Distribuirea actriţei Gal Gadot în rolul Cleopatrei într-un viitor film regizat de Patty Jenkins a declanșat o întreagă dispută în legătură cu strămoşii reginei Egiptului şi oportunitatea acestei alegeri. Filmul, având la bază un scenariu scris de Laeta Kalogridis, a fost ideea lui Gadot şi este prezentat drept o dramă biografică. (update 12 august 2023 – filmul nu este încă lansat, abia în 2025)
Gadot, cunoscută pentru rolul Wonder Woman în două proiecte ale lui Jenkins (inclusiv “Woman Woman 1984”), este de origine israeliană. Înainte de a merge mai departe cu ea, să ne reamintim contextul istoric și să ne uităm la predecesoarele ei în același rol (nu mai puțin de 10), ca să aveți o idee cu cine concurează la inima publicului cinefil.
Un pic de context
Pe 12 august 30 îHr a murit Cleopatra a VII-a Filopator, regină și faraon. În legătură cu Cleopatra există două larg răspândite păreri: că a fost frumoasă și că a murit de mușcătura veninoasă a unei cobre. Niciuna nu e neapărat adevărată. 🙂
Despre cum arăta, Plutarh a scris că nu era de o frumusețe incomparabilă în întregime, ci că farmecul irezistibil și vocea melodioasă o făceau atât de dorită. Tot el e posibil să fi menționat că era posesoarea unui intelect formidabil, că vorbea mai multe limbi și stăpânea matematica, filosofia, oratoria și astronomia. Surse egiptene o descriu ca pe un conducător care a ridicat rangurile cărturarilor și s-a bucurat de compania lor.
Despre cum a murit, tot Plutarh (scriitor și istoric antic grec) scria: adevărul despre această chestiune nu-l știe nimeni. Cobra era un simbol al regalității divine și Cleopatra credea că va deveni nemuritoare dacă moare din mușcătura ei, dar numeroși istorici au dubii puternice legate de această variantă și cred mai degrabă că a folosit o băutură cu otravă.
9 Cleopatre și a zecea, regina lor
Cleopatra a fost înfățișată în filme de mai multe ori, dar cel mai faimos în 1963, când Elizabeth Taylor a preluat rolul, jucând alături Richard Burton în rolul lui Marc Antoniu. Drama pe ecran și în afara ecranului ar reflecta probabil vremurile furtunoase ale adevăratei regine.
Până atunci, să vedem cine a mai jucat-o pe Cleopatra
1917, Theda Bara, 32, joacă în “Cleopatra”, la acea vreme cel mai scump film făcut vreodată – jumătate de milion de dolari.
1934, Claudette Colbert, 31, în rolul Cleopatrei în producția de mare succes a lui Cecil B. DeMille.
1945, Vivien Leigh în Caesar și Cleopatra, cu George Bernard Shaw ca scenarist. Cel mai scump film britanic de până atunci, în condițiile finalului celui de-al doilea război mondial, cu bombe căzând foarte aproape de locul de filmare. Un film cu multe probleme, între care și faptul că Vivien a avortat în urma unui accident în timpul filmărilor. A lipsit de la premieră și nu s-a putut uita la film mulți ani după. O Cleopatră cam nefericită…
1953, Sophia Loren joacă în filmul italian “Two Nights With Cleopatra.”
1959, grecoaica Piper Laurie este Cleopatra într-un film pentru TV, “Caesar and Cleopatra, cu Maurice Evans în rolul lui Caesar.
1963, regina tuturor Cleopatrelor – Elizabeth Tailor în cel mai bun rol al ei, larg recunoscut ca atare.
Când Taylor a fost invitată de Twentieth Century Fox să joace rolul, se spune că a răspuns: „O voi face pentru un milion de dolari” (echivalentul a 8,5 milioane de dolari în 2020). Și l-a primit. De asemenea, ea a cerut și a primit zece la sută din profituri, o alocație de trai, de 3.000 de dolari (25.500 de dolari) pe săptămână, iar studioul a fost de acord să-i plătească 50.000 de dolari (425.000 de dolari) pe săptămână dacă programul de producție întârzia.
Taylor și Burton, amândoi căsătoriți, au început o pasională aventură încă din prima zi de filmări, punându-i pe jar pe jurnaliştii de tabloid și pe paparazzi. Vaticanul a denunțat-o pe Taylor pentru „vagabondaj erotic”, un congresman din New York și Carolina de Nord a susținut că relația lor contribuie la „alunecarea morală” a Americii, iar regizorul Joseph Mankiewicz a primit amenințări cu moartea.
Problemele din timpul producției au însemnat că bugetul filmului a crescut de la 2 milioane de dolari la 44 de milioane de dolari (echivalentul în 2020: 17 milioane de dolari la 374 de milioane de dolari) – inclusiv 200.000 de dolari (1,7 milioane de dolari) pentru costumele lui Taylor.
În 1963, a fost cel mai scump film făcut vreodată și aproape a băgat în faliment Twentieth Century Fox. Studioul a supraviețuit chiar datorită încasărilor uriașe aduse de film.
1964, Amanda Barrie în comedia britanică “Carry On Cleo” în care sunt înfățișate obișnuitele moravuri egiptene din antichitate – luptele pentru putere și politica.
1999, Leonor Varela în mini seria TV “Cleopatra”, adaptare după “Memoriile Cleopatrei”.
2002, Monica Bellucci în “Asterix și Obelix o întâlnesc pe Cleopatra” care spune istoria reginei pe înțelesul tuturor.
2014, Katy Perry apare îmbrăcată precum Cleopatra în videoul muzical pentru “Dark Horse”, cântec care ajunge imediat No. 1 în topul Billboard Hot 100.
E timpul să revenim la Gal Gadot…
Cleopatra a fost descendentă a lui Ptolemeu I, un general grec macedonean care s-a proclamat rege al Egiptului după moartea lui Alexandru cel Mare. Totuşi, pentru că identitatea mamei sale este necunoscută, etnia Cleopatrei rămâne un mister.
Reacţia unor fani a fost sceptică, mulţi întrebându-se dacă Cleopatra nu ar fi trebuit să fie interpretată de o actriţă de culoare. Alții au obiectat fiindcă Gadot este israeliană.
Nadine Njeim
„Ce tâmpit de la Hollywood a crezut că este o idee bună să distribuie o actriță israeliană în rolul Cleopatrei (și una care arată foarte șters) în locul unei actrițe arabe (n. red. libaneză) superbe ca Nadine Njeim?”, a scris pe Twitter jurnalista americană Sameera Khan. „Și rușine să îți fie, Gald Gadot! Țara ta fură pământ arab și tu le furi rolurile din filme”, a adăugat aceasta pe Twitter.
„Cum ar fi să distribuie pe cineva cu sânge nord-african! cineva ca Sofia Boutella! Sunt atât de sătul de distribuirea unor actori albi și israelieni în roluri de faraoni și arabi! Gal Gadot n-ar trebui să fie Cleopatra”, a scris un alt utilizator pe Twitter.
Gadot nu a avut o reacție privind controversa, dar a notat ulterior pe Twitter că filmul va fi prima instanță în care povestea Cleopatrei va fi spusă „din perspectiva unei femei, atât din spatele cât și în fața camerelor”.
Gadot, care a efectuat stagiul militar obligatoriu în Israel, ca majoritatea tinerilor din această țară, a declanșat o controversă imensă în 2014 când și-a exprimat pe Facebook solidaritatea cu cetățenii israelieni aflați sub tirul rachetelor Hamas și cu soldații israelieni care luptă împotriva Hamas în fâșia Gaza.
Citiţi şi
Aceste fotografii, aceste momente în timp…
Bare is Beautiful (Fără fard e minunat)
100 de ani de la nașterea lui Marcello Mastroianni – povestea unei legende
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.