„Totul a început de mică, de fapt, de când mă ştiu! Îmbrăcam păpuşile pe care le aveam, dar şi păpuşile altora, cu haine făcute din eşarfele mamei (pentru care primeam mustrările de rigoare). Am avut o perioadă în care realizam foarte mult schiţe de modă şi le coloram cu diverse prafuri, coloranţi alimentari, farduri, rujuri (nu ale mele, din nou :)). Mi se părea mie că se văd mult mai bine culorile în schiţe (şi aveam dreptate).”
Aşa începe Iulia Niţulescu povestea despre talentul şi pasiunea devenite, aşa cum era firesc, chiar povestea vieţii ei cusută în faldurile şi broderiile creaţiilor vestimentare croite cu drag în Atelier Cheri.
Iulia Niţulescu
„Bunica şi mama m-au implicat în tot felul de activităţi specifice creaţiei. Bunica mea a fost profesoară de lucru manual, aşa că tot ce înseamnă cusut, croşetat, pictat şi vopsit haine, tăiat, modificat, lipit, împletit, uscat flori, aranjamente din flori uscate, tablouri din flori uscate şi toate activităţile asociate acestor domenii se petreceau la mine în casă! Nu m-am gândit vreodată că o să le transform într-o meserie!” … în meserie, în stil de viaţă. Atunci când vocaţia „nu-ţi dă pace”, indiferent ce alte drumuri încerci să străbaţi („Încă din timpul facultăţii – am ales ASE, management – mi-am dat seama că am ales greşit, dar asta a fost!” – mai spune Iulia), te urmăreşte fidel, ţi se insinuează în vise şi le transformă în visuri. Şi Iulia o ştie mai bine decât oricine:
„Am început din anul doi să merg în practică la o florărie binecunoscută din București, după care am început o mică afacere cu flori şi consultanţă pentru mirese, ajungând ca, în timp, să creez inclusiv decorul sălii pentru nuntă – coseam, lipeam, vopseam, drapam.” De aici, până la design vestimentar nu a mai fost decât… nevoia miresei de a avea totul: fuste din tul pentru domnişoarele de onoare, rochii pictate pentru fetiţele care aruncau petalele. „Şi aşa s-a născut Atelier Cheri.” Aşa s-a născut esenţa acestui proiect – un atelier tradiţional, în care o mână de oameni continuă bogata experienţă românească în industria textilă.
„În prezent suntem o echipă de şase persoane (inclusiv eu), foarte unită, receptivă, plină de iniţiative şi foarte creativă. Suntem ca o familie: comunicăm, relaţionăm foarte bine şi, de cele mai multe ori, clientele pleacă încântate inclusiv de spiritul şi atmosfera din atelierul nostru.” Ne face cu ochiul această mărturisire a Iuliei. Fizic, atelierul se află în sudul ţării, în oraşul Alexandria. Însă amprenta unică Cheri poate fi purtată de către româncele din orice colţ al ţării, fiind disponibile comenzile on-line pe site-ul atelierului. Aşa se îmbină vechiul cu modernul, trecutul cu viitorul, modelele de broderii tradiţionale româneşti realizate manual sau modelele pictate manual cu posibilitatea personalizării produselor (culori, accesorii, mărimi) şi realizarea digitală a tiparelor.
„Am investit în permanenţă şi voi investi în tehnologie şi în oameni”. Este poate deviza nescrisă a unui brand tânăr, sub umbrela căruia se dezvoltă un trend în modă – „coolness” autentic, tradiţional.
„Procesul de creaţie este foarte important pentru mine şi de cele mai multe ori îmi găsesc inspiraţia în lucruri simple, în natură. Vizitez multe zone ale ţării unde tradiţia se păstrează, unde culorile sunt tot timpul vii, indiferent de anotimp. Atelierele vechi unde încă se ţese materialul (sunt implicată într-un proces de recondiţionare a unui război de ţesut) sunt surse inepuizabile de inspiraţie.
Mă fascinează alegerea şi „vânarea” materialelor, participarea la cât mai multe târguri de specialitate, testarea şi îmbinarea diverselor texturi, vopsirea, pictarea, brodarea diverselor tipuri de materiale!”
Parcă o văd pe Iulia „jucându-se”, bucurându-se de tainele culorilor, ale texturilor şi ale formelor împletite în poveste. Povestea unei cusături, a unei linii cu o curbură inedită, a unui desen proaspăt respirând amintiri, a unui tipar ce se lasă blând modelat de inspiraţie şi, în egală măsură, de redescoperirea elementelor de stil vestimentar autentic româneşti.
„Fiecare produs are o schiţă tehnică, un tipar digital, o mostră şi o întreagă dezbatere în jurul lui! Tot timpul suntem în pas cu tehnologia şi conectaţi la ultimele tipuri de inovaţii în domeniu. Consider că partea tehnică este la fel de importantă ca şi procesul de creaţie, ba chiar mai importantă, pentru că, de multe ori, o schiţă de modă trebuie să fie realizabilă din punct de vedere tehnic, altfel nu va rămâne decât o schiţă frumoasă de modă!” completează Iulia mărturisirile despre cum ia naştere fiecare dintre produsele Atelierului Cheri.
Da, rochia aceea care te-a făcut să visezi cu ochii deschişi, ale cărei îmbinări şi atingeri moi de umbre şi nuanţe te-au împins în braţele visării, ei, da şi rochia aceea poartă în memoria sa, tainic, aceste etape de creaţie. Dar tu nici măcar nu trebuie să ştii asta, doar să te laşi purtată de bucuria pe care ţi-o oferă, insinunându-se cu eleganţă în viaţa ta şi devenindu-ţi motiv de zâmbet.
„Creez şi produc haine, având în minte ideea că nu doar îmbrăcăm româncele, ci le şi insuflăm un spirit tradiţional, absolut necesar în formarea unei personalităţi.”, iar asta se simte, se vede în fiecare dintre colecţiile Iuliei.
„Pe lângă pasiune, am încredere în capacitatea de dezvoltare a antreprenoriatului românesc.” În special a antreprenoriatului feminin, acesta fiind viitorul multora dintre noi, actuale sau viitoare cliente ale unor afaceri la feminin, aşa cum este Atelierul Cheri.
Citiţi şi
Botine de damă care se potrivesc cu fustă – ce model să alegi?
Amintiri dintr-o altă viață (1)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.