Eu i-aș închide pe toți miniștrii învățământului și autorii de manuale într-o clădire și nu le-aș face nimic. Doar să stea împreună acolo un an de zile cu propriile manuale și idei, ca unică activitate. Sunt convinsă că după 365 de zile lumea ar fi mai curată.
Asta a fost introducere la stresul pe care trebuie să îl duc eu zilnic în calitate de părinte de școlari.
Mâine (n.red. luni), fiu-meu, elev de clasa a V-a, are: matematică, istorie, biologie, germană și dirigenție. La matematică a primit 18 exerciții și probleme după modelul celei de mai jos
pentru că urmează teza.
La istorie are recapitulare din tot Orientul Antic, pentru că urmează să le dea test. La biologie ne luptăm cu termeni din greacă și definiții abstracte, bune pentru cercetători în biologie, pentru că îl ascultă. Să vă dau câteva noțiuni din noul vocabular al lui Luca: heterotrof, saprofit, protiste, clorofilă, miceliu, micoză, rizoizi, talofit, gimnospermă sau angiospermă.
Copilul nu a avut weekend. Nici eu. Și așa e de când a început școala, în fiecare zi.
Este un învățământ care și-a propus să ne împartă în două tabere: în genii pustii și în clienți pentru Săpoca. Este un învățământ care nu s-a schimbat cu nimic în 30 de ani și care scoate analfabeți funcționali și distruși pe bandă rulantă.
S-au mutat copiii de la birou în pat și de pe covor, în geam, s-au mai jucat cu pisicul sau cățelul, au mai sărit și învățat pe trambulină și până la urmă, cu ajutorul nostru au reușit și de data asta, Ana să citească primul volum din Narnia și materiile de luni, iar Luca ce am scris mai sus.
Dar e un rahat împrăștiat tot efortul ăsta. Asta e părerea mea de om trecut prin foarte multă școală. Prea multă.
PS: Aștept să îmi spuneți rezultatul la exercițiul 5.
Guest post by Adina Ștefănescu
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.