Pe Grigore Leşe îl cunoaştem cu toţii prin cântecele sale care păstrează vie esenţa culturii tradiţionale româneşti. Catchy îl aduce în faţa dumneavoastră pe omul Grigore Leşe vorbind deschis despre valori, femei frumoase şi eleganţă.
Vă numiţi Grigore Leşe. Oare de ce?
Eu nici n-ar fi trebuit să mă numesc Leşe. Pe bunicul meu l-a chemat Opriş, nume care înseamnă scânteie. Când bunicul şi bunica l-au avut pe tata, nu erau căsătoriţi şi când s-au dus la Consiliul Comunal să-l înregistreze l-au înregistrat pe numele mamei, Leşe. Unii zic că ar veni de la „leş”, că e un nume polonez. Important e că bunicul pe care îl chema Grigore, mi-a dat numele lui. Dorinţa tatei şi a mamei a fost să aibă un copil care să ducă neamul mai departe. Chiar dacă nu m-am numit Opriş, eu cred că am strălucit. Şi tot neamul meu a strălucit.
Apropo de strălucire. Aţi fost numit Împăratul Horelor. Vă recunoaşteţi?
Nu îmi place denumirea aceasta. Eu sunt un om simplu. Fac şi eu ce cred că este important. Aduc în atenţia oamenilor lucruri interesante din comunităţile tradiţionale, pe care, din păcate, mulţi le-au uitat.
Cum trebuie să fie un bărbat elegant?
Un bărbat este elegant când poartă pălărie pentru că pălăria îi accentuează bărbăţia. E o întreagă lume sub pălărie. În comunitatea tradiţională bărbatul era elegant dacă trăia într-un rost al comunităţii, dacă se îmbrăca simplu, dacă era harnic, dacă îşi respecta familia, dacă avea grijă de copii şi nu se uita după alte femei. Eleganţa se vede după cum păşeşte, după cum vorbeşte, cum joacă, după cum sărută.
Cum definiţi un om cult?
De obicei oamenii confundă lucrurile. Noi facem parte dintr-o cultură medie. Trebuie să ne întrebăm dacă avem valori în România cum l-am avut odată pe Dimitrie Cantemir. Pe mine cuvântul „cult” mă duce cu gândul la valoare. Un om cult trebuie să asculte muzică, să citească, să ştie istorie… Comportamentul lui trebuie să fie aparte, să aibă o preocupare specială. Un om e cult atunci când te poţi sprijini pe el. Dacă mă interesează un domeniu, ştiu că mă pot duce la el să-l întreb pentru că este cult. Un astfel de om trebuie să ştie tot ce se întâmplă în lume. Cultura este imensă. Nu ştii niciodată când termini de citit. În fiecare zi, cu cât citesc mai mult, îmi dau seama că nu ştiu nimic. Cultura se leagă şi de experienţa de viaţă. Dacă vrei să te cultivi, dacă vrei să fii altfel decât majoritatea, trebuie să ai preocupări speciale, iar lucrul acesta este foarte rar pentru că oamenii vor ca lucrurile să se desfăşoare foarte repede, ori atunci când vine vorba de cultură lucrurile trebuie să se sedimenteze într-un anumit fel.
Când vom scăpa de kitsch?
Nu vom scăpa niciodată de el pentru că în orice operă de artă există o fărâmă de kitsch. Provocările vin din toate părţile. Oamenii nu au ce face. Le e greu până să şi trăiască… Ies din lumea lor şi intră în altă lume. Pentru mine au fost perioade când nu am avut bani de pâine, dar nu m-am prostituat în artă. De exemplu,nu am cântat şi nu cânt la nunţi. Când toată lumea practică business-ul acesta, eu stau deoparte, citesc şi îmi pregătesc concertele. Am văzut cum se cântă în toată lumea şi abia după ce i-am auzit pe toţi, mă pot compara cu ei. E ca şi cum aş intra într-o apă tulbure şi când ies de acolo, fac un duş, mă uit în oglindă şi mă văd. Abia atunci îmi dau seama cine sunt cu adevărat.
Cât de mult există iubire în ceea ce numim noi astăzi iubire?
Iubirea există când îl iubeşti pe Dumnezeu. În viaţa noastră cotidiană, cuvântul iubire s-a pervertit, iar acum are alte conotaţii. De cele mai multe ori se confundă cu dragostea. Există vorba aceea: „Trăieşte-ţi clipa”. Eu nu trăiesc din clipe. Dacă faci asta cu cei care îţi sunt dragi, îi derutezi. Orice relaţie de dragoste trebuie să fie de lungă durată, să aibă finalitate. Altfel devii mai sărac tu şi îi faci şi pe ceilalţi să sufere.
Cum este o femeie frumoasă pentru dumneavoastră?
O femeie trebuie să fie frumoasă şi la trup şi la suflet. Mie nu-mi place să iubesc o femeie care este frumoasă numai spiritual. Tata îmi spunea aşa: „Mă, să ai o femeie când a hi de dus desagii să îi poată duce şi ea”. Să fie puternică. O femeie trebuie să fie sănătoasă, trupeşte şi sufleteşte. Dacă nu e sănătoasă, nu face decât să încurce lumea. Ea trebuie să dea naştere copiilor şi pentru asta trebuie să fie sănătoasă. Sufleteşte trebuie să fie de zece ori mai sănătoasă. Dacă aceste două lucruri se întâlnesc nu pot conduce decât la fericire.
Din case mici ies oameni mari. Dar din case mari ce fel de oameni ies?
Din case mari nu putem avea colindători fruntaşi. Copiii cu anumite nevoi reuşesc mai bine în viaţă decât copiii de bani gata. Ştiţi de ce? Aceasta este armata vieţii. Dacă o ai, poţi să înfrunţi greutăţile, dacă nu, nu. Tot timpul trebuie să ai un sprijin. Pe mine nu m-a scos nimeni din încurcătură, dar am avut oameni care mi-au dat strălucire, m-au ajutat. Eu pe lumea aceasta nu mă sprijin decât pe înţelepciune, taină, dor şi dragoste.
Oamenilor le este greu să fie fericiţi pentru că văd trecutul mai frumos decât a fost, prezentul mai rău decât este şi viitorul mai dificil decât va fi. Aşa e?
Oamenii vor să fie ce nu pot fi, pe de o parte, şi vor să facă de toate între 20 şi 30 de ani. Ori asta nu se poate. Ei trebuie să se pregătească de zbor. Dacă nu se pregătesc, se prăbuşesc. Lucrul acesta trebuie să îl faci între 20 şi 30 de ani ca să poţi sta acolo sus până la 50-60 de ani. Cu o singură condiţie: să nu uiţi să priveşti şi în stânga şi în dreapta. Ca tânăr trebuie să ai mentori. Când ai ajuns la 50 de ani, trebuie să vezi dacă eşti tu mentorul cuiva.
Citiţi şi
În mine locuiesc mai multe femei și le iubesc pe toate
Căciuli la modă nu doar pentru zile reci – cum o poți alege pe cea potrivită pentru tine
Sunt de neoprit! Efectul Mercedes
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.