Pitici, căpcăuni, uriaşi, pomi care vorbesc, duhuri rele, spirite bune şi, mai ales, elfi…
Personaje din lumea lui J.R.R. Tolkien, demiurgul “Stăpânului Inelelor”.
Spun “demiurg” pentru că “la început a fost cuvântul”!
Tolkien (1892 – 1973) era profesor de lingvistică, fascinat încă din copilărie de posibilitatea de a crea şi folosi o limbă inventată.
Era vrăjit de sunete, de magia limbilor vechi ce răsună undeva, departe, în inima noastră, tocmai pentru că odată erau vorbite de strămoşii tuturor.
A creat Quenya, limba elfă, folosind particularităţi din finlandeză, galeză, greacă şi latină.
A creat dicţionarul elfic, gramatica şi o mulţime de idiomuri pentru o lume ce nu exista încă: Ovreston ( limba Tărâmului de mijloc), Khuzdui ( limba piticilor), Sindarin etc., o muncă enormă din drag de sunet şi magie.
A simțit apoi nevoia de a inventa personajele care ar fi putut vorbi aceste limbi, apoi personajele au avut nevoie de un teritoriu şi de o dramă.
Elfii, delicaţi şi înţelepţi, hobbit cu inima bună în luptă cu cei ce vor să distrugă şi să controleze lumea!
Lupta eternă dintre Bine şi Rău, cu atât mai fascinantă cu cât făpturile sunt mai ciudate.
Într-o scrisoare de-a sa este o afirmaţie importantă: “Nimeni nu mă crede când spun că romanul meu lung e o tentativă de a crea o lume în care o formă de limbaj acceptată de sensul meu estetic poate părea reală.” Ceea ce pare a fi o carte de aventuri este, de fapt, rezultatul unui studiu intens, a unei pasiuni de o viaţă de om.
În întreaga lume, mai ales în Scoţia şi Irlanda, sunt nenumărate cluburi Tolkien. Mulţi pasionaţi folosesc elfa sau se apropie curioşi, vrăjiţi de misterul închis în cuvinte.
E nevoia noastră, a tuturor, de poveste.
E plăcerea de a spune unui prieten: “Vino, aşează-te lângă foc!” sau, cum ar spune Tolkien : “Tula, hama neva i naur!”
Citiţi şi
Să ne mai lăsăm și duși de val…
Mumu – Amintiri dintr-o copilărie ‘agresată’
Nostalgia. Ce ne mai leagă când nimic nu ne mai leagă?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.