laborator. La fel ca Marie Curie, și ei sunt emigranți – părinții amândurora au venit din Turcia ca parte a programului “guest worker” – și s-ar putea să împartă un premiu Nobel.
“Nevoia noastră de bani este doar nevoia de a avea o viață normală, nu avem nevoi speciale. Nu avem nici măcar o mașină.” dr. Sahin.
Proiectul “Lightspeed” (viteza luminii) a fost demarat la jumătatea lunii ianuarie de firma germană Biontech cu scopul de a crea în timp record un vaccin împotriva noului coronavirus. Dezvoltarea unui vaccin durează, în condiții normale, între opt și zece ani. Acum, cercetătorii din Mainz au reușit în mai puțin de un an să aducă vaccinul lor în faza de aprobare finală în SUA de către FDA, dar și în Europa de către EMA, autoritatea europeană de supraveghere a sectorului farmaceutic), solicitând o aprobare în regim de urgență. Vaccinul are o rată de succes de 90% în protejarea de COVID-19.
De unde a venit succesul celor doi cercetători
Până la pandemie, cercetarea celor doi era legată de lupta împotriva cancerului și teoria lor este că tratamentul anti-cancer ar trebui individualizat și nu aplicat universal prin formele cunoscute: operații, chimioterapie, radioterapie. Scopul lor a fost și rămâne să dezvolte o terapie imunitară care să stimuleze capacitatea proprie de apărare a corpului pacientului, sistemul său imunitar, pentru a neutraliza tumorile maligne.
Cum s-au cunoscut cei doi
Özlem Türeci, fiică de medic emigrat în Germania, a fost influențată de meseria tatălui și medic a ajuns. Azi, e lector universitar extern la Universitatea Mainz, conduce la Biontech munca de dezvoltare clinică a produselor medicale și e considerată unul dintre pionierii terapiei imunitare anti-cancer.
Ugur Sahin a terminat medicina cu ‘Summa cum laude’, apoi a lucrat ca medic specialist în Medicină Internă și Hematologie/Oncologie la Universitatea Köln, unde după șapte ani a ajuns profesor. S-a mutat apoi la clinica universitară din Saarland, unde a cunoscut-o pe Özlem Türeci.
În 2002, anul în care s-au căsătorit, Sahin își desfășura cercetările la Universitatea din Mainz. Trebuie să știți că acest cercetător înrăit s-a aflat în laborator și în ziua nunții – și înainte de ceremonia de la starea civilă și după. Despre pasiunea lui pentru cercetarea de laborator, datând de la 20 de ani, povestește chiar el: “Aveam cursuri în fiecare zi până la ora 16, iar după aceea eu mergeam și lucram în laborator, în timp ce ceilalți studenți mergeau acasă. Stăteam în laborator până seara la orele 21-22, uneori mă prindea acolo și 4 dimineața. Plecam acasă pe bicicletă”. Pe bicicletă merge și azi, și în calitate de președinte al Biontech, dar și ca profesor la Universitatea Mainz.
Cum s-a născut Biontech
2001 – Sahin și Türeci au creat firma de biofarmaceutică Ganymed Pharmaceuticals, care dezvoltă medicamente anti-cancer pe baza terapiei imunitare. Firma a fost vândută pentru cel puțin 422 de milioane de euro în 2016.
2008 – Sahin, Türeci și alții creează o nouă firmă: Biontech. Firma produce mai ales tehnologii și medicamente pentru terapii anti-cancer individualizate. Dar nici un produs nu a ajuns în faza de aprobare finală.
2020 – Biontech este evaluată azi la 20 de miliarde. Dr. Sahin deține 18% din acțiunile Biontech și a intrat în rândul celor mai bogați 100 de germani prin succesul companiei sale.
Și ca să înțelegeți de ce această companie valorează atât de mult, trebuie să știți că din cei peste 1300 de angajați din peste 60 de țări care lucrează în prezent la Biontech, mai mult de jumătate sunt femei cu pregătire profesională de cel mai înalt nivel – cam un sfert au doctoratul. 🙂
Ce se întâmplă acum
“Investim deja masiv în extinderea capacității noastre de producție, pentru a putea face față producției comerciale a viitorului potențial vaccin BNT162. În ambele centre pe care le deținem la Idar-Oberstein și Mainz, liniile de producție merg nonstop. Scopul nostru a fost de la bun început să facem pași importanți în paralel pentru a rămâne în timpul alocat producției” a declarat Sahin pentru ZDF.
Citiţi şi
Un mesaj de la Catherine, Prințesa de Wales
Misterul prințesei de Wales elucidat: Kate a declarat că face tratament pentru cancer
COVID-19: unde suntem azi și ce să faci dacă te îmbolnăvești.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.