Frumusețe și igienă fără riscuri – ce să cauți pe etichete

29 September 2020

Un produs cosmetic sau de igienă este clean (curat) când este compus din ingrediente non-toxice, extrase din plante, pentru a produce rezultatele dorite. Din păcate, multe companii utilizează logouri care să ne asigure de calitatea produselor fără a avea și certificarea necesară. Așa încât noi suntem cele care trebuie să ne informăm cu privire la substanțele din compoziția lor, să alegem cosmetice naturale și să le evităm pe cele dăunătoare pielii, dar și sănătății organismului nostru.

Care sunt ingredientele care ne dau bătăi de cap

În afară de logourile “cruelty free”, “zero waste” sau “eco”, pe etichete mai puteți identifica și anumite ingredientele găsite în compoziția formulei. Dintre cele mai întâlnite sunt produsele “fără sulfați”, “fără parabeni”. Ce e cu aceste ingrediente, care sunt într-adevăr dăunătoare și care nu?

S U L F A Ț I

Sulfații sunt cei “fac spumă” și îți dau o senzație de curat. Sunt foarte prezenți în șampoane și în produsele de curățare (gel de duș, săpun, etc.). Fiind responsabili pentru îndepărtarea în profunzime a grăsimilor și a impurităților, acțiunea puternică a acestora poate determina îndepărtarea uleiurilor protectoare de la nivelul scalpului. Marketing sau realitate? Specialiștii ne recomandă să alegem cu grijă produsele ce conțin sulfați, fiind atenți la nevoile scalpului și la sănătatea firului de păr.

P A R A B E N I

Aceste substanțe chimice antimicrobiene împiedică creșterea unor bacterii și a mucegaiul în produsele de înfrumusețare și îngrijire personală. Din această categorie se numără compușii cu prefixe precum methyl-, ethyl-, butyl-, propyl-, dintre care isopropyl-, isobutyl-, phenyl-, benzyl-, sunt cele mai controversate substanțe asociate cu apariția cancerului la sân sau responsabile pentru infertilitate.

Deși Uniunea Europeană a interzis mulți parabeni aflați în circulație, SUA consideră insuficiente dovezile găsite până în momentul de față, motiv pentru care multe din produsele pentru ten și corp conțin parabeni interziși în spațiul european.

A R O M E & C O L O R A N Ț I

Alte ingrediente nocive ‘îmbrăcate’ într-o terminologie vagă și inofensivă sunt aromele și coloranții artificiali care deghizează până la 3.000 de substanțe chimice sintetice sau naturale utilizate pentru a face un produs beauty să miroasă delicios. Ce nu se știe este că majoritatea aromelor și a coloranților cresc sensibilitatea pielii, iar astfel bariera de protecție este slăbită.

Într-o notă comună, ftalații, care ajută parfumurile să dureze mai mult, sunt încorporați ca agenți de fixare pentru a mări puterea de penetrare a produselor în piele. Astfel, ei sunt utilizați în parfumuri, geluri de păr și lacuri de unghii și îi veți găsi pe o listă de ingrediente prescurtată ca DEP, BBzP, DBP și DEHP.

A L U M I N I U

Compușii de aluminiu au fost mult timp asociați cu apariția cancerului la sân. Cu toate acestea, studiile realizate nu au confirmat această legătură. Mai mult, au arătat că axila absoarbe de fapt foarte puțin aluminiu – mai puțin de 0,01%. În schimb, rata de absorbție a aluminiului se ridică până la 0,06% pe pielea pre-deteriorată. Așadar, utilizarea produselor care conțin aluminiu trebuie evitată, în special dacă pielea este proaspăt rasă sau prezintă deteriorări.

S I L I C I U

Dioxizii de siliciu sunt utilizați ca agenți absorbanți în produsele de îngrijire orală și în cele de cosmetică, precum fondul de ten sau cremele BB. Acest compus chimic apare în două forme: amorfă și cristalină.

Forma de dioxid de siliciu aprobată pentru utilizare în formulele cosmetice este cea amorfă. Cu toate acestea, în urma unor teste de laborator pentru diferite produse de baie și cosmetice, forma sa cristalină, un cancerigen uman cunoscut, a fost identificat în particule de dimensiuni respirabile. Unele studii sugerează că forma amorfă poate fi contaminată cu forma cristalină, ceea ce explică de ce este încă detectabil în produsele de înfrumusețare.

F O R M A L D E H I D A

Cel mai cunoscut conservant din istorie, se găsește în tratamentele cu keratină care blochează legăturile de disulfură ale părului. Formaldehida este recunoscută la nivel mondial ca fiind un cancerigen uman și astfel, s-au luat măsuri pentru a elimina substanța din majoritatea produselor cosmetice obișnuite, cum ar fi lacul de unghii sau produsele de styling.

Multe saloane pretind că tratamentele cu keratină sunt lipsite de formaldehidă. Deși adevărat, compușii folosiți la schimb sunt ingrediente precum formalină și metanol care eliberează compusul cancerigen atunci când este amestecat cu apă, în timpul tratamentului.

O X I B E N Z O N A

Cel mai cunoscut filtru UV chimic utilizat în aproximativ 60% din formulele de protecție solară din SUA. Ingredientul este asociat cu rate ridicate de reacții alergice și, de asemenea, puternic suspectat de a fi un perturbator hormonal estrogenic, trecând prin bariera placentară, ceea ce duce la greutate scăzută a fătului și apariția unor malformații congenitale precum boala Hirschsprung.

P E T R O L

Agent hidratant utilizat pe scară largă, petrolul rafinat se găsește adesea în balsamurile de buze și cremele de față. Există mii de motive pentru a evita produsele petroliere, printre care cele eco-friendly. Există însă și probleme de sănătate. Un studiu din 2011 a descoperit că uleiul mineral este cel mai mare contaminant prezent în corpul uman, din cauza acumulării în timp în urma aplicării produselor cosmetice.

Sper că v-am fost de folos cu aceste informații. Iar despre produsele destinate igienei orale vom vorbi într-un material viitor. Dar până atunci vă spunem că pe lângă ideea folosirii unei paste de dinți din ingrediente cât mai naturale și fără fluor (pasta de dinti fara fluor) este la modă și perierea dinților fără pastă de dinți. 🙂 Medicii spun despre această metodă că nu are niciun impact asupra riscului de apariție a cariilor, însă într-adevăr poate reduce riscul de infecții la nivelul gingiilor.

Pe curând! 🙂



Citiţi şi

Idei ingenioase pentru ambalaje prietenoase cu mediul

Prietenii mei, aloe vera și vitamina C

Filosofia oricui poate fi oricând făcută praf de un zâmbet

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro