Femei inteligente

16 July 2011

Da, femei inteligente. Inteligente şi înduioşător de modeste. Admirabil de tenace în căutările lor prin fabuloasa lume a ştiinţei. Dedicate unui crez fundamental – CINEVA trebuie să facă CERCETARE.  Meticuloasă, profundă, de foarte fină nişă. Zeci de ani de muncă, o viaţă, uneori, pentru descoperirea câte unei minuscule rotiţe fără de care complicatul motor al cunoaşterii ar rămâne gripat. Curiozitatea feminină în ipostaza regală – femeile cercetător. Femeile care nu descurajează în faţa lipsei de mijloace ori a lipsei recunoaşterii muncii lor. Dar şi când aceasta vine, minutul de glorie le face strălucitoare. 

Nicoleta Preda si Elena Butoi

Dr. Nicoleta Preda (foto stânga) şi Dr. Elena Butoi, ambele de 35 de ani, au fost cele două câştigătoare ale celei de-a doua ediţii a programului de burse naţionale, acordate femeilor cercetător, UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă”. Nicoleta şi Elena sunt femeile de ştiinţă care au primit cele două burse de cercetare în valoare de 42.000 de lei fiecare: prima, pentru o lucrare din domeniul Chimiei (anul 2011 fiind anul Internaţional al Chimiei), iar cea de-a doua, pentru o lucrare din domeniul Ştiinţelor Vieţii. Nicoleta, născută în Bucureşti şi educată doar în ţară, crede că “cercetarea ştiinţifică poate oferi o şansă reală de afirmare profesională pentru tinerele din România“, iar Elena, născută în Olteniţa şi educată, la fel, doar în România, apreciază “scopul programului de a încuraja urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi de a recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din intreaga lume”. Nu sună minunat, doamnelor?

Dar iată acum şi câteva date despre proiectul L’Oréal – UNESCO  “For Women in Science”, ca să realizaţi amploarea şi nobleţea lui.  Lansat în 1998, a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoascută la nivel internaţional, prin acordarea unor premii dedicate. Astăzi, premiile acordate la nivel internaţional sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care încurajează urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume. În 13 ani, au fost acordate la nivel internaţional 67 de premii pentru excelenţă în domeniul cercetării femeilor care au avut o contribuţie excepţională la domeniul ştiinţei, devenind modele pentru tânăra generaţie. De asemenea, 195 de cercetătoare au primit burse la nivel internaţional (două dintre acestea fiind cercetătoare din România – Adriana Jalbă în 2003 şi Dr. Elena Luminiţa Brădăţan în 2004). La nivel naţional, programul „For Women in Science” se desfăşoară în 103 ţări şi a permis, până în prezent, unui număr de peste 800 de tinere să îşi continue activitatea de cercetare.

De ce am ales să scriu despre aceste tinere femei. Pentru că mi-a făcut bine să le văd, să ştiu că ele există, că îşi urmează drumul deloc neted spre ceea ce în mintea noastră, uneori, nu prea are rezonanţă, pentru că de cele mai multe ori nici nu înţelegem ce anume cercetează, pentru că sunt de o tot mai rar întâlnită modestie şi pentru că noi, restul, le suntem datoare măcar cu un gând bun.  Nicoleta şi Elena, vă mulţumim pentru speranţă, pentru sentimentul reconfortant că demonstraţi, fără să vă fi propus asta, că femeile vor şi pot să răspundă marii provocări care este cunoaşterea. “Lumea are nevoie de ştiinţă, ştiinţa are nevoie de femei”, mi s-a părut un slogan de toată isprava.

 



Citiţi şi

Românii și educația

Cheia fericirii tale nu poate fi un bărbat

Toate femeile au un bărbat care le-a marcat existența, al meu ești tu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Mariana / 20 July 2011 8:37

    Putem stii despre ce lucrari e vorba … UNESCO – L’Oreal nu pare o asociere chiar ok.

    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 20 July 2011 9:15

      Sigur ca putem STI, dar nu intelegem de ce puneti sub semnul intrebarii asocierea. Ati fi in pozitia sa apreciati meritul stiintific al acestora? Iata-le: lucrarea Elenei Butoi analizeaza rolul celulelor si moleculelor inflamatorii in accelerarea aterosclerozei, cauza principala a mortalitatii in tarile dezvoltate, inclusiv Romania (65%). Rezultatele acestei cercetari pot conduce la o noua abordare a tratamentului impotriva aterosclerozei; iar Nicoleta Preda a dezvoltat in cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor un proiect care vizeaza obtinerea de noi materiale compozite.
      Multumita? 🙂
      L’Oreal, asemenea altor firme mari, se implica in finantarea unor programe de cercetare fundamentala, incurajand-o. Dar fireste ca selectia lucrarilor si aprecierea acelora care merita premiul nu sunt facute de oameni de la UNESCO sau L’Oreal, ci de un juriu academic.

      Reply
  2. Alina / 18 July 2011 11:19

    Cinste lor!

    Reply
  3. Sabina / 16 July 2011 16:48

    Frumoasa cariera! Cele mai multe au preferat sa plece spre tari unde au mai multe sanse de afirmare, conditii mai bune si salarii pe masura CV-urilor. Nimic de condamnat. Totusi, felicitari celor care s-au incapatanat sa ramana!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro