Gata cu prințesele cu corpuri ireale! Iat-o pe Bianca, noul personaj Disney plus size

6 November 2022

În 2014, o adolescentă din Virginia, SUA, lansa o petiție adresată studiourilor Disney intitulată “Every Body Is Beautiful” – Orice corp este frumos, prin care le cerea creatorilor de povești animate să promoveze prințese plus size. La vremea aceea, strânsese 861 de semnături. Argumentul era că fetele mai plinuțe sunt mereu ținta unor atacuri verbale oribile și aveau, prin urmare, nevoie de sprijinul unui personaj asemenea lor. Unii s-au întrebat atunci dacă o prințesă plus size în locul uneia normal size nu ar duce lucrurile într-o altă direcție greșită. Dar poate că drumul spre normalitate trebuie să treacă prin extreme și iată că opt ani mai târziu, Disney creează o balerină rotofeie, Bianca.

Toate prințesele Disney, pe care le-au iubit generații de fetițe începând cu anii ’50 și le-au avut drept modele de frumusețe, au ceva în comun care n-a alarmat real pe nimeni până acum: talii neverosimil de subțiri, imposibile anatomic. La fel cum, păstrând proporțiile, o femeie reală ar fi un gigant, dacă ar avea picioarele la fel de lungi ca ale păpușilor Barbie.

Raportul dintre şolduri şi talie poate oferi indicii nu doar asupra atractivităţii, ci şi asupra stării de sănătate. În privinţa frumuseţii, s-a constatat că reprezentările feminine ale Antichităţii şi starurile zilelor noastre, considerate idealuri de frumuseţe, au un raport (care se calculează împărţind circumferinţa taliei la cea a şoldurilor) de 0,6-0,7. Sophia Loren, Marilyn Monroe şi Elizabeth Taylor sunt câteva dintre exemplele care „respectă regula”.

Nimeni nu s-a gândit acum 72 de ani că toate fetițele se vor visa așa și că cele care nu vor arăta așa vor fi foarte nefericite pentru că se vor simți respinse și neconforme. Sigur că vor exista multe/mulți care vor spune că preferă originalul cu care au crescut și că apropierea de realitate e o blasfemie. Dar lumea s-a schimbat. Iar fetele trebuie să crească cu alte modele, care să acopere diversitatea reală de forme, mărimi și culori în care venim pe lume.

Și iată că Disney și-a prezentat prima protagonistă plus size într-un scurtmetraj foarte lăudat. Animația Reflect face parte din seria de filme experimentale Disney’s Short Circuit, lansată în luna octombrie prin serviciul de streaming Disney+, și spune povestea Biancăi, o tânără dansatoare de balet care „se luptă cu propria ei reflecție, depășind îndoiala și frica prin canalizarea forței, grației și puterii sale interioare”.

O vedeți pe Bianca exersând în fața unei oglinzi, în timp ce imaginea reflectată începe să se deformeze în acord cu felul în care ea își percepe corpul. Luptându-se cu lipsa ei de încrederea, în cele din urmă își găsește picioarele și dansează până când oglinda dispare.

Disney a încercat în ultimii câțiva ani să-și redefinească imaginea publică, lansând mai mult conținut cu personaje diverse pentru a șterge amintirea rasismului și sexismului său istoric.

În 2020, compania și-a prezentat inițiativa Stories Matter, angajându-se să fie mai incluzivă și mai consultativă, recunoscând responsabilitatea Disney de a „promova în mod conștient, intenționat și constant spectrul de voci și perspective din lumea noastră”.

Regizoarea clipului este chiar Hillary Bradfield, cea care a lucrat și la Encanto și Frozen II.

Bianca suferă de dismorfie coporală (tulburarea dismorfică corporală) caracterizată de obsesia pentru un defect fizic imaginar sau preocuparea excesivă în legătură cu un defect fizic minor. Obsesiile nu dispar, chiar dacă persoana respectivă primește asigurări din partea prietenilor, familiei sau medicilor. Și, statistic, cei mai supuși să dezvolte această tulburare sunt adolescenții și tinerii, atât femei cât și bărbați.

Vinovații? Primele care-mi vin în minte sunt fix standardele sociale, reţelele de socializare şi ideea că viaţa noastră ar fi mai bună dacă am fi mai slabe, cu sânii mai mari și buzele mai pline. Că mai înalte încă nu se poate. Și e greu de luptat împotriva acestei încorsetări mentale, mai dăunătoare chiar decât corsetele de odinioară, strânse până aproape de leșin, care făceau talia de viespe ori decât maltratarea picioarelor chinezoaicelor în numele unui canon barbar de frumusețe.

Un gând de încheiere: oare cât de diferite am fi fost azi dacă am fi crescut fără așteptări nerealiste legate de un fizic de prințesă Disney sau de păpușă Barbie?

Și încă ceva: o Bianca reală există deja. Este americancă, o cheamă Lizzy Howell, are 21 de ani, dansează de la 5 ani, și din 2017 a uimit o lume pentru felul în care lupta ea împotriva stereotipurilor. Prin dans, mai precis balet.

Performanța ei e dovada că nimic nu e imposibil. Povestea ei, pe larg, aici.

Mai jos, filmulețul care a devenit foarte rapid viral și a marcat începutul celebrității. Azi, Lizzy are pe Instagram 414K urmăritori și pe TikTok 1,3 Milioane. 🙂



Citiţi şi

Sylvie Guillem – steaua baletului francez, a lumii

Iubesc să călătoresc sau să petrec timp singură, nu sunt nebună

D’ale pandemiei

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro