De când e moda pe pământ, „cum să ne îmbrăcăm” pare să fi fost mereu mai important decât „de ce să ne îmbrăcăm”. În moda feminină, mereu mai inventivă și mai variată decât cea masculină, hainele sunt ca și cosmeticele: dacă în dulapul de baie al unui bărbat găsești o cremă, un tub de pastă de dinți, un șampon și un deodorant, în cel al unei femei poți număra familii întregi de flacoane pentru păr, unghii, față, mâini, picioare, ochi, gene și sprâncene, pentru înainte, în timpul și după, pentru vară, primăvară, iarnă, toamnă, vreme uscată sau umedă, zi sau noapte, pentru când vrei să treci drept visătoare, jucăușă sau serioasă.
Creativitatea ținutelor feminine nu se lasă cu nimic mai prejos decât cea a cosmeticelor. Cu atât mai bine pentru ea câtă vreme corpul în ansamblu este un teren de joacă mai generos decât părțile componente luate separat. Trecând de capriciile de secole ale modei, mult prea multe pentru a fi revizuite aici, o scurtă privire asupra ultimului deceniu scoate la iveală o inventivitate demnă de cartea recordurilor. Pentru a menționa doar câteva exemple dintre cele mai ciudate, trupul feminin a inspirat: rochii din ciocolată (Paco Rabanne), prăjituri, hârtie igienică, prezervative, ambalaje de dulciuri, flori și frunze (naturale), salată, pâine (Jean Paul Gaultier), porțelan, leduri, bandă adezivă, lemn, componente de calculator, ornamente de Crăciun, fermoare, becuri.
Dincolo de materia primă folosită, îmbrăcămintea, departe de a mai îndeplini o funcție necesară de protecție față de mediu, capătă funcții sociale. Unii creatori au împins limitele și în această direcție, astfel că au apărut hainele care alungă insectele (valabil până la 25 de spălări), haine comestibile, haine dizolvabile (asta da găselniță), haine care „citesc emoțiile”, haine cu imprimeu dinamic din cerneală electronică, haine care acționează ca încărcătoare pentru aparate electronice, haine care își schimbă culoarea în funcție de starea purtătoarei sau haine cu „surprize”.
Cum să citească emoțiile o rochie? Ei bine, este vorba de o creație Philips Design, parte proiectul de cercetare SKIN, capabilă să capteze și să proiecteze emoțiile persoanei care o poartă. Cei de la Philips Design sunt de părere că invenția lor este piatra de temelie a unei mode a viitorului, în care vestimentația va deveni un instrument de comunicare la propriu. O idee oarecum asemănătoare cu cea care a dat naștere jachetei-Facebook care trimite mesaje pe internet în caz de urgențe, fabricată de un grup de studenți de la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie. La fel de fascinantă pare și creația lui Gregory Sotzing, profesor de chimie organică la Universitatea din Connecticut. Dacă n-am avea certitudinea că e știință, ar părea magie: fibrele folosite în țesătură conțin polimeri electrocromici, care își schimbă culoarea sub influența unui impuls electric, în funcție de atmosferă și toanele celui care poartă materialul. Din seria hainelor „sensibile” mai merită menționate și cele pe bază de senzori, de fapt o combinație complexă de modă, chimie analitică, nanotehnologie și aromaterapie cu scopul de a menține corpul în parametri optimi de funcționare.
Oricum, aici suntem deja în domeniul prototipurilor, din care putem ieși amintind de câteva produse de modă cu nimic ieșite din comun, până când citești eticheta sau textul imprimat pe piept. Un tricou albastru, normal la prima vedere, se poate dovedi a fi un articol din seria de tricouri cu mesaje de eroare Windows, pe care le afișează pe fondul cromatic „blue screen” atât de cunoscut de utilizatorii de calculatoare din momentele în care sistemul de operare intră în colaps. Alți producători lasă mesaje și mai bine ascunse, ca de exemplu pe etichetele pe care de obicei e scrisă măsura împreună cu instrucțiunile de spălare. Acompaniate, în anumite cazuri, de completări ca „Ne pare rău că președintele nostru e un idiot. Noi nu am votat cu el.” – care apar pe piesele de vestimentație ale unei mici companii americane destinate pieței franceze.
E adevărat, am plecat de la moda feminină, dar unele dintre ținutele enumerate pot fi îmbrăcate deopotrivă de femei și bărbați. Însă parcă aș zice că, dacă nu exista femeia, nici motivația care îi conduce pe mulți creatori de haine n-ar mai fi fost atât de puternică.
Și când te gândești că lumea încă se mai întreabă dacă fusta albastră se potrivește cu eșarfa ruginie. Poate că în curând problema se va pune între a ieși din casă și a risca să fii trădată de culoarea rochiei și a rămâne în fața televizorului, în timp ce halatul îți face un masaj, îți arde caloriile și-ți reglează nivelul serotoninei. Ca să poți ieși pe seară la un restaurant în culorile fericirii, să moară de ciudă colegele alea îngâmfate.
Citiţi şi
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Un kilogram de… bucurie, vă rog!
Ea ar fi trebuit să vadă, să știe, să mă vadă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.