Hai, mamaie, că poți!

19 January 2017

“Mamă, nu mai sta atâta în pat, cu ochii în televizor sau integrame! Fă ceva, umblă, mișcă-te! La vârsta ta ar trebui să nu stai mai mult de 10 ore pe zi, aici intrând și somnul! Auzi?” Mama, 74, se uită mustrător la mine, vezi Doamne, n-o înțeleg, că e bătrână și că o mai dor oasele de la vreme, și că la bloc ce-ar putea ea face, casa ei fiind pe pământ, în altă parte, unde acum e iarnă mai grea decât în buricul Bucureștiului. O iau cu binișorul și-i explic ce zic niște cercetători de pe unde n-o să ajungă în viața ei prezentă sau viitoare (Facultatea de Medicină din San Diego, din cadrul Universității California): că s-au ocupat ei de 1500 de femei cu vârste cuprinse între 64 şi 95 de ani și, ce să vezi, cele care aveau o viaţă sedentară (cu mai puţin de 40 de minute de exerciţii zilnice) aveau și celulele mai bătrâne cu opt ani din punct de vedere biologic! N-a părut impresionată. Doar atât mi-a zis: crezi tu că ăleia de 95 de ani îi mai păsa?

Bette-Calman

Ce să-i mai zic de telomere și alte alea. Dar vouă vă pot spune, nu?, cât de importante sunt aceste structuri de protecție aflate la capetele cromozomilor, a căror lungime e, iată!, direct proporțională cu durata și calitatea vieții și este considerată un indicator biologic al tinereții. Telomerele mai lungi sunt asociate cu boli mai puţine şi o viaţă mai lungă, iar cele mai scurte, înțelegeți voi, indică fix opusul – risc crescut de boli cardiovasculare, diabet şi diferite tipuri de cancere.

Mama lor de telomere, că odată cu trecerea timpului se scurtează și nici nu le putem vedea ca să tragem de ele să se lungească! Dar zic să-i credem totuși pe geneticieni care asociază clar mișcarea cu conservarea lungimii, ba chiar, dacă mai punem câte ceva bun pe lângă la stilul de viață (diete, lipsa stresului), am putea da timpul biologic înpoi. Și dacă tot am pomenit-o pe mama lor, aflați că o cheamă telomerază și e o enzimă responsabilă de sinteza și întreținerea lor. Și mai aflați că în sângele celor care au înțeles cum e treaba cu grija față de sine nivelul ei este mai crescut.

Ce-i de reținut, zic, e că trebuie să facem mișcare, frate! Dacă nu altceva mai sofisticat și mai scump, măcar să mergem pe jos. Și să le îndemnăm și pe mamele noastre să facă la fel. Ca să ne lăudăm că avem zestre genetică bună și ne creștem șansele să fim și longevive. 🙂 Am luat-o pe mama și am plecat la o plimbare la -5 grade. Vă pup!



Citiţi şi

Două femei care au făcut pace cu îmbătrânirea

Advanced Love – niciodată nu e prea târziu să te îndrăgostești

Fotografia și citatul zilei: Susan Sontag, Femeile ar trebui să spună adevărul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro