Nu toate femeile au norocul să facă un copil, doi, trei, cu bărbați care și-au dorit din toată ființa lor statutul de tată și sunt dispuși să facă toate sau aprope toate sacrificiile din lume pentru copilul lor. Mai puțin acela de a rămâne în cuplu cu minunatele mame. Căci majoritatea femeilor pe care le cunosc au făcut copii cu bărbați liberi și independenți, dornici de să-și continue viața în brațele mai multor femei sau chiar în casa uneia dintre ele, alta decât mama copilului lor.
Mi-a luat ceva timp până să înțeleg că, după o despărțire, lucrurile sunt mult mai simple pentru un bărbat. Își pune pălăria pe cap și pleacă mai departe. Mai face o oprire, mai face o cucerire, poate chiar și alți copii și, dacă e ok, rămâne; dacă nu, poate să plece mai departe.
Se spune ca Acasă e acolo unde e mama. Așa și este, în cele mai multe dintre cazuri. Și atunci, de ce mamele nu înțeleg că, dacă nu se poate altfel, intră în grija lor să păstreze legatura cu bărbații cu care au făcut copiii? Eu mi-am dat seama târziu că, dacă nu voi crea cadrul perfect pentru o relație bună în triunghiul mamă-tată-copil, primul care suferă este copilul. Abia apoi mama și, cu voia dumneavoastră, ultimul afectat de ambiții ridicole va fi tatăl. N-am înțeles și n-am putut de la început să fiu suficient de draguță pentru ca tatăl copilului meu să fie un sprijin pentru mine. S-a întâmplat, dar după câțiva ani.
Mai întâi am încercat să demonstrez cine are drepturile, al cui e dreptul cel dintâi. Eram ranită, fusesem înșelată în așteptările mele, deci – să plătească!!! Am cerut, superior și arogant, imperativ, am amenințat, am strigat, am stricat. Ce-am obținut? O lungā perioadă în care tatăl copilului meu a preferat să stea departe de fiica lui de groaza că va trebui să dea ochii cu mine. A preferat să nu răspundă la telefon decât să-mi audă reproșurile și a ales să dispară. Dacă ar fi putut teleporta copilul, dacă o forță nevăzută putea să i-l ducă și să mi-l aducă mie înapoi fără ca noi sā fim nevoiți să dăm ochi în ochi (și mai ales vorbe în vorbe) ar fi fost perfect.
O lungā perioadă am luptat la propriu cu “nu e corect” până într-o zi în care am acceptat că e cum e și că am de ales între rău si bine. Am ales bine și-am început să muncesc pentru asta. Ca mamă, ar fi trebuit să știu mai bine ce e important pentru copilul meu și să fiu suficient de deșteaptă să-i urmăresc interesul. Ca femeie, ar fi trebuit să accept mai ușor că s-a terminat și că trebuie să-l transform din iubit în partener, așa cum nu am reușit să fac în timpul relației. Și numai gândul că, dacă aș fi tăiat aripile orgoliului în loc să-l hrănesc, scuteam niste acid hialuronic și câteva ședințe în plus la cosmeticiană ar fi trebuit să mă ajute să folosesc situația în favoarea mea.
Am sentimentul că majoritatea părinților reușesc să facă parteneriate mai bine și mai bune cu ajutorul judecătorului care împarte custodiile decât reușesc să le facă singuri, la masa din bucătărie. Câte mame își permit să aibă un week-end numai pentru ele în timp ce tatăl are obligația de a se îngriji de nevoile copilului 100%? Câte mame își permit să plece în vacanțe de una, două, trei săptămâni pâna la capătul pământului, știind că are copilul în siguranță, lânga cealaltă jumătate care i-a dat viață? Câte mame au cel puțin două zile pe săptămână timp pentru ele, știind că judecătorul a dat grija pentru copil tatălui? Eu una, până să ne despărțim, nu am stat liniștită și nici n-am mai fost plecată decât atunci când copilul meu rămânea la bunici. De când ne-am despărțit, locul cel mai bun pentru ea atunci când nu e cu mine e la tatăl ei, chiar dacă el e la 4.000 de km distanță. Iar eu am timp pentru mine și pot să plec și la capătul lumii.
Mi-a luat patru ani să înțeleg asta. Dacă vă aflați în aceeași situație, fiți mai deștepte decât am fost eu. Economisiți timp și… riduri.
Pe Mirela o găsiți, toată, aici.
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.