Hugo Boss îşi cere scuze pentru Holocaust

3 October 2011

Compania germană Hugo Boss, care a croit uniformele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și-a cerut scuze pe situl oficial pentru parteneriatul cu un regim responsabil de atrocități, exprimându-și “profundul regret” pentru muncitorii care au avut de suferit în fabrica lor în timpul Holocaustului.

Mesajul coincide cu apariția unei cărți semnate de istoricul Roman Koester, care dezvăluie noi detalii referitoare la trecutul nazist al companiei fondate în anul 1924. Hugo Boss, care a murit în 1948, a folosit muncă forțată în fabricile sale în timpul Holocaustului. Potrivit sursei citate, începând din 1940,180 de prizonieri de război polonezi și 40 de prizonieri francezi au fost obligați să lucreze pentru Hugo Boss în mizerie și fără hrană. Muncitorii dormeau într-un lagăr construit în apropierea fabricii, unde condițiile erau asemănătoare. Deși viziunile pronaziste ale lui Hugo Boss au fost bine documentate – după război creatorul a fost amendat pentru serviciile aduse partidului – acesta a spus întotdeauna că a acceptat colaborarea doar pentru a-și proteja fabrica. Unul dintre primele succese ale companiei a fost contractul prin care se obliga să asigure tricouri maro armatei naziste. Mai târziu, din 1938, Hugo Boss a început să producă uniformele armatei naziste și Waffen SS. Roman Koester spune, însă, că loialitatea lui Hugo Boss a mers mult mai departe. “Este foarte clar că nu s-a alăturat partidului doar pentru a primi aceste contracte, ci pentru că era real devotat cauzei Național Socialiste”, spune Koester. Compania germană fusese acționată în justiție în anul 1999 de supraviețuitori ai Holocaustului, alături de alte 21 de firme germane care au adus servicii partidului lui Hitler, printre care Bosh sau Volkswagen.



Citiţi şi

Doamne

Copilul ascuns

Holocaustul – lecturi și filmulețe din care să afli mai multe

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro