În mai bine de un deceniu și jumătate de când profesez în industria wellness, nu de puține ori mi s-a întâmplat să mă lovesc de raționamente de tipul “dacă arată așa pe dinafară, e clar ce e pe dinăuntru/ în capul său”. Așa că astăzi m-am hotărât să răspund tocmai persoanelor care fie doar o gândesc, fie chiar o și spun cu voce tare. – Da, aveți dreptate. Felul în care ajunge să arate o persoană este o oglindă extrem de fidelă a interiorului.
Dacă ar trebui să aleg un singur lucru pe care l-am învățat de-a lungul anilor, pe care să îl consider cel mai important, și să îl transmit mai departe, acesta ar fi: procesul de remodelare corporală este în primul rând o bătălie cu tine însuți și abia în al doilea rând cu frigiderul, febra musculară, dificultățile financiare și/sau logistice pe care le poți întâmpina pentru a duce întregul proces până la capăt.
Oricât le-ar plăcea doamnelor să creadă că sufletul contează, cu riscul de a trezi ceva replici contrare, am să spun că de-a lungul anilor, felul în care arătăm este o oglindă extrem de fidelă a felului în care ne-am lucrat mai ales interiorul, cu toate slăbiciunile și dependențele sale.
Altfel spus, să înfrângi foamea autentică e ușor de realizat. Iei o masă plină de nutrienți, dar cu un conținut moderat de calorii, iar treaba e rezolvată. Dar nu la fel de simplu stau lucrurile cu foamea emoțională.
Ți se întâmplă să ai momente în care din senin simți o senzație acută de poftă de alimente nesănătoase (junk food, dulciuri din comerț, patiserie)? Ai simțit vreodată senzația de foame la maxim 30 de minute după ce luasei o masă bogată nutritiv? Ai avut momente când n-ai putut să te oprești din mâncat chiar dacă știai că mâncasei suficient ca să satisfaci nevoile energetice ale corpului tău sau chiar dacă știai că ce mănânci îți face rău? Ți se întâmplă des să încerci să urmezi un set de reguli nutriționale (ex. gust alimente nesănătoase doar o dată pe săptămână) și să eșuezi în repetate rânduri? Ți se întâmplă să mănânci pe ascuns? Te simți vinovat după derapajele culinare, dar repeți curând momentul?
Fiecare răspuns de ‘da’ la întrebările de mai sus înseamnă confirmarea unui simptom al foamei emoționale.
Mecanismele care ne fac atât de vulnerabili în fața foamei emoționale sunt extrem de complexe și de mai multe naturi (biologice, sociale, de marketing, palatabilitatea nefiresc de mare a alimentelor procesate), iar the easy way pentru rezolvarea acestei probleme nu există.
Așadar, da, sunt de acord că exteriorul oglindește interiorul. Persoanele care trec cu brio printr-un program de total body makeover sunt persoane cu o displină atât psihică, cât și logistică de invidiat, persoane puternice care au câștigat lupta cu propriile slăbiciuni sau care sunt pe cale să o facă, persoane a căror cel mai antrenat mușchi este cel al voinței și sunt persoane care mai presus de toate au reușit să găsească un echilibru cu sine, satisfăcându-și nevoile emoționale pe căi emoționale, iar nevoile de nutrienți pe căi culinare și nu viceversa.
Între sănătatea emoțională și felul în care mănânci este o legătură strânsă. Starea emoțională a cuiva poate influența ce și cât mănâncă, iar alimentele consumate pot influența starea emoțională a persoanei.
Alegerile alimentare sănătoase vin de cele mai multe ori la pachet cu o stimă de sine crescută, în timp ce o alimentație haotică, bogată în junk-food, dulciuri, sucuri carbogazoase și prăjeli aduce mai degrabă cu sine sentimente de vinovăție, episoade depresive ori anxietate. În ambele cazuri vei crea un cerc: virtuos sau vicios.
Senzația de bine și stima de sine pe care le simți după ce faci alegeri nutriționale sănătoase te vor face ca și următoarea dată să faci alegeri la fel de bune. Iar în cea de-a doua situație, de cele mai multe ori, sentimentele de vină și depresia cresc șansele mâncatului compulsiv de alimente nesănătoase.
Primul cerc, cel virtuos, îți va construi, în timp, un corp frumos și sănătos, în timp ce cercul vicios al mâncatului pe fond emoțional sau compulsiv te va împovăra pe zi ce trece cu kilograme de grăsime.
În final, un proces de remodelare corporală are un Michelangelo Effect în special asupra felului în care suntem construiți pe dinăuntru. Oricât ți-ai antrena cvadricepșii, bicepșii, dorsalii, intercostalii, rezultatele se vor lăsa așteptate până în momentul în care și mușchii voinței, echilibrului emoțional, apetitului sănătos vor fi la fel de antrenați.
Valentin Vasile este cel mai nou autor pe platforma Catchy.ro. În fiecare lună, el va explica în ce constă dimensiunea psihologică a unui proces de remodelare corporală şi slăbire, iar un membru al comunităţii Limitless Total Body Makeover va povesti ce înseamnă şi cum se manifestă, în practică, această dimensiune. Dar până atunci puteți citi ce i s-a întâmplat bun colaboratoarei noastre Andreea Vasile. Nu, nu sunt rude. 🙂
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.