Probabil cei mai mulţi dintre noi, la auzul termenului „reţea de medicamente” se gândesc la un trafic ilegal şi la o filieră mafiotă care face profituri mari din aceasta. Însă, “reţeaua citostaticelor” reprezintă cu totul altceva; este raza de speranţă de care au nevoie bolnavii de cancer din România, care astfel îşi pot urma tratamentele fără a mai depinde de ajutorul din partea statului, mereu insuficient și întârziat de birocrație.
Cu toate că autorităţile române ar trebui să asigure prin lege cele 20 de medicamente necesare tratării diferitelor tipuri de cancer, acest lucru nu se întâmplă decât parţial, astfel că a fost necesar ca situaţia să fie preluată pe „persoană fizică”.
Totul a început cu Alin, un tânăr născut în sudul României, care a descoperit cum poate achiziţiona medicamentele la un preţ mai accesibil din Austria şi Ungaria, după care în timp reţeaua s-a dezvoltat şi a adunat alţi câţiva membri. De notat că ei o fac din proprie iniţiativă, fără a percepe vreun comision de la pacienţi.
Andreea Romaniuc, pe vremea când era bolnavă, iar mai jos o poză mai recentă.
Ei, bine, una dintre persoanele care ajută în acest fel alţi oameni este Andreea Romaniuc, cea care recent a devenit medic specialist la un spital din Timişoara. La rândul ei, femeia a fost şi beneficiară a reţelei citostaticelor, iar acum se pregăteşte să ofere şi mai mult bine lumii în care este recunoscătoare că trăieşte. Vestea a fost anunţată de fostul ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook:
„Doamnelor și domnilor, Andreea, cândva diagnosticată cu limfom Hodgkin (n.r. cancer al sistemului limfatic), lăsată apoi de statul român fără 3 din cele 4 medicamente de care ar fi avut nevoie, beneficiar și mai apoi membru la rândul ei al Rețelei Citostaticelor, iar de ieri medic specialist în Timișoara.
Felicitări, Dr. Andreeea Romaniuc! Să fii sănătoasă și să îi ajuți și pe mulți alții în direcția asta”.
Povestea Andreei e o inspirație pentru mulți care duc lupte similare și a fost parte din documentarul HBO despre Rețeaua Citostaticelor în regia lui Claudiu Mitcu.
Citiţi şi
Timișoara și Sibiul, două destinații de city break
Un mesaj de la Catherine, Prințesa de Wales
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.