Gala Oscar, precedată de protestul vedetelor

26 February 2017

În ajunul Galei Premiilor Oscar 2017, parte dintre actorii nominalizaţi au renunţat la pregătiri ori petreceri pentru a ieşi în stradă şi a protesta împotriva politicilor lui Donald Trump. Actriţa Jodie Foster şi actorul Michael J. Fox s-au aflat în fruntea acestor proteste.

Foster a declarat că, deşi nu se simte confortabil în a-şi folosi influenţa şi imaginea pentru activism, anul acesta situaţia este diferită şi unică în istorie, fiind momentul să ia atitudine.

joodie foster

Jodie Foster

„Ştim că primul atac la democraţie se manifestă ca un asalt la libera expresie, la libertăţile civile şi la lupta neobosită pentru supremaţia adevărului. Din păcate, nu este ceva nou, istoria repetă”.

Foster a mai spus că „Indiferent de locul naşterii şi de cum ai votat, indiferent dacă eşti alb sau negru sau sau te identifici cu simbolistica curcubeului, acum este timpul să rezistăm (…) nu vom tolera haosul, inepţia şi aţâţarea la război”.

michael J Fox

Michael J. Fox

Protestul a fost organizat pe fondul interzicerii accesului în SUA a tânărului cineast sirian de 21 de ani Khaled Khateeb care a lucrat la un film documentar despre războiul din Siria nominalizat la Premiile Oscar. Înainte de a-i fi interzis accesul în SUA, acesta a declarat că un Premiu Oscar ar demonstra sirienilor că oamenilor din întreaga lume le pasă de situaţia lor şi i-ar încuraja pe voluntari să-şi continue greaua misiune printre bombe. „Chiar dacă nu voi mai putea intra în America nu voi renunţa. Ştim că avem mulţi prieteni aici şi mulţi oameni ne împărtăşesc valorile umanitare. Mi-ar plăcea să-i pot întâlni cândva pe toţi”.

Şi regizorul iranian Asghar Farhadi, nominalizat la rândul său la Premiile Oscar (pentru cel mai bun film străin cu pelicula „The Salesman”), a trimis un video manifestanţilor după ce a decis să boicoteze ceremonia de înmânare a premiilor ca mod de a protesta împotriva interzicerii de a intra în SUA care îi afectează pe cetăţenii a şapte ţări majoritar musulmane.

Farhadi și-a manifestat însă mulțumirea pentru faptul că reprezentanţii cinematografiei americane au luat atitudine „împotriva politicienilor care încearcă să promoveze ura prin divizarea culturilor, a religiilor şi a naţionalităţilor”.

Probabil că aceste atitudini se vor oglindi și-n mare parte dintre discursurile din noaptea Galei Premiilor Oscar. Astfel, evenimentul cinematografic cel mai așteptat și urmărit în fiecare an de întreaga planetă devine ecoul străzii și al nemulțumirii cetățenilor americani față de noua administrație.



Citiţi şi

Aceste fotografii, aceste momente în timp…

Smokin’ Hot

O privire persană – A Hero/Ghahreman

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro