Graba

21 October 2024

Sunt câteva lucruri semnificative care s-au întâmplat în ultima jumătate de secol. S-a desăvârșit globalizarea. Revoluția tehnologică e în marș. Ambele sunt deopotrivă o binecuvântare și o catastrofă. Ne grăbim. Către ce?

A început apocalipsa climatică, sfârșitul e la orizont, sapiensul a ajuns post-sapiens, umanul a făcut pasul către post-uman. Sunt pe cale de dispariție (sau deja au dispărut): cultura populară de calitate, bunul simț, cuvântul dat, revolta și libertatea, gândirea critică, memoria istorică și, în definitiv, demnitatea umană.

Oamenii se grăbesc. Sar etape. Urcă zece trepte deodată, trec peste educație, amână lucrurile importante, ca și cum viața chiar ar fi mai lungă. Nu e mai lungă. Doar vârstele a doua și a treia sunt mai îndelungate. Tinerețea trece, așa cum a trecut întotdeauna. Femei, bărbați și ce-o mai fi se agață de ruinele tinereții sluțindu-se la adăpostul modelor noi.

© Willem gr. Darrelmann

Portretul robot al omului nou arată că, pe măsură ce telefoanele și computerele au devenit tot mai inteligente, acesta, omul nou a devenit tot mai prost.

Estetic, secolul XXI este o oroare: boticul de rață, capul de găină, coloana de râmă și gândirea bibilicii. Oamenii nu își mai poartă  capul pe umeri, ci l-au predat marilor companii de tehnologia informației.

Viața lor a ajuns un set de date, folosite pentru a-i seduce să cumpere mai mult și mai mult.

Mileniul al III-lea: mâncare și obiecte și nicio idee, niciun ideal. Iar ideile și idealurile care încă mai există sunt vechi și expirate și duc și ele la războaie stupide, cum sunt de altfel toate războaiele. Mileniul al III-lea: alegerea e tot între bâlci și lagăr.

Libertatea a ajuns să însemne o lume pentru toți, fără să se mai bage amănuntul că lumea, între timp, nici nu mai există. Se deșiră pe la cusături, se prăbușește șandramaua, noi mergem neabătut înainte cu amenajări interioare, e drăguț.

Graba a stricat treaba. Oamenii au ajuns mai repede decât oriunde înainte în toate direcțiile, în timp și spațiu, dar cel mai mult s-au îndreptat tot spre vechea prostie naturală.

O să vină inteligența artificială și mai mult de un proces verbal despre miliarde de bătuți în cap nu prea mai are ce să constate nici dânsa.

Omul a renunțat de bună voie, ba chiar cu un entuziasm tâmp, la tot ce îi dădea măreție și noblețe. A rămas o carcasă goală, un maț și un moț enorm și strălucitor peste nimic.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

“Ce să fac ca să slăbesc? Ce să mănânc? Dă-mi o listă!” Iată lista doctorului Adrian Copcea

13 mai 2024 – data la care s-a lansat GPT-4o și am intrat în epoca inteligenței artificiale

Alegeri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro