Viteză. Acesta este cuvântul care caracterizează cel mai bine viețile noastre moderne. Trăim în viteza a 6-a aproape orice eveniment de viață, chiar și cele mai multe dintre acțiunile simple, precum mâncatul sau dormitul. Hăpăim pe fugă ca să trecem imediat la altceva și dormim tot mai puțin, ca să ne rămână timp pentru tot ce ne-am propus să facem. Tot mai mult și tot mai repede.
Suntem parcă mânați de la spate de o forță nevăzută, care ne biciuiește imediat cum am tras pe dreapta să ne odihnim.
Trăim vremuri în care până și relaxarea este o cursă. Alergăm după locuri noi, pe care le studiem prin ecranul telefonului abia când ajungem la cazare, și atunci mai mult ca să ne asigurăm că pozele sunt perfect editate pentru Facebook sau Instagram.
Băgăm aproape fără discernământ în traistă amintiri, bunuri, produse și vedem noi după aceea ce triem. Important este sa adunăm multe și cât mai repede, să nu pierdem valul. Nu mă credeți? Uitați-vă în jurul vostru, acasă, și vedeți câte dintre lucrurile din dulapuri zac nefolosite de luni, poate ani.
Tehnologia evoluează amețitor de repede, încât nici nu apucăm sa ne plictisim de un telefon, că altul îl și retrogradează în vitrinele magazinelor. Și uite așa muncim tot mai mult și mai repede, pentru a anula din timpul rămas până când vom avea în buzunar cel mai nou smartphone. Mai deștept, mai rapid.
Relațiile sunt tot pe fast forward, de când tehnologia și-a băgat coada și aici. Până nu demult, loteria sentimentelor începea cu un contact uman, fortuit sau nu. Da, e adevărat că nu toate poveștile se încheiau cu happy-end, dar măcar oamenii își dădeau șanse să pună treaba pe roate. Acum, pe Tinder, totul se desfășoară sub imperiul lui “swipe right”. Milioane de suflete se aruncă voluntar în acest malaxor de suflete, cu speranța că vor trage lozul câștigător. Uneori iese bine, dar de cele mai multe ori iese prost. Swipe, swipe, swipe! Ce nu realizează aproape nimeni este că, în trecutul nu foarte îndepărtat, după un refuz aveai timp să te reculegi și să o iei de la capăt cu încrederea bandajată. Acum, ieși la vânătoare zi de zi, cu rănile deschise, ca într-o misiune kamikaze. Curiozitatea nu îți dă pace, chiar dacă prețul pentru asta este însăși sănătatea ta sufletească.
Citiţi şi Romantismul post-Tinder: cei 5 ani care au schimbat dating-ul
Ne grăbim să ajungem dintr-un loc în altul, deși o vorbă din bătrâni spune că importantă nu este destinația, ci călătoria. Uităm astfel nu doar să ne bucurăm de moment, ci și să ii respectăm pe ceilalți, când ne facem loc cu coatele pentru a ajunge cât mai repede în faţă. Atât la propriu, dar mai ales la figurat.
Suntem în viteza a 6-a, dar nu pe un drum întins, ci mai degrabă într-un circuit închis și sinuos. Plecăm de la start, ca mai apoi să ajungem din nou în același punct, pe care îl redenumim sosire. Alergăm pentru a fi în frunte și a asista primii același film, pe care oricum l-am mai văzut cu toții deja.
Apropo de filme, nici măcar pe astea nu mai știm să le savurăm. Industria s-a transformat, ne servește tot mai mult și tot mai repede. Mai știe cineva al câtelea Star Wars sau Avengers apare anul ăsta? Vedem seriale pe bandă rulantă, uneori fără să știm nici măcar numele personajelor. Nu ai timp oricum să le ții minte, pentru că altele le vor lua locul în curând. Intră genericul, dai skip intro și privești. Tot mai mult și tot mai repede.
Dar stați liniștiţi, o să fim în cursă doar cât mai avem combustibil. Asta dacă nu cumva sfârșim în parapeţi, de la prea multă viteză. Însă, cum ar fi vreuna dintre variante mai bună decât cealaltă?
Nici măcar nu mai poți să strigi “opriți planeta, vreau să cobor!”. Când ești în viteza a 6-a, asta încetează să mai fie o opțiune.
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Învățătorii, timpul, barbaria și lucrurile de neacceptat
România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea
Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.