Femeile care se tem să redevină femei ca nu cumva cancerul să recidiveze

9 December 2018

Într-una dintre providențialele întâlniri dintre medicii Clinicii Zetta și femeile care au trecut prin infernul cancerului de sân, dr. Dragoș Zamfirescu evalua impactul emoțional al pierderii unui sân astfel: “este echivalent cu pierderea unei rude de gradul I”. O comparație pe care o poate înțelege oricine în toată grozăvia ei și care ar putea aduce acestor femei înțelegerea și susținerea de care au nevoie. Nu toată lumea a avut cancer și nici, dacă a avut, poate nu a plătit vindecarea cu o parte din corp. Dar, inevitabil, am pierdut fiecare în această viață pe câte cineva. Atât de apropiat, că lipsa părea imposibil de suportat și imposibil părea chiar să continui să trăiești după acea pierdere.

angelina jolie femeie

De aceea aceste femei au nevoie de mai mult decât de empatie, neprețuită și ea. Au nevoie ca după vindecare să îndepărteze stigmatul rămas în urma bolii și să poată face pașii spre normalitate. Or, normalitatea în cazul lor înseamnă să-și recapete integralitatea fizică “mușcată” de boală, dar și ștergerea pe cât e posibil a diferențelor inerente post-reconstrucție. Adică simetrizarea și, uneori, păcălirea ochiului prin tatuarea areolei și a mamelonului. Doar când vezi o astfel de femeie înainte și după, în confortul psihic dat de recuperarea atributelor feminității, înțelegi puterea acestei iluzii. Dar ea costă. Pentru că cineva, undeva, acolo unde se iau deciziile acestea, le consideră intervenții estetice. Cineva care fie n-a trecut încă prin nicio cumpănă existențială, fie își poate permite orice cost, dacă ar fi la o adică. Trist.

2018 ÎN CIFRE NEGRE

din 19, 6 milioane de români

83.461 s-au îmbolnăvit de o formă de cancer. 

45.022 bărbați: 19,1 pulmonar, 14,4% colorectal, 13,4% prostată.

38.439 femei: 25, 1%  mamar, 11,9% colorectal, 8,6% col uterin.

 50.902 decese.*

Dar mai există un aspect întristător care nu mai ține de acel “cineva”: de bine, de rău, Programul Național De Reconstrucție Mamară decontează 800 de proteze în fiecare an, dar mai puțin de 200 ajung la destinatarele lor mutilate, fără unul sau chiar ambii sâni. Doar 200 din cele aproape 10.000 de femei diagnosticate sunt informate că pot apela la reconstrucție fără griji – materiale sau că boala va recidiva din această cauză. Iată legătura teribilă între lipsa informării și moștrii pe care inevitabil îi naște.

De aceea am dorit să o cunoaștem pe Ina Petrescu, omul și specialistul care s-a dedicat ajutorării pacientelor vindecate de cancer să redevină femei. Femei care la rândul lor duc mai departe mesajul că se poate. Să accesezi acel program național, să dai restart vieții cu tot are ea mai valoros de trăit, să reînveți zâmbetul și încrederea. În tine și în oameni.

Ce altceva, poate și mai minunat, face Ina Petrescu, este că acolo unde nu există posibilitatea unei simetrizări post-reconstrucție, operează pro-bono, alături de echipa de medici voluntari din Asociația ZETTA. Grație donațiilor care sunt destinate să acopere doar costul consumabilelor. Pentru că a venit vorba, trebuie spus că reconstrucțiile/simetrizările sunt doar o parte dintre cazurile dificile, uneori socotite de alții fără soluție, la care se încumetă echipa doctorului Dragoș Zamfirescu.

Revenind, iată o declarație mai veche a Inei Petrescu:

“Reconstrucția sânului nu este un moft, nu este o operație estetică, ci o intervenție necesară restabilirii anatomiei feminine. Este operația care are un impact imens asupra femeilor care au învins cancerul mamar, ea reda încrederea în sine și bucuria de a trăi. Dacă la primul consult femeia cu mastectomie vine adesea tristă, cu o cicatrice pe corp dar cu o rană vie în suflet, la controalele după operație am văzut schimbări spectaculoase: femeile încep să se machieze, să redevină cochete, feminine. Multe dintre doamnele care au fost părăsite în momentul diagnosticului de cancer mamar (da, unii bărbați abandonează din cauza fricii de necunoscut, de boală, de rău) și-au refăcut viața de cuplu. De asemenea, reintegrarea socio-profesională este tot o consecință a creșterii stimei de sine. Reconstrucția sânului aduce astfel calitate vieții, concept formulat pentru prima dată de Aristotel!”

Și acum, răspunsurile la câteva întrebări adresate de cititoarele revistei Catchy Dr. Ina Petrescu, Medic Primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, Doctor în Științe Medicale.

ina petrescu1. Ce tipuri de intervenții include această categorie chirurgicală – chirurgia sânului?

Principalele intervenții chirurgicale pe cale le efectuez la sân sunt:

– augmentarea mamară în cazul sânilor mici;
mastopexia (liftingul mamar) – fie doar cu țesut propriu, când glanda mamară are volum suficient, sau cu implant, când este necesar un volum suplimentar pentru a obține un rezultat armonios;
– reducția mamară în cazul sânilor giganți (pentru informarea cititoarelor dvs., operația e decontată de CNAS, dacă există modificări ale coloanei demonstrate radiologic și există recomandarea unui neurochirug) și

– reconstrucția sânului după mastectomie.

Reconstrucția se poate face simultan cu mastectomia sau, în cazurile care necesita radioterapie, la minim un an de la terminarea radioterapiei.

Reconstrucția se poate face fie cu implant mamar, fie cu expander urmat de implant, cu o combinație între țesutul propriu și implant sau doar cu țesut propriu, acestea din urmă fiind însă intervenții mult mai complexe. Alegerea metodei reconstructive se face pe lângă considerentele medicale și în funcție de dorința pacientei.

2. A inspirat Angelina Jolie și românce? Ați avut vreun caz? Recomandați acest act radical?

În SUA și țările vestice, unde se efectuează de rutină testarea genetică pentru oncogenele BRCA1 și 2, mastectomia profilactică se efectuează de mai mulți ani și este bine că a fost mediatizată astfel.

În cazuri bine selectate, cu istoric puternic de neoplasm mamar în familie (două cazuri) și prezența modificărilor genelor amintite și după ce femeia a născut copii, recomand această intervenție, întrucât riscul de apariție a cancerului mamar ajunge până la 85%.

3. Există șanse ca simetrizările să fie acceptate de CNAS? Dacă nu, există vreo alternativă cu costuri rezonabile?  

Eu personal am făcut demersuri, memorii. Răspunsul de la CNAS a fost mereu că intervențiile de simetrizare sunt estetice! Dar ne gândim la o soluție în cadrul Spitalului Universitar pentru o coplată rezonabilă să putem efectua simetrizarea totodată cu reconstrucția, sper să o aplicăm din 2019.

4. Reducția mamară reduce și riscul cancerului de sân?

Reducția mamară nu are impact asupra apariției cancerului mamar. Doar mastectomia subcutană cu reconstruție imediată scade riscul cu până la 95%.

5. Din tot ce ați întâlnit până acum și a ținut mai degrabă de necunoaștere sau neglijență decât de accident ori zgârcenia naturii, care ar fi prima recomandare pe care ați face-o femeilor sănătoase?

În general, femeile își fac operație de mărire/micșorare/lifting mamar în primul rând ca să se simtă bine cu ele însele. Am observat la controalele postoperatorii o creștere a self esteem – ului și o revenire a stării de bine. Recomandarea pe care o dau tuturor femeilor fie că fac sau nu operații la nivelul sânului este aceea de a-și face control anual ecografic sau mamografic, dacă au peste 40 ani.

6. Cum priviți nemulțumirile unor femei sănătoase față de cum arată puse lângă trauma celor care vin din infernul cancerului de sân?

Suntem cu toții foarte diferiți și e firesc să fim nemulțumiți când suntem sănătoși, dar când ne confruntăm cu o boală foarte grea, viziunea asupra vieții se schimbă radical. Oricum și unele femei cu reconstrucție vor perfecțiune – lucru care adesea nu e posibil, în primul rând din cauza țesuturilor afectate de radioterapie.

7. Cum priviți implanturile disproporționate cerute de unele femei? 

Sigur că implanturile mari sunt capricii, care ulterior se răzbună – sânii se lasă mai mult, apar dureri la nivelul coloanei, important este ca noi, medici, să nu cedăm insistențelor absurde. Sânii frumoși au un volum mediu – cupa B sau C fiind ideale, sânii mari împiedicând adesea activitățile fizice sau sportive sau pot duce la modificări ale coloanei. Pentru augmentarea mamară, recomand implanturi cu volum cuprins între 250-300 cm3, dar cu proiecție mare, pentru a avea un rezultat excelent.

Vă mulțumesc!

***

În încheiere, vă rog să accesați site-ul Asociației pentru a vedea cazurile disperate care și-au găsit salvarea datorită generozității oamenilor ca voi. Care nu au și harul de a face bine oameni cu învățătură multă și scumpă așa cum îl au doctorii cu suflet la fel de mare cum e și expertiza lor. Sau puteți adopta un caz dificil, angajându-vă să plătiți integral costurile consumabilelor (1000 de eur). Ajutați-i pe acești doctori cu cât puteți pentru ca să ajute la rândul lor! Mulțumim!

***

*Cifrele sunt furnizate de Agenţia Internaţională de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care prezintă date privind incidenţa, mortalitatea şi prevalenţa pentru 36 de tipuri de cancer, în 185 de ţări. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că, în România, numărul deceselor din cauza bolilor oncologice va ajunge, în anul 2040, la aproape 60.000. 



Citiţi şi

Cum să îți menții încrederea în tine după o mastectomie

Reverențe în fața Divei – Maria

Aceste fotografii, aceste momente în timp…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro