Mesajele publicitare încearcă să ne convingă să cumpărăm. Cât mai mult și cât mai des. Așa a apărut stupiditatea “asortării” parfumului la oră, la rochie sau la “starea de spirit”. Nu ni se mai vorbește doar despre arome de vară sau de iarnă, de zi sau de seară. Suntem îndemnați să mirosim diferit de fiecare dată când ne schimbăm hainele. Ba chiar mai des. Să avem un parfum de făcut piața, un altul pentru sala de ședințe și ceva complet diferit pentru întâlniri romantice. Las la o parte că, în absența unui duș înainte de fiecare nouă pulverizare, există riscul unor grave cacofonii olfactive…
Adevărata problemă este că suntem învățați să ne deghizam, nu să ne exprimăm. Parfumul ar trebui să rimeze cu personalitatea, nu cu cizmele sau poșeta. Iar personalitatea ne rămâne aceeași, și la bal și la spital (spitalele psihiatrice fac, desigur, excepție). Dacă un parfum nu poate fi purtat decât într-un anumit context, înseamnă că e monocord, lipsit de complexitate și probabil vulgar. Adică prost. Merităm ceva mai bun. Merităm o esență care să ne reprezinte esența.
Fiindcă rolul primordial, atavic, al parfumării ține de marcarea teritoriului. Femeile au descoperit mult înaintea lui Proust puterea evocatoare a miresmelor. Și, timp de secole, au știut să o folosească în avantajul lor. Este însă nevoie de fidelitate pentru a-ți crea o semnătură olfactivă. Să ai multe parfumuri înseamnă, de fapt, să nu ai nici unul.
Acest adevăr simplu este, firește, coșmarul unei industrii care a crescut spectaculos în ultimele decenii. O industrie care se bazează tot mai mult pe marketing și publicitate, și tot mai puțin pe arta și meșteșugul parfumierilor. Anual sunt lansate sute, dacă nu mii de noi formule. Cele mai multe sunt gândite din start pentru o viață efemeră. Să reziste un sezon, nu o generație. Corporațiile care controlează acum piața de beauty nu vor să ne atașăm prea tare de un produs. E mai rentabil să ne plictisim repede și să cumpărăm mereu ultimele noutăți. Din ce în ce mai mediocre, ca și publicul căruia li se adresează…
Citiţi şi
Un bărbat, două femei și mai mulți copii
Parfumurile Mancera Paris – o descoperire interesantă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.