Nu știu cum era prin alte părți, dar în orașul în care locuiam eu, Bacău, aproape că nu exista casă în care să nu fie un ficus. Cu frunze mari, verzi, lucioase, care ocupa o bună parte din sufrageriile de bloc. Mie nu mi se părea a fi cea mai decorativă plantă, dar, deh, gusturile nu se comentau. Se împrumutau. 🙂
Mi-am amintit de ficușii copilăriei mele citind un articol despre noua pasiune a americanilor. Care, după ce au descoperit moarea de la murături și au transformat-o în licoare magică pentru cosmonauții de la NASA, au descoperit și ficusul. Mai precis, dragostea pentru verde natural i-a lovit pe mileniali, neînțeleșii secolului. După care se țin comercianții cu mâinile de cap. Pentru că deși nu îi prea pot pricepe, îi urmează în toate ciudățeniile lor pe care dau bani serioși.
Acum, plantele de apartament sunt noua pasiune, modă, capriciu, spuneți-i cum vreți. Nu una, nu două, ci zeci de plante într-o casă. Mulți dintre aceștia, artiști sau nu, au ales să-și transforme apartamentele în micro-jungle sau „jungalows”. Eu le-aș zice mai degrabă mini-sere, după cum arată. Un fel de „sălbăticie urbană” care servește perfect ca decor pentru cele mai artistice fotografii, în special pentru rețelele de socializare. Altădată, acest trend ar fi intrat la „decorațiuni interioare”, însă acum este mai mult decât atât.
Hilton Carter, 37, are 180 de plante în apartamentul lui din Baltimore. (foto: Salwan Georges/The Washington Post)
„Nu sunt neapărat scumpe și sunt un mod de a ne responsabiliza”, spune o tânără de 22 de ani, artist grafic, care adăpostește în apartamentul său nu mai puțin de 50 de plante. Chiar a scris și a publicat un ghid ilustrat despre acest nou trend – „House Jungle” – cu indicații despre ce tipuri de plante sunt recomandate pentru a fi îngrijite în interior. Chiar dacă există anumite plante preferate – ficusul numărându-se printre ele, cum vă spuneam – colecționarii le vor pe toate. Ca pe Pokemoni!
Trendul nu e nou totuși. Primul val verde a lovit America imediat după Revoluția Industrială, când oamenii care se mutau atunci de la sate la orașe simțeau nevoia să nu piardă complet legătura cu natura.
Livingul lui Hilton
Despre revenirea trendului în prezent au apărut imediat și câteva teorii. Una dintre acestea spune că plantele sunt terapeutice și că oamenii „se agață” de ele pentru a-și găsi sensul, liniștea, pentru a avea ceva de care să se îngrijească și către care să-și îndrepte atenția. Dar mai sunt și alți factori, desigur, de natură cu totul și cu totul diferită. Cum ar fi… Instagram-ul. Nu mă credeți? Căutați următoarele hashtag-uri: #urbanjungle, #monsteramonday, #plantgang. Desigur, nimeni nu vorbește acolo despre munca din spatele acestor minuni verzi sau despre plantele care se usucă și mor. Și nici despre acei prieteni care se amuză mereu pe seama pasionaților grădinari urbani.
Mai țineți minte jocul “stop! verde natural!”? Dacă nu aveai la tine o frunzuliță, o petală, o crenguță, un fir de iarbă, încasai o pedeapsă. Acum ai scăpa de ea cu o poză cu muuuult verde natural! Că și pentru telefon au o pasiune mistuitoare milenialii… 🙂
Citiţi şi
Cum ne alegem biroul pentru acasă
Ascensiunea clasei Bleisure – noii călători ai lumii
Cum sa alegi mobilierul potrivit pentru o baie modernă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.