Marie Skłodowska s-a născut la Warșovia în 1867 în familia unui profesor. În 1891, pleacă la Paris să studieze fizică și matematică la Universitatea Sorbona. Acolo îl întâlnește pe profesorul Pierre Curie, profesor de fizică, cu care se va mărita în 1895. Împreună au cercetat radioactivitatea, pornind de la descoperirile altor doi savanți renumiți – neamțul Röentgen și francezul Becquerel. În iulie 1898, soții Curie anunță descoperirea poloniului și, la sfârșitul anului, pe cea a radiului. În 1903, împreună cu Becquerel, vor primi premiul Nobel pentru fizică. Trebuie să știți că nu de bună voie, Pierre a insistat să fie trecută pe listă! În 1906, Pierre moare într-un accident, Marie preia catedra, devine prima femeie profesor de la Sorbona și continuă cercetările. În 1911, munca îi este răsplătită de un al doile premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie. Va fi primul savant ce a câștigat două premii Nobel.
Munca celor doi soți a fost crucială pentru investigarea radiologică în chirurgie. În timpul Primul Război Mondial, Marie a ajutat la echiparea ambulanțelor cu aparatură mobilă pentru radiografii, ba chiar a condus o asemenea ambulanță în spatele frontului și, în calitate de șefă a serviciului de radiologie al Crucii Roșii Internaționale, a instruit personalul medical în legătură cu noua tehnică.
Citiți și cronica filmului Marie Curie.
În ciuda succesului, Marie a continuat să se confrunte cu opoziția bărbaților cercetători din Franța și niciodată nu a primit vreun sprijin financiar semnificativ pentru munca ei. Spre sfârșitul anilor ’20, starea sănătății s-a înrăutățit. A murit în 1934 de leucemie, boală căpătată în urma expunerii la radiații. Dar numele Curie a mers mai departe. Pentru că fiica mai mare a soților Curie, Irene, a ajuns și ea savant și în 1935 a primit, împreună cu soțul ei, Frederic Joliot-Curie, premiul Nobel pentru chimie. Marie și Irene au devenit astfel singura pereche mamă-fiică laureate Nobel. Întrebată cum a reușit să fie și mamă, și om de știință, a răspuns “n-a fost ușor”. 🙂
De ce am vorbit azi despre Marie? Pentru că e un moment la fel de bun ca oricare altul să ne amintim de femeile care și-au marcat timpul, care au scris istorie în vremuri cu mult mai grele decât ale noastre. Pentru că mi-au picat ochii pe o știre despre câteva dintre obiectele care i-au aparținut, aflate în custodia Bibliotecii Naționale a Franței din Paris: o moștenire încă periculos de radioactivă, care nu poate fi vizitată fără serioase măsuri de protecție. Printre toate cele păstrate în condiții de siguranță, în lăzi căptușite cu plumb, se află prețioase note de laborator, dar și… cărți de bucate. 🙂 Vor mai trece mii de ani până când doza de radiații va scădea la nivelul care nu va mai impune protecție. Și când te gândești că, în urmă cu o sută de ani, Marie umbla cu mâinile goale cu surse radioactive…
Citiţi şi
De ce nu a câștigat premiul Nobel pentru fizică “mama bombei atomice”?
O femeie pusă în centrul Istoriei – Radioactive
Trece mai repede timpul când îmbătrânești?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.