Grace Kelly, feminitatea în mantie princiară

19 August 2010

Despre Grace Kelly n-a încetat vreodată să se vorbească, şi nu doar în micul (dar voinicul) Principat Monaco. Amintirea ei încă mai stârneşte emoţie, viaţa ei încă are farmecul poveştilor de iubire fericite, iar distincţia ei rămâne unul dintre visurile femeilor acestui prezent zbuciumat. Mai puţin, la noi. Am vrut să scriu despre Grace mai mult pentru generaţia tânără. Care a auzit despre râvnita şi, evident, scumpa geantă Hermès ce îi poartă numele, ştie exact cât costă ori cât ai de aşteptat pentru achiziţionarea ei, ştie despre destinaţia de lux Monte Carlo, dar nu ştie mai nimic despre prinţesa Grimaldi, cea care l-a inspirat pe creatorul accesoriului. Or, Prinţesa de Monaco a intrat în istorie prin inteligenţa, frumuseţea, graţia şi eleganţa cu care a trecut prin viaţă, iar faptul că o geantă îi poartă numele, e doar un alt fel de omagiu, chiar dacă mai comercial :).

Grace, un nume predestinat

Născută în 1929 într-o familie înstărită din Philadelphia, Grace a fost botezată după o rudă, ca, mai târziu, ca actriţă, numele să i se potrivească precum o mănuşă. Şi-a început cariera în teatru la 20 de ani, după câteva tentative actoriceşti de amator în liceu. Au urmat rolurile în seriale de televiziune, care i-au deschis calea către marele ecran. A debutat în 1951, cu pelicula „Fourteen Hours”. Au urmat alte zece filme şi un premiu Oscar pentru „The Country Girl”. Până în 1956. Când a decis în mod neaşteptat şi controversat să devină soţia Prinţului Rainier de Monaco şi să renunţe definitiv la lumea cinematografiei. Neaşteptat, pentru că tânara stea era în plină ascensiune şi muză a lui Hitchcock, şi controversat, pentru că viitorii miri de-abia se cunoşteau, iar tatăl lui Grace a trebuit să plătească în avans o dotă de 2 milioane de dolari pentru finalizarea căsătoriei (!?).

Citiți și Greutatea dragostei în carate – cele mai scumpe inele de logodnă

Feminitate la superlativ

Grace a avut norocul să-şi trăiască adolescenţa şi prima parte a maturităţii într-o perioadă în care femeia a reuşit să îşi păstreze strălucirea, în pofida restricţiilor impuse de război. Anii ’50, splendizi din punct de vedere vestimentar, i-au complimentat feminitatea.  Grace a fermecat prin perfecţiunea chipului şi suavitatea zâmbetului, dar şi printr-o postură sculpturală. Fără să-şi dezgolească prea mult picioarele superbe sau decolteul neatins de bisturiu :). Rochiile strânse pe o talie incredibil de subţire, buclele bălaie şi poziţia fără cusur a trupului au fost trade-mark-ul său hollywood-ian. Cât a fost actriţă de film Grace a îmbrăcat ţinute memorabile semnate de unii dintre cei mai importanti costumieri din istoria cinematografiei americane: fostul său logodnic Oleg Cassini, designerul preferat de mai târziu al Primei Doamne Jackie Kennedy, Edith Head sau Helen Rose. Head, singurul costumier distins cu 8 premii Oscar, a fost răspunzătoare pentru rochiile din filmele „Rear Window” şi „To Catch a Thief”, iar Helen Rose a semnat minunatele costume din „High Society”. Tot Helen Rose este si cea care a făcut antologica rochie de mireasă a lui Grace. Pentru crearea rochiei, care se află în prezent la Muzeul de Artă din Philadelphia, au lucrat timp de şase săptămâni 36 de croitorese, ce au folosit pentru fabricarea sa 23 de metri de tafta de mătase, 90 de metri de tulle de mătase, o dantelă cu o vechime de 125 de ani, achiziţionată de la un muzeu, şi mii de perle, cusute manual pe voal de către un grup numeros de asistente.

O prinţesă cu stil

Chiar dacă Grace a fost doar pentru o scurtă perioadă adorata fotografilor şi a presei mondene de peste Ocean, ieşirea ei din lumina reflectoarelor şi adoptarea unui mod de viaţă complet diferit, cel de prinţesă, n-au trimis-o într-un con de discreţie asumată, ci într-o altă ipostază, la fel de dezirabilă pentru presă şi public. Evenimentele oficiale la care a apărut în calitate de reprezentant al Principatului de Monaco au fost privite cu la fel de mult interes ca şi până atunci, ba poate chiar mai abitir, din dorinţa de a vedea dacă noua prinţesă va gafa sau nu. Gafele au fost nesemnificative, iar modul în care s-a îmbrăcat până în ultima zi a vieţii sale, întreruptă în 1982 de un accident vascular survenit în timp ce se afla la volan, a fost impecabil.

Grace a ales atât în perioda pre-monegasca, cât şi după, haine semnate de Dior, Givenchy, Chanel, Balenciaga, Gucci, Madame Gres sau Yves Saint Laurent. Inventivă şi iubitoare de frumos, prinţesa a ştiut să combine mereu piese scumpe, cu pecete de creator, cu altele, de masă. Este de notorietate rochia cu croiala clasică a anilor ’50 si imprimeu floral pe care a purtat-o la Cannes cu ocazia primei întrevederi cu Prinţul Rainier. Deşi s-a speculat că era o rochie Dior, piesa respectivă era o populară rochie dintr-un catalog cu tipare, pentru care Grace pozase cu ceva vreme în urmă. O pană de curent a împidicat călcarea ţinutei pregătite pentru întâlnire şi a făcut celebră acea rochiţă ieftină. Grace a fost şic şi când şi-a rupt mâna, pe care a legat-o pentru susţinere cu o eşarfă Hermès, dar şi în perioada celor trei sarcini, cu Caroline, Albert şi Stephanie. În pofida faptului că era o mare iubitoare de haine, prinţesa cu greu se putea despărţi de piesele favorite, de care era legată afectiv. Aşa încât prefera să recicleze ţinutele şi să le poarte prin rotaţie pe cele mai dragi, decât să-şi înnoiască mereu garderoba. Purta încălţăminte cu tocuri nu foarte înalte, chiar balerini şi pantofi sport, pentru că soţul său avea cam aceeaşi înăltime cu ea, 1,70 m.:)

Povestea continuă

În ultimul deceniu, multe dintre rochiile ei au fost prezentate în diferite expoziţii itinerante în întreaga lume. Peste Ocean, The Princess Grace Foundation-USA popularizează în continuare numele prinţesei, organizând diferite evenimente şi acţiuni prin care sprijină tinerii artişti talentaţi din lumea teatrului, a dansului şi a filmului. Scenografa româncă Oana Botez-Ban (dar cine a auzit de ea aici, acasă?), stabilită la New York, este câştigătoarea din 2007 a premiului pentru teatru.

Numele lui Grace Kelly va reveni cu siguranţă pe buzele publicului şi în viitorul apropiat, datorită anunţatei căsătorii a Prinţului Albert de Monaco cu sud-africana Charlene Wittstock. Charlene are câteva lucruri în comun cu Grace: este blondă şi suplă, a fost înotătoare de performanţă, participantă la Olimpiadă şi provine, ca şi Grace, dintr-o familie de sportivi. Tatăl şi fratele lui Grace au fost medaliaţi la proba olimpică de canotaj! Anunţarea logodnei celor doi a dat deja startul la varii speculaţii în legătură cu nunta din 2011. Lumea a început să se întrebe, printre altele, dacă rochia de mireasă pe care o va purta Charlene o va egala ce cea purtată de Grace. Nu cred că asta trebuie să fie grija cuiva, şi cu atât mai puţin a lui Charlene. Fiecare femeie poate avea un model, dar fără să se identifice sau să concureze cu el. Charlene va fi doar o altfel de prinţesă, în acelaşi loc, dar în altă lume. În palatul de pe stâncile Rivierei, Grace va fi o adiere blândă şi nu o fantomă răutăcioasă.

Ascultă și cântecul care-i poartă numele.



Citiţi şi

Idei de cadouri pentru femeile care apreciază rafinamentul

Aceste fotografii, aceste momente în timp…

Henri Matisse și Yves Saint Laurent au recunoscut sursa de inspirație – ia românească (la blouse roumaine)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro