La Blouse Roumaine, în spatele căreia se află două românce cu tricolorul în suflet, a lansat o chemare care a prins neașteptat de repede și a făcut cu adevărat înconjurul lumii: pe 24 iunie, chiar de Sânziene, să ne sărbătorim și ia. Pentru că nu este doar un veșmânt, este o stare, și semnele ei spun povestea începutului…
Cum putem fiecare, acolo unde ne găsește Ziua Universală a Iei, să ne arătăm atașamentul față de această bluză străveche? Uite-așa: „Ne vom îmbrăca într-o ie, ne vom fotografia şi vom posta imaginea ca poză de profil pe Facebook sau în orice altă reţea socială. Nu contează dacă ia pe care o purtăm este moştenită de la bunici şi străbunici sau este adaptată modern de un designer. Important este să fie albă. Nu contează dacă vă aflaţi în România, dacă sunteţi românce în străinătate sau doar fane ale feminităţii româneşti. Important e să o purtaţi cu drag”.
Și dacă chiar ni-i drag de ie, iată unde putem merge să o admirăm.
La galeria Galateca, pe 20 iunie, de la ora 19, la vernisajul expoziţiei „Măiastra – povestea nespusă a iei”, care va fi deschisă până luni 24, inclusiv. Sunt aduse împreună şi ii de patrimoniu, dar şi fotografii de arhivă cu Regina Maria în port tradiţional, colecţii de designeri străini, din perioada interbelică şi până la Yves Saint-Laurent, Jean Paul Gaultier şi Tom Ford.
La Clubul Ţăranului Român, unde se deschide pe 23 iunie o expoziţie semnată de Cătălina Flămînzeanu, care a fotografiat 21 de femei şi copile, printre care Coca Bloss, Chris Simion, Lia Bugnar, Anca Sigartău, Rodica Lazăr, Ruxandra Cesereanu, Ilinca Manolache, Maria Obretin sau Alexandra Uşurelu, purtând ie.
La galeria Alchemia, unde pe 22 şi 23 iunie se va ține Târgul de ie românească, deschis de la 10 la 8 seara. Iiana, un brand românesc dedicat frumuseţii tradiţionale a portului românesc, va expune peste 200 de ii noi şi vechi, cusute de mână.
Chiar de Sânziene, luni, pe 24, evenimentele dedicate iei se înmulțesc: în București, la Palatul Mogoşoaia, în parcurile Tineretului, Moghioroş și Carol; la Muzeul de Etnografie din Braşov, cel de Artă Populară din Constanţa, Parcul Copou din Iaşi, Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra, din Ţara Făgăraşului, în Târgu-Jiu, la Coloana Infinitului. Aici este lista întreagă, pe care sigur veți găsi ceva interesant şi dacă locuiţi în Australia, Statele Unite, Africa de Sud sau Asia. Atât de mulţi şi de frumoşi suntem. 🙂
Citiţi şi
Idei de cadouri pentru femeile care apreciază rafinamentul
Cui îi vine bine Tom Ford Oud Wood
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.