Vin vremuri grele. Nu, nu vorbim despre alegeri, că există specialiști muuuult mai buni în politică; de la administratorul de bloc la înalții reprezentanți UE, toată lumea dă pe dinafară de competență și bune intenții. Uite, bunele intenții în nutriție ne rezervă surprize culinare cel puțin ciudate, europeneşte gândind.
Zic statisticienii că prin 2050 vom fi 9 miliarde de suflete pe planetă. Vai de noi, ne vom bate pe o shaorma la Dristor cu arme laser? Ne vom jefui reciproc frigiderele? Niet. Vărsarea de sânge fiind considerată barbară (atunci când nu e vorba, pardon, de victime colaterale), vom căuta surse alternative de proteine animale. Între timp , pe şest, îi convingem pe ăia slabi de înger să devină vegani.
Deja insectele reprezintă o bună sursă de proteine pentru 2 miliarde de oameni: ele înseamnă 64% din greutatea termitelor, iar greierii rivalizează cu Joiana cea producătoare de metan care otrăvește atmosfera. Ba mai au și mulți acizi omega 3 (viermișorii comuni care vă transformă cireșele și zmeura într-o masă completă) sau fier (lăcustele, greierii).
Gordon Ramsey – salată cu furnici
Până să scuipăm oripilați în sân (sau pe trotuar, e mai șic), am putea să ne privim farfuriile la microscop , constatând că entomofagia (consumul de insecte) e parte a vieții noastre de zi de zi: e admis ca 25 gr de curmale să conțină 10 insecte întregi, de exemplu. Iar cu bericica savurată toată vara la terase ne-am luat și vitaminele de grup B din aphide (păduchii verzi de plante=admise 2500/10 gr). Sintagma “mici cu bere” ar trebui protejată UNESCO, are sensuri nebănuite și conotație internațională…
Tofu cu greieri
Adevărul e că se cunosc peste 1.900 de specii de insecte comestibile: țânțari, viespi, furnici, albine, viermi, scorpioni etc. Sunt voci care susțin că înghițim juma’ de kil de insecte anual; adepții detoxului ar trebui să includă și spălătura gastrică în program, pe lângă divina clismă, ca să se purifice integral.
Fără ca nimeni să se îngrijoreze sau să sughită oripilat, din 1986 se folosește deja quorn-ul, un fel de “carne” obținută dintr-un fungus și prezentă în multe semipreparate gen cârnăciori, lasagna, burgeri. În Anglia, în special, dar se mănâncă pe toată planeta.
Sushi (crawly cuisine)
Primul hamburger obținut din carne produsă din celule stem de vacă s-a mâncat deja în 2013, contra numai 385.000 de dolari. Va ajunge să coste 2 , fără îndoială, dar mai e puțin de lucru, iar deocamdată culturile necesită cantități mari de antibiotice (cresc pe gunoi-de aici denumirea de shit meat sau shmeat). Yummy, yummy!
Ciocolată cu goldcrickets (greieri adevărați auriți)
Așa că UE oferă un premiu de 4.3 milioane de euro celui care descoperă cum să transformi insectele într-o mâncare populară. Soluția perfectă. De ce să ne batem capul cu educația și folosirea eficientă a resurselor, când fripturica e la o canalizare distanță? La ce diversitate de specii de gândaci putem oferi, vom cuceri Europa cu gândacii noștri, iar Bucureștiul va deveni capitală culinară europeană. Să nu ziceți că nu v-am spus…
Citiţi şi
“Ce să fac ca să slăbesc? Ce să mănânc? Dă-mi o listă!” Iată lista doctorului Adrian Copcea
Ce să faci pentru ca și în creierul tău să fie aprins un pom de Crăciun
Herbalife sărbătorește 15 ani de nutriție de înaltă calitate în România
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.