Iarna. Compunere.

11 December 2013

Salut. Mă numesc Adrian și n-am c***e. Din păcate, cred că semeni cu mine. Pentru că nouă, românilor, în general, ne lipsesc ouăle. O să înțelegeți imediat de ce am început așa.

Mă tot uit în ultimele zile pe Facebook și remarc o chestie. O mai remarcasem de câteva ori, dar o uitasem. Pe lângă faptul că suntem un popor de leneși, bârfitori și superinteresați de ce fac și cred cei din jurul nostru (sau capra lor) , noi suntem nația care suferă cel mai rău din cauza climei. Pe nicăieri pe unde am fost n-am auzit oameni care să se plângă de vreme mai rău decât românii. Pentru că pe noi, pe lângă faptul că ne chinuie soarta, ne chinuie și clima. Cum se fac 30 de grade murim de cald și ne plângem încontinuu de asta, cum se fac 0 grade murim de frig și ne plângem incontinuu de asta. Poporul român e ok doar în mai și septembrie. Dacă nu plouă.

Dar nu temperatura e problema noastră. Jur! Problema noastră e că suntem proști, să mor io. Pentru că, de fapt, ar trebui să ne plângem de gerul din sufletul nostru. Pentru că disconfortul cel mai mare vine din interior. Noi vorbim de frigul de afară, ca să nu vorbim de ăla din noi. Ne răcim pe dinăutru din diverse cauze. De la dragoste neîmpărtășită până la sărăcie. Dar nu ne plângem în gura mare de treaba asta pentru că frigul din noi e doar al nostru și nu trebuie să vorbim cu nimeni despre el. Asta ne-ar face să părem slabi. Și nu e bine. Noi, efectiv, suferim doar fizic. Niciodată spiritual. N-avem bani, ne e cald, nu merge mașină, e trafic, ne dor splina, ficatul, capul, stomacul, ochii, picioarele, mâinile, mijlocul, ceafa, urechile. Dar nu ne doare sufletul! Aiurea. Ne doare de ne c***m pe noi.

Mi-ar plăcea ca într-o zi, de exemplu, să mă duc să-mi fac analizele și în loc să-i zic ăleia de la recepție: Mamă, ce cald e afară!, să-i spun: Fă, sunt un prost penal, sufăr ca un câine după unul care nu dă doi bani pe mine! Păi, s-ar uita aia crucită la mine și mi-ar zice: Aveți programare? Pentru că noi, românii, suntem praf pe empatie. Praf. Dar ne eschivăm mișto: A murit mama! Dumnezeu s-o ierte! Nu spunem că ne pare rău. Nu! De acum e treaba lui Dumnezeu. Că mortul are muuult mai multă nevoie de Dumnezeu decât noi. Sincer, ne doare în c*r de alții, pe alții de noi, și ajungem să nu ne mai pese de lucrurile care ne încălzesc sufletul: Crăciun, prieteni, familie. Rahaturile care contează, de fapt.

Partea proastă e că noi suntem pe dinăuntru cum e mama moartă pe dinafară. Reci. Dar, în continuare, mult mai problematică și mai ușor de exprimat e suferința cauzată de cele minus 10 grade de afară. Păi, fraierilor care suntem, de hipotermie murim în 10 minute, cu răceala din suflet trăim și ani de zile. Aia nu ne omoară, ne paralizează! Ne e rușine cu frigul din noi și de aia nu vorbim despre el. Și, dacă am vorbi despre el, ar trece mai ușor! Dar ce, sunt io prost să arăt că sufăr? Nu! Frigul de afară e un anotimp, frigul din mine e o rușine!

Și, chiar dacă ajungem să conștientizăm și să analizăm treaba asta, n-avem aproape niciodată c***e să luăm decizia corectă. Decizia care ne-ar încălzi cât de cât pe dinăuntru. Noi, românii, funcționăm doar teoretic.

Să zicem, de exemplu, că io sunt un bărbat de 35 de ani care are o relație de 12 ani cu o femeie. N-o mai iubesc, n-o mai vreau, n-aș mai prea f***-o și nici nu-mi place să stau de vorbă cu ea. Și într-o zi stau singur acasă și beau o bere și mă lovește o epifanie năucitoare în moalele capului: O părăsesc, mânca-ți-aș! Ca să n-o mai mint și că să ne fie mai bine amândurora. Văd io unde mă duc. E 11 decembrie 2013 și o părăsesc! Și mai beau 5-6 beri până vine ea. Ca să-mi fac curaj, nu pentru că sunt alcoolic. Îmi fac textul în cap. O să-i spun că nu ne e bine, că o să înțeleagă la un moment dat că despărțirea asta e bună pentru amândoi, blabla-uri din astea din care să nu-și dea seama că n-o mai găsesc interesantă absolut deloc sau că mi se pare urâtă cu spume lately sau că, din punctul meu de vedere, e tot mai proastă pe zi ce trece (sunt subiectiv). Că, p**a mea, dacă tot o las, măcar să dea vina pe mine, nu pe ea. Măcar atâta bărbație să am! Aia e! Cum intră pe ușă, nici n-o las să se descalțe și-i dau papucii.

Și vine aia acasă de la muncă, înghețată bocnă, cu mucii țurțure, obosită de la corporație, înnămețită că și-a uitat umbrela acasă, cu părul fleașcă, iar eu mă uit la ea cum se mișcă atentă să nu lase urme pe toată gresia din hol, cocoșată, cu două plase de la Mega Image pline și alea de zăpadă, gâfâind că nu mergea liftul, chinuindu-se într-un picior să desfacă fermorul blocat al cizmei și, într-un final, mă decid să deschid gura și zic:

Fă, e frig afară?



Citiţi şi

Cât de benefică este o ladă frigorifică pentru afacerea ta?

Soacră-mea

După Iohannis. Țara nenorocită prin metoda „Neamțul”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Popescu / 12 December 2013 9:52

    Cineva spunea ca suntem un popor de bascaliosi….-asta ai facut si tu; te-ai dat intr-un spectacol de bascalie monumental, un spectacol de-o ipocrizenie crasa. Nu era nevoie sa mai aflam inca o data cum suntem noi romanii si cat de mult nu ne convine ca ne-am nascut aici, iar tu, in nemernicia ta, te-ai gandit sa mai bati un pic apa-n piua pe aceleasi teme de-o viata. Te-as intreba daca-i facut vreo data ceva pt ca ceea ce mazgalesti tu in fituica ta de blogaras (22,5 mil de blogarasi are romania) sa se schimbe un pic. Cu siguranta nu ai facut nimic, decat poate ai scris frectii din astea simpliste si de suprafata asa ca prostu’ in nestire, ti-ai oglindit toate problemele tale interioare in randurile propriilor tale texte si cam atat!? Te-am citit din prostie (iti postase capodopera o pritena de FB) si am crezut ca poate fi ceva interesant….insa printre randuri se observa doar cat de mult te asemeni cu toti romanii tai, cat de lipsit de umor si posac esti, sarac cu duhul, misogin, neghiob. Nu mai scrie amice! Emigreaza asa ca mine, sau fa ceva concret, altfel doar ai sa te adancesti si tu si toti ”romanii tai” in aceleasi probleme vesnice.

    Reply
  2. Sorin Lucian I. / 11 December 2013 23:35

    Sa nu vezi padurea de copaci… Si ce daca a scris incontinuu si nu in continuu ? Putea sa scrie si cu sh sau tz sau sa nu puna virgulele cand trebuia. Cum nu le pun nici eu, in majoritatea cazurilor, noroc ca am avut profa buna, anul asta…
    Sa revenim: eu zic ca cine recunoaste ca n-ar bilute, s-ar putea sa fie printre singurii care le are… Nu de alta, dar secventa de final tocmai arata ca are, in ciuda limbajului direct. Si mai are si suflet. Dar si ea, venind cu sarsanalele incarcate, stiind ce pezevenghi puturos are acasa! 🙂

    Reply
  3. Geanina S, / 11 December 2013 17:16

    Simpatic eseu.Uneori e si asa situatia ,dar poate fi si mai rau.Adevarul este ca toti ajungem sa facem totul in viteza, sa nu mai avem timp nici pentru noi ,nici pentru cei de langa noi, am devenit din ce in ce mai neincrezatori , mai pesimisti…Eu de felul meu sunt optimista ,insa responsabilitatile, rutina ,neajunsurile ,etc…, m-au influentat fara sa vreau, am devenit putin victima colaterala.Vremurile ne-au schimbat si oricat am vrea ,revenim tot la ce se zicea din batrani ca “dragostea trece prin stomac”.Si ca sa nu ne plangem de concret , dam vina pe vreme, pe praful de pe asfalt ca-i prea gri si pe fulgii de nea care cad oblic si nu drept…Acum nu-i o tragedie, plangaciosi sau nu ,romanii trec peste toate si ajung sa se bucure de familia CARE ESTE, de tuica fiarta, sarmalele si porcul de Craciun, ca doar nu s-or supara toti pe 11.decembrie.

    Reply
  4. tip / 11 December 2013 16:44

    Ma intreb daca autorul acestui articol este cald, onest, decent si cat de mari sunt c****e lui… doar un gand asa…

    Reply
  5. Virginia / 11 December 2013 16:18

    “Sa fim sanatosi” si “sa fim fericiti” sunt cele mai importante obiective pe care ni le putem propune in aceasta viata. Si nu ni le propunem. Pentru ca e o prostie sa ni le propunem, una si mai mare sa vorbim despre ele. Asa ne invata familia, scoala, societatea, biserica, statul. Nimeni nu ne preda lectii de sanatate si fericire. Si atunci sfarsim abordand si dezvoltand pana la psihoza false subiecte: vremea, de exemplu…

    Reply
  6. Corina Santmire / 11 December 2013 16:10

    Este un text autocritic excelent. Sunt convinsa ca multe alte natii ar putea spune acelasi lucru (dificultatea exprimarii emotiilor). Ce rezbate printer randuri: mi-ar place sa fiu altfel, dar nu pot, nu stiu. Primul pas in a schimba ceva reprezinta constientizarea. Al doilea urmeaza. Pentru o fractiune de secunda personajul devine convins ca se va putea elibera: astazi 11 decembrie. Nu reuseste. Inca. Maine poate. Nu e un text anti-romanesc: e un text autocritic. Excelent.

    Reply
  7. Radu / 11 December 2013 16:07

    Dupa ce m-am delectat cu “ura” ta la adresa romanilor si m-am gandit ca o corporatista, care isi permite sa cumpere de la mega image n-ar trebui sa fie maritata cu unul care ii spune “fa”, o sa-ti spun un lucru care nu contrazice afirmatiile tale. Le contextualizeaza, daca vrei. Romanii au devenit asa, pentru ca asta e trendul societatii moderne, capitaliste, alienate afectiv. Nu noi am inventat psihologii. Noi inca n-avem atatia bani incat sa mergem de doua ori pe saptamana la vreunul, caruia sa-i spunem tot ce nu avem curaj sa spunem celor din jur. Si de la care asteptam niste retete miraculoase, sablonarde, cu care sa ne dregem raceala interioara. Sau, mai degraba, pustietatea noastra interioara.

    PS. La cat de minunat de credinciosi suntem noi, romanii, ar trebui s-o lasam mai moale cu criticarea deciziilor divine privind temperaturile si precipitatiile :)))

    Reply
  8. ANA / 11 December 2013 14:36

    de multe ori am discutat despre cat de tare se plang romanii in ceea ce priveste vremea. da un strop de ploaie, mare haos in trafic, toti pietonii fug, facebook-ul plin d poze cu 3 picaturi pe geam. si da, adevarat, multi nici nu stiu ce e empatia.

    Reply
  9. Marina / 11 December 2013 14:03

    Textul nu e gratuit, societatea romaneasca nu e caracterizata de usurinta in exprimarea sentimentelor, fie in spatiul public sau privat. Si exemplul de manual e parintele care isi saruta copilul abia dupa ce el adoarme, ca sa nu isi vada parintele intr-un moment de “slabiciune”.
    “Discursul plin de ura la adresa romanilor” ne spune ca ne refuzam viata emotionala, ca ne ascundem sentimentele in spatele flecarelii de zi cu zi si ca ne crestem frustrarile, fara sa bagam de seama, cu grija, ca pe propriul animalut de casa.
    Dupa ani de “barbatie” si de “Fa, e frig afara?”, omul o astepta pe aia acasa, si iat-o, dau aia mici in ea ca-n sacu de box, scumpi ca scaietii. Vai, e insuportabil felul in care rasuna hainele cand se misca sau cum ma zgaraie pe urechi cand respira, asta vrea sa ma bage in mormant. Deschide gura sa-mi zica iar ca e ger afara, iar exagereaza potaia, si ce bine i-ar sta cu un ochi vanat sa se asorteze la carpa de-a pus-o pe ea.
    Si uite-o a doua zi la serviciu, se plange de frig si de ghetusul care a facut-o sa cada si sa se loveasca taman la ochi.

    Reply
  10. ikinga / 11 December 2013 13:26

    “Pe nicăieri pe unde am fost n-am auzit oameni care să se plângă de vreme mai rău decât românii.”
    Dragul meu Adrian, se pare ca nu prea ai umblat plin lume. :). Locuiesc in Italia de mai multi ani, n-o sa-ti spun ca aici e bine si toate-s roz, si poporul italian are defectele lui, multe defecte. Au si calitati, unele pe care romanii nu le au. Dar vorbind “in general” e greu sa te bazezi pe stereotipuri. O societate e alcatuita din indivizi si fiecare individ actioneaza pe cont propriu. Dar sa stii ca si italienii se plan al naibii de mult de vreme. Iarna (cand sunt 10 grade) le e frig, vara se moare de cald, cand sunt la mare pe plaja e prea multa umezeala, toamna nu e ok ca e trist, cad frunzele si fac mizerie, cred ca primavara le e bine totusi, doar daca nu ploua.
    Romanii (majoritatea) sunt pur si simplu rai. Si se gandesc numai la binele propriu. Pretind ca altii sa faca ceva pentru ei dar ei n-ar pune mana. Vor ca lucrurile sa se intample dar nu actioneaza. Stiu ca nu toti sunt asa, din fericire sunt si exceptii, dar pot sa spun ca multi dintre cei pe care ii cunosc au aceasta trasatura in comun. Va dau in exemplu. Rudele mele din tara imi cer ajutorul… dar nu sa le gasesc de lucru (le-am gasit si au refuzat), ci sa le dau bani… ca vezi doamen daca eu castig bine si ma descurc e DREPTUL lor sa fie ajutati… ei PRETIND sa primeasca. Orice, numai sa primeasca.

    Reply
  11. monica b. / 11 December 2013 12:52

    geniaaaal.

    chestia cu frigul de afară e ca să ne eschivăm crivăţul de dinăuntrul nostru. Dacă sunt bocnă în mine şi arăt naşpa, am un motiv să zic de ce sunt urâtă şi fără chef. Pentru că e frig afară. Şi pe mine, cică, mă influenţeză vremea. Aiurea. Pretexte. Cu cât auzi mai multă lume acuzând vremea de-afară, cu atât poţi să-ţi dai seama că e tare frig la ea în suflet.

    Reply
  12. Alexandra / 11 December 2013 12:16

    Bravo, Adiii! De azi in colo o sa ma bucur ca e rece afara si pot in sfarsit sa port fularul pufos si manusile calduroase. O sa ma bucur ca frigul imi rumeneste obrajii si nu mai e nevoie sa folosesc blush, iar daca ploua… yuuuhuuu… in sfarsit am un motiv serios sa-mi iau cizmele de cauciuc si sa sar prin toate baltile, asa cum faceam cand eram copil 🙂

    Reply
  13. Mihai / 11 December 2013 12:14

    Dragut scris. Doar ca “in continuu” se scrie corect “in continuu”. Locutiune adverbiala. Punct.

    Reply
    • suhan valentin / 11 December 2013 17:40

      Stii, e o vorba: daca taceai, filosof ramaneai. It’s so true. Check the DOOM, my friend! (Dictionar Ortografic, Ortoepic si de Puntuatie) Asa ca: se scrie “incontinuu” cand are valoare de adverb (ex: Ploua incontinuu) si “in continuu” cand avem prepozitia “in” si adjectivul “continuu”(ex: Nivelul de cunostinte acumulate la finalizarea studiilor este in continuu regres:)).

      Reply
  14. iulia s / 11 December 2013 11:20

    :)mie mi se pare bine punctat si foarte fain scris
    mi-a placut partea intai ( simt aceleasi lucruri vis a vis de vaicareala..si cand spune altcineva ce crezi tu, nu poate avea decat dreptate 🙂 ), mi-a placut partea a doua, punctul de inflexiune dintre ele si finalul cu rol de punct pe i :))
    mi-a fost mila de el, nu de ea 🙂

    Reply
  15. andrei / 11 December 2013 10:10

    Am mai auzit la un moment dat un discurs d asta plin de ura la adresa romanilor. Sincer mi se pare demodat, exagerat si pe alocuri stupid. Nu vad miza acestuia. Atat de mult ne place sa facem cu oua si cu otet conditia de roman incat am impresia ca la mijloc se afla doar un mizantropism de fronda sau o crasa plictiseala.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro