Fii zâna copilului tău. Lasă-i pe ceilalți să-i fie profesori

3 March 2015

Mirela 2Nu minimalizez rolul tatălui în viața copiilor, chiar cunosc între prietenii mei câțiva tătici care își merită titlul de părinți, dar vorbesc din experiența mea de mamă și din ceea ce realitatea îmi arată în fiecare zi. Într-unul dintre spectacole am întrebat de pe scenă o sală de vreo 1000 de copii și adulți:

– Cine are întotdeauna o soluție pentru orice problemă aveți voi?

– Mamaaaaa! au strigat într-un glas toți copiii din sală.

Răspunsul a fost atât de evident încât i-a făcut să zâmbească înțelegător pe tăticii prezenți și aprobator pe mămicile din sală.

În mintea copilului tău, tu, MAMA, ești soluția de primă și ultimă instanță.

Am înțeles asta destul de devreme. Toți ceilalți pot să fie problema, tu, MAMA ești SOLUȚIA.

mama fiica

Societatea, prin toți “profesorii” ei o să-l învețe: cum să se îmbrace, cum să se poarte, ce să manânce, cum să mănânce, unde să învete, ce să învețe, cum, cu cine să se întâlnească, pe cine să placă, pe cine să voteze, de cine să se despartă, ce sa facă și mai ales ce să nu facă. Toate acestea sunt alegeri pe care copilul meu și-al tău le va lua în funcție de toți factorii din jurul lui. Factori care se schimbă de la o vârstă la alta, de la un loc la altul, dintr-un moment în altul. Un singur lucru rămâne constat în viața lui – rolul pe care tu, mama, îl ai.

Aș vrea să fiu și să rămân pentru copilul meu Zâna din viața lui. Aș vrea să știe că la mine se află bagheta magică și că oricând eu voi putea să-i aduc liniștea. Oricând va găsi la mine înțelegere și acceptare. Destul o să-l pună la punct toți ceilalți. Destul o să-l judece și o să-i dea note. O să-i pună etichete, o să-i dea diplome sau o să-l treacă la restanțe. Destul o să hotărască toată lumea cât e de bun sau de nebun, cât știe și cât poate. Eu trebuie doar să-l iubesc și să fac magie cu inimioara lui. În mijlocul inimii lui să fie casa mea. Acolo se găsească întotdeauna locul cel mai sigur din lume. Sunt și voi rămâne toată viața și dincolo de ea, mereu, Zâna copilului meu.

Pe Mirela o găsiți cu totul aici



Citiţi şi

Alegeri de înger

Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea

Ziua în care am divorțat de mama

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Lia / 14 January 2017 23:46

    Eu cred ca acest punct de vedere e valid atunci cand copiii au peste 20 de ani si sunt pe picioarele lor si chiar si atunci nu e rau ca parintele sa fie si profesor..el este primul si cel mai important profesor si trebuie sa stie sa poarte o conversatie calma adecvata varstei,sa vina cu argumente logice si

    Reply
  2. ely / 24 October 2016 12:53

    este grav cand copilul tau este invatat de altii, lectia primita este mult mai dura, am vazut copiii cu mame “zane” si nu e de dorit, acestia nu sunt acceptati in colectivitate, nu stiu ce e bine si ce e rau, sunt dezorientati,
    nu sunt de acord cu acest articol, esti parinte si trebuie sa-ti asumi, sa-l iubesti neconditionat si sa-l inveti ce e bine si ce este rau, sa-i trasezi coloana vertebrala, sa-i acorzi incredere si credit, educati-va copiii nu-i lasati sa vi-i educe altii ca e grav

    Reply
  3. Cristi R. / 18 August 2015 22:40

    Suna foarte frumos si in acelas timp neverosimil.
    Nu am spus imposibil. Intotdeauna vor exista si exceptii.
    De ce consider o exceptie faptul ca o mama poate fi și poate rămâne toată viața și dincolo de ea, mereu, Zâna copilului ei?
    Pentru ca pe langa înțelegere și acceptare o mama are asteptari si dorinte bine definite in privinta modelarii propriilor pui si acest fapt implica uneori o atitudine diferita de cea a unei Zâne.
    Poate ca ma insel, dar am sentimentul ca va vedeti intruchipata in Zâna copilului dumneavoastra pentru ca nu ati experimentat inca povestea mamei cu copii preadolescenti sau adolescenti.
    Aveti dreptate, MAMA ește soluția de primă și ultimă instanță pentru un copil crescut frumos.
    In opinia mea, pe termen nelimitat, este extrem de dificil, daca nu aproape imposibil sa ramai permanent Zâna copilului.
    Sansa asta o pot avea doar mamele ce au fost binecuvantate cu un copil special, un copil capabil sa inteleaga de mic binele si raul si sa aleaga intotdeauna calea binelui.
    Sunt frumoase mamele care se simt Zânele copiilor lor pentru sunt capabile sa le transforme copilaria intr-un basm fericit.
    Important insa e sa realizeze ca incet, incet, la un moment dat, basmul incepe sa se metamorfozeze intr-un roman, o nuvela sau daca nu sunt atente intr-o drama.

    Reply
  4. alex / 6 March 2015 16:21

    Foarte frumos articol!
    Păcat ca Andrei nu a avut si el o mama precum esti tu!:)

    Reply
  5. simonette / 5 March 2015 19:41

    frumos,

    Reply
  6. Simona / 5 March 2015 19:10

    Da, aveam nevoie sa citesc asta.

    Reply
  7. Andrei / 5 March 2015 13:27

    Parerea mea este ca trebuie sa va ocupati cu alte meserii ca cea de blogger n va avantajeaza. Ati vrea sa fiti sau sunteti zana ?. Pe copil pana la urma il invata societatea sau se invata singur in functie de factorii care se schimba ?
    Eu cred ca asa ajunge un copil normal sa devina sociopat. Cand toata lumea ii spune ceva si mamica lui (zana lui) ii spune ca nu are nimeni dreptate si ca ce face el este bine. O mamica care nu trebuie sa faca nimic decat sa il iubeasca si asta este tot ce inseamna parinte inteleg eu de aici. Eu zic ca trebuie sa retrageti acest articol care nu aduce niciun plus de valoare. Lasati psihologii sa dea sfaturi adevarate.

    Reply
  8. alina / 4 March 2015 18:41

    …in mijlocul inimii Mele sa fie casa Lui…

    Reply
  9. kitt / 3 March 2015 19:55

    multumesc! 🙂 am zambit cu sufletul.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro