Helena Rubinstein (25 decembrie 1872 – 1 aprilie 1965) și Elizabeth Arden (31 decembrie 1884 – 18 octombrie 1966) – o rivalitate istorică.
Deși poveștile despre prietenii eterne ne ating, cronicile vrăjmășiei și urii acerbe sunt cele care ne atrag cu adevărat. Hollywood-ul știe asta, de aici triumful total al serialelor precum „Feud” (rivalitatea), care ne prezintă o confruntare epică în fiecare sezon (Bette Davis vs. Joan Crawford, Truman Capote vs. lebedele lui). Confruntarea dintre cele două femei avea toate ingredientele pentru a deveni un succes. Și așa a fost. În 2017, pe Broadway și la Park Theatre din Londra au fost lansate un musical și o comedie care le spunea povestea. Revenim la ele, după ce spunem câteva vorbe despre Elizabeth Arden, pentru că povestea Helenei Rubinstein o găsiți aici.
Elizabeth Arden, numele original Florence Nightingale Graham, a fost o femeie de afaceri americană de origine canadiană care a dezvoltat o linie de succes de produse cosmetice și un lanț de saloane de înfrumusețare și spa – scrie sec Britannica.com.
Florence Graham a urmat pentru scurt timp cursuri de asistentă medicală, a lucrat ca secretară și a ocupat diverse alte locuri de muncă înainte de a se muta din Canada la New York în jurul anului 1908. Aici a devenit asistenta unui specialist în frumusețe, Eleanor Adair, iar în 1910 a intrat în parteneriat cu Elizabeth Hubbard cu care a deschis un salon de înfrumusețare pe Fifth Avenue, investind aproximativ 1.000 de dolari în această afacere. Parteneriatul s-a desfăcut și Graham a decis să continue sub numele corporativ de Elizabeth Arden. În 1914 a angajat chimiști pentru a produce o cremă de față aerată, pufoasă, și o loțiune astringentă, primele produse dintr-o linie de cosmetice care a inclus în cele din urmă aproximativ 300 de articole.
Pionieră în reclamele pentru produsele cosmetice, ea a subliniat calitățile acceptabile „de doamnă” ale produselor sale într-o epocă în care machiajul și produsele de înfrumusețare erau încă asociate în multe cercuri cu „femeile de joasă calitate”.
În 1915 a început să-și comercializeze produsele cosmetice la nivel internațional, vânzându-le en-gros la farmacii și magazine universale. A deschis un salon la Paris în 1922, iar în anii următori a deschis saloane în toată Europa, precum și în America de Sud și Australia. Până la moartea ei, existau 100 de saloane de înfrumusețare Elizabeth Arden în întreaga lume, oferind servicii de coafură, tratamente faciale, exerciții fizice, băi de aburi, masaj, manichiură, pedichiură și multe alte servicii de lux. Arden a deschis, de asemenea, spa-uri de frumusețe luxoase și exclusiviste Maine Chance în Mount Vernon, Maine și Scottsdale, Arizona. Dar tot Elizabeth Arden a fost și unul dintre cei mai importanți proprietari de cai de curse ai Americii; ea a administrat grajduri lângă Lexington, Kentucky, de unde a venit Jet Pilot, câștigător al Kentucky Derby-ului din 1947.
Elizabeth și-a întărit propria imagine a frumuseții fără vârstă, ascunzându-și cu succes vârsta, care nu a fost divulgată până la moartea ei (anul nașterii 1878 sau 1884). 🙂
Aceasta a fost povestea lui Elizabeth, în care nu se pomenește nimic de rivalitatea teribilă dintre ea și cealaltă mare jucătoare pe piața frumuseții – Helena Rubinstein. Ciocnirea celor două femei puternice a schimbat fața și strategiile de promovare într-o industrie globală nouă și în plină ascensiune și a determinat schimbarea percepției publice asupra frumuseții (o frumuseţe lucrată, femeile îngrijindu-se de imaginea lor fizică), ca şi a rostului saloanelor de înfrumusețare, în general.
War Paint
În 2003, apare un roman semnat de Lindy Woodhead, War Paint: Madame Helena Rubinstein and Miss Elizabeth Arden: Their Lives, Their Times, Their Rivalry. Ficțiune literară ce descrie o captivantă anchetă beletristică despre resorturile rivalității dintre cele două femei, care nu s‑au întîlnit niciodată față în față. În 2017, pe Broadway, s-a pus în scenă musicalul “War Paint” cu Patti LuPone (HR) și Christine Ebersole (EA) în rolurile celor două rivale, scenariul având la bază romanul “detectivei” Woodhead.
Câteva vorbe despre acest musical care a avut un mare succes la public, le-a făcut dreptate amândurora și le-a scos din uitare.
Spectacolul „War Paint” a spus povestea luptei dintre două femei de succes, într-un timp greu de imaginat că femeile ar fi putut avea atâta succes. La începutul anilor 1900, înainte ca femeile să poată vota, conflictul dintre reginele cosmeticii, Helena Rubinstein și Elizabeth Arden, era deja deschis. Femeile astea chiar și-au făcut una alteia tot felul de răutăți. Arden era foarte motivată și foarte angajată și nimic nu a descurajat-o. Asemănarea lor este de fapt lucrul cel mai interesant. Erau inamice, dar ambițioase, nemiloase, creative. Dar și foarte singure…
Erau enorm de talentate. Respectau frumusețea. Erau tiranice. Amândouă au venit din familii cu foarte puțin și au realizat foarte, foarte mult. Dar pe măsură ce banii se adunau, la fel s-a întâmplat și cu resentimentele.
Dacă una deschidea un salon, imediat, după colț, apărea și salonul celeilalte. Potrivit lui Doug Wright, cel care a scris scenariul, Arden l-a furat pe directorul de marketing preferat al lui Rubinstein, iar apoi Rubinstein a ripostat furându-l pe soțul lui Arden și aducându-l la compania ei. Dacă asta nu e rivalitate, nu știu ce altceva e.
Nu există nicio înregistrare că s-au întâlnit vreodată. Nu și-au vorbit vreodată, nu s-au referit niciodată una la cealaltă pronunțând numele. Rubinstein a numit-o pe Arden „cealaltă”, iar Arden a numit-o pe Rubinstein „acea femeie îngrozitoare”. (Coco Chanel și Elsa Schiaparelli, alte rivale legendare, făceau la fel.)
Dar în mijlocul acestei lupte, au creat o industrie făcând machiajul respectabil. Când au început, singurele femei care foloseau produse cosmetice erau prostituate și show-girls. Astăzi este o afacere de mai multe miliarde de dolari, după ce Rubinstein și Arden au pus bazele departamentelor de cosmetice în magazine precum Bergdorf-Goodman. Nu numai că au inventat produsul, ci au inventat și felul în care fost vândut.
Lupta care le-a propulsat pe aceste două femei, una dintre marile dispute din afacerile americane, a fost în mare măsură uitată. Conform acestui musical, care se încheie cu un duet “Dacă aș fi fost bărbat”, motivul uitării este limpede: au fost femei. Pentru că în memoria colectivă a rămas, de exemplu, rivalitatea similară ca anvergură dintre alte două afaceri americane, Macy’s și Gimbels – magazine universale, dar proprietarii lor erau bărbați.
În cele din urmă, nu a existat un câștigător real al acestei rivalități, dar nici un învins adevărat. Realitatea este că aveau nevoie una de cealaltă, s-au hrănit una cu cealaltă. A fost un spectacol strălucitor. Și a fost grozav pentru afaceri.
Madame Rubinstein
Tot în 2017, în mai, și la Londra, la Park Theatre, a fost pus în scenă comedia “Madame Rubinstein”, cu câștigătoarea premiului BAFTA Miriam Margolyes în rolul Helenei și cu Frances Barber ca Elizabeth Arden. Succesul a fost garantat, cronicile, execelente.
Photo by Simon Annand
Helena Rubinstein și Elizabeth Arden au murit la 18 luni una de cealaltă. Și probabil că le-ar durea pe amândouă să știe că sunt amintite împreună, ca două femei care au produs tot acel machiaj, dar niciodată nu s-au împăcat.
Citiţi şi
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Să lăsăm femeile frumoase bărbaților fără imaginație
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.