Frica de Dumnezeu

6 January 2021

În România, o fătucă de cinșpe ani naște în prima zi a anului. Garcea et Comp țin afișul Revelionului, analfabetismul funcțional estompează cele câteva medalii obținute de produsele de seră pe la olimpiade. Agresivitatea, grobianismul, prostia, devin regulă de comportament (nu doar în România- 2500 de tineri sfidează Franța într-o petrecere rave* două zile!)…

În acest context, inși cu notorietate pe rețele sociale, inițiază petiții pentru salvarea educației. Unii arată cu degetul spre ”religie” și biserică, ca principală cauză a eșecului instrucțiunii tinerei generații. Le dau dreptate! Dar… pe dos. De când l-am scos pe Dumnezeu din viețile noastre, nu am pus nimic în loc, așteptând ca școala să facă și educația și morala tinerilor. Ei bine, n-o face din diverse cauze. Tinerii au nevoie de repere. Părinții de azi au dificultăți să explice fenomenele sociale și fundamentele vieții în societate progeniturilor. Asta în cazul că le înțeleg ei înșiși. Ăștia de peste 60 de ani suntem ultima generație care a petrecut mai mult timp cu cărțile decât cu orice altă activitate. Fără supărare… Când nu ai internet, citești de căpiezi. Și dirijezi Mozart în duminicile când plouă și nu poți urca pe munte. N-aveam încotro, nu că am fi mai cu moț.

Exista ”înainte” o cheie a impregnării morale a societății, a educației: ”frica de Dumnezeu”. Uau! Când spui asta unui ateu de ziua a 8-a, intră în trepidație intelectuală. Printre fricile și fobiile care ne bântuie existența (cutremurele, zborul, păianjenii, microbii, religia etc), frica de Dumnezeu are altă semnificație. Dumnezeu nu este terorist. Nu pune bombe, nu dă cu viruși, nu aduce secetă. Toate astea le fac oamenii. Homo Sapiens este cel care taie păduri, poluează, ucide animale, își ucide semenii, minte, manipulează, spurcă singurul loc în care poate supraviețui, Terra. ”Frica” de Dumnezeu înseamnă altceva. Paslmul 23 spune că ”dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morții, nu mă tem… toiagul și nuia Ta mă mângâie”. Creștinul nu se teme de Dumnezeu. Doar se însoțește cu El. Asta nu înțeleg ceilalți. Cum să te însoțești cu cineva care nu există, de vreme ce nu poate fi măsurat!

Trăim zilnic între Bine și Rău. Alegerea este a noastră. Oamenii și legile făcute de oameni sunt repere imperfecte. Creștinul îl ia pe Dumnezeu arbitru pentru că îl consideră autoritatea supremă. Citind Biblia, printre sute de alte cărți, am înțeles că există o conexiune ezoterică între toate aceste producții ale spiritului uman. Am regăsit cuvintele Bibliei peste tot, ca un fir care trece prin tot ce înseamnă artă, cultură, educație, știință, într-un cuvânt, Civilizația umană. Chiar și scrierile iluminiștilor, ale oamenilor de știință, sunt pătrunse de acest filon al înțelepciunii biblice. Trebuie doar să le citești.

Pandemia a arătat că doar China, țară comunistă, cu metode comuniste, a ieșit bine din situația pe care chiar ea a provocat-o. Restul lumii ”laice”, democrate, a arătat fața hidoasă a egoismului uman, a libertății individuale. Departe de altruismul christic, al iubirii aproapelui! Cum vrem să salvăm planeta de la dezastru, dacă nu ne-am pus de acord nici cu pandemia? Este de neconceput să reintroduci catechismul în programa școlară și nici să-i înveți pe copii să-și facă cruce de la dreapta la stânga sau invers. Dar studiul moralei în școală, fundamentele istorice, poetice, ale Bibliei, în contextul evoluției umanității, mi se pare o soluție în fața dezintegrării coeziunii rasei umane. Nu întâmplător, școlile catolice sunt cele mai bune instituții de învățământ din Franța, țară laică din 1905!

Catolicismul francez este scos de la naftalină în contextul comunitarismului și a amenințării islamismului radical. Crăciunul a fost sărbătorit anul acesta în Franța, cum n-a fost de foarte mult timp. Mesa a fost sărbătorită în biserică, nu pe video. La noi, Garcea susține moralul nației, Teodosie face rating pe rețele, alimentând ura și fetele nasc la 15 ani. Ceva trebuie schimbat. O petiție mi se pare frecție la picior de lemn.

„Iată, frica de Domnul, care este înțelepciunea și îndepărtarea de rău, este înțelegere.” Cartea lui Iov. O minte umană care nu funcționează la 360° este o minte săracă. Când te rătăcești, fă drumul înapoi până la ultima răscruce cunoscută. Apoi cată-ți altă cale… ”Nu vă fie frică” le-a spus Iisus apostolilor, când i-a trimis în lumea largă. Atunci, întreb, cum să-ți fie frică de Dumnezeu?

*O rave este o petrecere de dans organizată într-un depozit, pădure, peșteră sau altă proprietate privată sau spațiu public, de obicei cu spectacole de DJ, care oferă un flux continuu de muzică electronică de dans.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Întoarcere în trecut? NO WAY!

De obicei, 1 decembrie e despre România

Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro