Era 1998 și începuse Sex and the City care a ținut lipite de televizoare milioane de femei din toată lumea vreme de șase sezoane până în 2004. Au îmbătrânit și fetele alea care știau ele totul despre sexualitatea adultă și fac acum o variantă și pentru 50+ – And Just Like That… (e oficial, prima serie de 10 episoade e gata!)
Poate știați, poate nu, dar un fel de totul despre sex avant la lettre a scris Helen Gurley Brown cu 36 de ani mai devreme, adică în urmă cu aproape jumătate de secol, doar că ea se adresa tinerelor singure în dorința de a le emancipa. Dar cine a fost Helen Gurley Brown, femeia care a susținut toată viața ei importanța sexului pentru femei?
***
Pe 13 august 2012, grupul american de presă Hearst Corporation anunța moartea lui Helen Gurley Brown la 90 de ani. „Era o legendă”, afirma Franck Bennack Jr., directorul general al grupului Hearst Corporation, potrivit căruia „formula ei de sfaturi oneste și directe despre relațiile de cuplu, carieră și frumusețe a revoluționat industria revistelor pentru femei”. În 1962, ca autoare a romanului devenit best seller «Sex and the Single Girl», apoi ca editor șef al revistei Cosmopolitan timp de peste 30 de ani, Helen a avut un impact asupra culturii populare și societății în lumea întreagă.
“Banii, dacă nu aduc fericirea, cel puțin te vor ajuta să fii nefericită în confort.”
“Nu e nicio durere ca durerea de a avea necazuri cu un iubit. Ar trebui să fie în top trei dureri. Greu să mă mă gândesc care ar fi celelalte două.”
Helen Gurley Brown a declanșat o revoluție sexuală și a fost prima care a lansat ideea că o femeie ar putea „avea totul”. Controversată și charismatică, ea a susținut împuternicirea femeilor și a învățat generații de femei să-și folosească farmecele și să se distreze în pat (căsătorite sau nu). Mai jos, unele dintre cele mai bune sfaturi despre dragoste, sex și ceea ce contează cu adevărat:
1. „Fetele bune merg în Rai, fetele rele merg peste tot.”
2. „Frumusețea nu te poate amuza, dar activitățile creierului – cititul, scrisul, gânditul – pot.”
3. „Succesul meu nu s-a bazat atât pe o mare inteligență, cât pe un extraordinar bun simț”.
4. „Nu uitați niciodată că, dacă vorbiți întruna, plictisiți pe cineva.”
5. „Ce trebuie să faci este să lucrezi cu materia primă pe care o ai, și anume tu, și să nu renunți niciodată.”
6. „Dacă nu ești un obiect sexual, ai probleme”.
7. „Unui bărbat îi place să se culce cu o fată cu minte. Ea este o provocare. Dacă are succes cu ea, își dă seama că trebuie să fie el însuși bun.”
8. „Banii, dacă nu îți aduc fericirea, cel puțin te vor ajuta să te simți mizerabil în confort.”
9. „După ce îmbătrânești, două lucruri sunt probabil mai importante decât oricare altele: sănătatea și banii.”
10. „Unul dintre motivele esențiale pentru a rămâne atractivă este să poți avea pe cineva cu care să te culci.”
A fost măritată timp de 50 de ani cu David.
Sfaturile ei adresate tinerelor singure în legătură cu dragostea, cariera, moda și distracția puneau accentul pe beneficiile vieții fără soți și au provocat ceva critici prin recunoașterea faptului că sexul era parte din viața unei femei nemăritate. Următoarea carte, Sex and the Office (1964) a fost despre subiecte similare. Un an mai târziu este numită prima femeie redactor șef al venerabilei, dar întemeietoarei reviste Cosmopolitan. Revista, care era pe ducă, a fost dramatic transformată. Sub un nou motto – „distractiv, neînfricat, feminin” – a început să se concentreze exclusiv pe interesele femeilor tinere, singure sau căsătorite, care formaseră publicul pentru cărțile ei. Subiectele pe care le acoperea despre sexul premarital, controlul nașterilor și carierele corporatiste au stârnit scandal în anii 1960, dar abordarea constantă și directă a stilului de viață al „fetelor Cosmo” a contribuit la transformarea treptată a normelor culturale. În deceniile următoare, revista a fost criticată atât de feministe, cât și de conservatorii sociali, dar zeci de publicații de modă și lifestyle au apărut pentru a imita formula de mare succes a lui Brown. Mai îndrăzneț din punct de vedere grafic – o mișcare care a culminat în 1972 cu un nud masculin la mijlocul revistei, foarte mediatizat – și un creator de tendințe în stilul de viață al tinerelor. Veniturile din vânzări și din publicitate au crescut, deoarece noul format s-a dovedit extrem de popular. Publicația a continuat să întreacă în vânzări revistele concurente pe tot parcursul mandatului lui Brown ca redactor șef, mandat care s-a încheiat în 1997. În acel an a demisionat din funcție, dar a rămas la Cosmopolitan ca redactor șef al edițiilor internaționale.
Brown a mai scris: Helen Gurley Brown’s Outrageous Opinions (Opiniile revoltătoare ale lui Helen Gurley Brown) (1966), Sex and the New Single Girl (1970), Having It All: Love, Success, Sex, Money, Even If You’re Starting with Nothing (1982), The Late Show: A Semiwild but Practical Survival Plan for Women over 50 (1993) (Ultimul Spectacol – Un plan semi-nebunesc, dar practic de supraviețuire pentru femeile de peste 50 de ani) și I’m Wild Again: Snippets from My Life and a Few Brazen Thoughts (Sunt din nou sălbatică: Frânturi din viața mea și câteva gânduri nerușinate) (2000). În 1985, a înființat o bursă cu numele ei la Școala de Jurnalism Medill a Universității Northwestern, iar din 1988 are un loc în Publisher’s Hall of Fame.
În 1996, Helen Gurley Brown se declara feministă și vorbea despre importanța sexului. Trebuie să o ascultați. 🙂
“Sunteți o feministă?
Sunt o feministă devotată, dar am fost criticată încă de la începutul mișcării pentru faptul că am sugerat femeilor să încerce să le facă pe plac bărbaților. Ei n-ar trebui să fie inamicul. Dacă vrei un bărbat în viața ta, trebuie să fii drăguță cu el. Și se presupune ca și el să fie la fel de drăguț cu tine. E o relație de reciprocitate. Bărbaților le place să răsfețe femeile, femeilor le pace să răsfețe bărbații, așa că dacă vrem să ajungem la o concluzie aici, poți fi sexuală, poți să iubești să faci sex, poți fi un obiect sexual, și poți fi și feministă. Feminismul este despre a vrea să le fie cel mai bine ambelor sexe. Sigur că sexul nu e forța determinantă în viața unei femei. E unul dintre cele trei cele mai bune lucruri. Celelalte două sunt să mănânci și să respiri. Nu cred că sexul e hotărâtor în viață. Sănătatea este. Dragostea este foarte importantă, la fel cum e și munca. Munca și dragostea sunt cele două mari lucruri importante, dar sexul este o trăire foarte dinamică, și determină situații foarte interesante și stări. Sigur, nu-ți conduce viața, dar în viața multora este un factor foarte important. Și dacă nu faci sex?… ce rușine!”
***
Nu toate sfaturile mai stau în picioare azi, dar o bună parte au fost conservate de bunul simț, dar și de inegala emacipare a femeilor în lume. Noi doar v-am prezentat-o pe Helen deschizătoarea de drumuri și de minți, model pentru femeile care datorită ei nu s-au mulțumit cu mai puțin decât ce-a fost mai bun pentru viața lor.
Citiţi şi
Ceri mult, zise el. Valorez mult, răspunse ea.
Ce făcuseră mamele noastre de nu ne lăsaseră nicio avere?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.