Franțuzoaica Elise Raymonde Deroche (n. 22 august 1882 la Paris – d. 18 iulie 1919 la Le Crotoy) a fost prima femeie din lume care a obținut o licență de pilotaj aparate de zbor, a fost și actriță, a fost și șofer în timpul primului război mondial.
Fascinată de realizările fraților Wright, decide să ia lecții de zbor și pe 8 martie 1910 obține licența din partea aeroclubului francez. Deși multe din zborurile sale s-au soldat cu accidente, și-a urmărit vocația cu fermitate.
În iulie 1910, Raymonde de Laroche a zburat în show-ul aerian de la Reims, Franța, unde s-a ciocnit în aer cu un alt aparat de zbor și s-a prăbușit, suferind răni grave. Nu a putut zbura timp de doi ani, până și-a revenit, dar din păcate, în septembrie 1912, a fost implicată într-un grav accident de mașină.
Pe 25 noiembrie 1913, Raymonde de Laroche a întreprins un zbor non-stop, pe distanțe lungi, de patru ore. Ea a fost recunoscută cu premiul Coupe Femina de revista „Femina”, o publicație bilunară pentru femei care acoperă arte, evenimente actuale, modă și sport.
Presa s-a referit la ea numind-o „Baronesa de Laroche”, deși nu provenea din nobilime. Cu toate acestea, titlul a rămas și ea a fost adesea numită „baroneasă” când participa la spectacole aeriene din Egipt, Sankt Petersburg, Budapesta și Rouen.
Ca femeie, s-a lovit de concepțiile misogine ale epocii. Astfel, în Primul Război Mondial nu i s-a permis să piloteze avioane și a fost nevoită să fie activă doar ca șofer militar. Dar de îndată ce războiul s-a terminat, Laroche s-a întors în aer.
Citiți și Femei cu sânge-n ele
Există rapoarte din 1919 care indică faptul că pe 12 iunie ar fi stabilit două recorduri aviatice nu cu mult înainte de moartea ei – un record de altitudine de 4.800 sau 5.150 de metri la Issy-les Moulineaux și de un record de distanță în aceeași perioadă (323 km). Dar înregistrărilor cu privire la realizările de zbor ale femeilor era puține la acea vreme, deoarece FAI nu a recunoscut înregistrările stabilite de femei până în 1929.
Și-a pierdut viața la Le Crotoy pe 18 iulie 1919, într-un zbor experimental în care era co-pilot. Au murit amândouă femeile.
În memoria ei, în fiecare an, în jurul datei de 8 martie (Ziua Internațională a Femeii și ziua când Raymonde de Laroche a obținut licența de zbor) se sărbătorește Săptămâna Internațională Femeii Aviatoare. Pentru a atrage atenția asupra dezechilibrului de gen în industria aviatică.
Citiţi şi
Așa începe al III-lea Război Mondial
Brâncuși, acum 100 de ani, la Festivalul Dada
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.