“Îi caută moartea pe acasă, nu mai ai loc de ei”

10 July 2023

“Dă-te mai încolo, tataie!”. “Îi caută moartea pe acasă, nu mai ai loc de ei”…. De unde începe “bătrânețea”? Și de unde începe indiferența noastră în fața acestor lumânări pe cale să se stingă?

Alain Delon spunea recent că bătrânețea este un naufragiu. Poate și pentru că acest simbol al Franței a ajuns să fie subiect de dispută patrimonială între familie și “doamna de companie” care îl îngrijește de câțiva ani.

Când privim “un bătrân”, vedem doar ridurile, fața scofâlcită plină de pete, mâinile tremurânde, ghebul care îl transformă în semn de întrebare. Este diform, urât, sinistru.

Nu vedem curajul cu care a înfruntat viața. Nu vedem sacrificiul și iubirea cu care și-a crescut copiii. Nu vedem cărămizile pe care le-a zidit în pereții casei lui și a altora. Nu vedem lacrimile pe care le-a presărat cu fiecare durere pe care viața i-a atârnat-o de gât. Nu vedem că genunchii “bătrânei” care se târăște în poarta bisericii poartă durerea unei boli, a pierderii unui fiu sau a unui soț.

Suntem prea ocupați cu inteligența noastră sofisticată, sau poate cu grija casei noastre. Nu există eroism în bătrânețe. Există doar luciditate care doare. Există lacrimi uscate și câteva fotografii îngălbenite legate cu elastic. Doar Dumnezeu le mai umple singurătatea resemnată.

O națiune care își uită bătrânii este condamnată să decadă în aceeași decrepitudine. Nu eu! Nu eu! ….Ce s-a dezgropat în niște aziluri de bătrâni, zilele astea în România, este cea mai hidoasă față a unui popor care și-a pierdut busola morală. Și eu. Și eu…

Sunt la fel de vinovat ca cei care au aruncat la gunoi viața unor bătrâni. N-am știut. Aș fi vrut să știu? Dumnezeu să mă ierte. Am început să îmbătrânesc. Valurile sunt tot mai mari.

Toate articolele acestui autor, aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Pentru toate femeile de 60+, pardon, pentru toate femeile :)

Are dr. David Sinclair dreptate în ce susține legat de îmbătrânire?

Oliver Sacks: Bucuria bătrâneții (Nu glumesc)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro