Fără noroc

2 August 2016

cristianaFoarte înalt. Și trist. Cu ochii obișnuiți să vadă mai mult răul și nedreptatea privește în jur lumea și viața prin lentila măritoare a celor peste nouăzeci de ani.

Modest. Poate prea modest. Se ferește să deranjeze dintr-un bun simț uriaș și desuet. Poartă costume mai în vârstă decât majoritatea celor care-l înconjoară, cusute de un croitor mare al cărui mormânt probabil deja s-a surpat de trecerea anilor.

A îndurat mult, subiect al unui destin aparte, prin nefericirea care l-a marcat din copilărie. Vorbește puțin și rar, incomodat de un defect de vorbire, dar și de dorința de a spune numai ce trebuie, când și dacă trebuie și, mai ales, cui trebuie. În rest, e tăcere. O tăcere care respiră demnitate și majestate. Atât nu i s-a putut lua. Orice altceva i s-a furat, i s-a ascuns, i s-a distrus. Și a tăcut. A tăcut mereu, traversând veacul de restriște cu umerii drepți și pasul cumpătat, știind mereu că nimic nu e veșnic în afara țării.

Se încăpățânează să rămână egal cu sine însuși într-o vreme când asta e cea din urmă grijă. Apare rar și umple, astfel, de distincție locuri și oameni care poate merită, poate nu. Este singurul în țara asta care se închină corect. Știe să-și facă cruce așa cum știe să tacă – adică ireproșabil.

Nu dă curs niciunei provocări. Pentru că așa a fost educat, pentru că așa a trăit. A avut un vis în care a crezut – poporul lui. A avut un singur drum în viață: cel drept. Nimeni nu poate spune că a fost jignit de el. Nimeni nu l-ar putea acuza vreodată de vreo neglijență. Totul a fost mereu responsabilitatea lui și, când a fost vorba de vreun eșec, vina lui. Pentru că așa a simțit și așa a gândit. Asumându-și mereu.

Are dreptate. Şi când tace. Are dreptate să nu spună, lăsând timpul să-și facă datoria și să aducă oamenilor înțelepciunea de care au nevoie ca să priceapă.

mihai covrig

Regele Mihai și Regina Ana

foto: Mihai Covrig

Lupta acestui om a început demult, când a urcat pe un tron la care ajungea abia cu creștetul și nu s-a sfârșit niciodată. Războaie, exil, singurătăți regale, companii agreabile sau nu, dar necesare – toate sub semnul datoriei. Datoria către o țară care a părut nepăsătoare, către un popor căruia a trebuit să-i ierte mereu superficialitatea balcanică, fățărnicia, nehotărârea. Către un popor care l-a iubit însă și când n-a avut voie s-o facă. Dar care n-a avut  încotro.

Un om fără noroc. Un rege fără noroc. Într-o țară fără noroc. Într-un timp fără noroc.

Acum a rămas singur. Nenorocul îl însoţeşte cu înspăimântătoare fidelitate. Femeia care i-a stat alături aproape şapte decenii s-a dus înainte. Poporul  n-o cunoaşte, dar o primeşte cu bunătate în pământul lui. E poate ultima şi cea mai mare dovadă că nu l-a uitat.



Citiţi şi

De obicei, 1 decembrie e despre România

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Ziua în care am divorțat de mama

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Șerban Vasile / 8 February 2018 9:36

    Rege, valori, moralitate monumentală, echilibru și toate cele de soi. O fi vorba de Carol al II-lea?
    Ideea că un rege este pentru o țară o binecuvântare și nu o povară nu are niciun argument serios. Există un individ care își pune la dispoziție sângele pentru a se proba că este fiul regelui Mihai. Au!
    Anglia nu este respectată datorită monarhiei, ci datorită englezilor înșiși. Nu ne putem imagina Anglia dusă de râpă fără monarhia ei. Nu cred că Japonia a fost vreodată respectată din cauza împăratului.

    Reply
  2. Catalina / 30 December 2016 10:15

    Uneori stau si privesc în jur, la știri , la emisiuni și văd cum am devenit si cum suntem vanduti! Dar observ și cât de respectată e Anglia care are o Regină! Da, îmi doresc să fie un singur om acolo sus, unul care să iubească tara asta și care să știe cum să lupte cu toate masinatiunile politice internaționale. Și da , consider că el, regele, ar putea! Dar va fi prea târziu atunci când vom înțelege și poate incorigibil de târziu când ne vom da seama să acționăm! Da, vreau un rege care să fie iubitor de țară, pt cael va știi că va da urmașilor săi un regat mai departe! Nu un președinte pe 5 ani care nu știe decât să vândă tara in interes propiu împreună cu gloata de parlamentari cu salarii uriașe și afaceri de spălare de bani! Au dovedit în toți acești ani de ce sunt capabili! România nu mai e tara respectată ce era odată,tocmai din cauza lor! Da, eu vreau un rege pt tara mea! ( Puteți să mă huliti, dar e o părere proprie pe care o sustin)

    Like 4
    Dislike 1
    Reply
  3. Iulius / 9 August 2016 23:43

    Mai mult decat oricand, avem nevoie de moralitate si bun-simt. Fara aceste repere. viata este o gluma de prost-gust. Nihil sine deo.

    Reply
  4. mihai / 5 August 2016 9:51

    Dincolo de aceste discuţii, lovitura de stat de la 23 august 1944 atârnă ca un ştreang de gâtul Regelui Mihai.
    A negociat Regele şi camarila sa eliberarea celor 170.000 de ostaşi români capturaţi de sovietici şi duşi în Siberia?
    In ce ţară aţi mai auzit ca Regele, Capul Armatei, să-l predea pe Conducătorul Militar inamicului?
    Regele Mihai I l-a predat pe Mareşalul Antonescu sovieticilor!
    Asta da demnitate, onoare!

    Like 2
    Dislike 1
    Reply
    • hansi / 6 August 2016 18:48

      La 23 august 1944 regele n-avea nici macar 23 de ani impliniti. Situatia era colosal de complicata. Pana la urma a ales raul cel mai mic, nu stiu ce altceva ar fi putut sa faca. Dar tu ce sfat i-ai fi dat atunci, asa, presupunand ca ai fi fost sfetnicul lui nr. 1?

      Like 1
      Dislike 2
      Reply
    • Vali / 7 November 2017 20:55

      Ia fa acum si un exercitiu de imaginatie, Mihai: Romania, post razboi, din pozitia de aliat pana la capat al Germaniei, cu Rusia pe cap.
      Cum iti da?

      Reply
  5. cristian / 4 August 2016 12:30

    Bun articol!. Inca o data vedem cat de prosti am fost ca nu am reinstaurat monarhia. Sper ca intr-o zi apropiata ea va reveni si tara va redeveni regat.

    Like 1
    Dislike 2
    Reply
  6. Ionut P. / 4 August 2016 7:04

    Fără noroc?! Cu o așa soție?

    Reply
  7. piscu felicia / 4 August 2016 3:46

    Sincere Condoleante Majestatii sale Regele Mihai I al Romaniei, pentru pierderea pricinuita de decesul Majestatii sale Regina Ana a Romaniei.
    Dumnezeu sa o odihneasca in pace pe Regina noastra .

    Reply
  8. Sophia / 4 August 2016 2:26

    Avem nevoie de valori si principii morale. Moralitatea nu este o materie de studiu ci o viata pusa la incercare in nenumarate momente.
    Condoleante MAJESTATE !

    Reply
  9. Marcel B / 3 August 2016 23:53

    Trist, dar adevarat. Dumnezeu sa o odihneasca pe MS Regina Ana de Romania si sa-l aibe in paza pe MS Regele Mihai I de Romania.
    Pacat ca nu recunoastem ca el este singirul care ar fii putut salva tara asta si locuitorii ei.

    Reply
  10. GIGI IORDACHESCU-CURTEA DE ARGES / 3 August 2016 20:46

    Sincere Condoleante Majestatii sale Regele Mihai I al Romaniei.pentru greaua pierdere pricinuita de decesul Majestatii sale Regina Ana a Romaniei.
    Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace .

    Reply
  11. Pop / 3 August 2016 20:27

    Dumnezeu să o odihnească pe Regina noastră…o singură dată am avut ocazia să o văd…păcat că am ratat marea șansă istorică să o avem ca Regină…

    Reply
  12. Iulix_73 / 3 August 2016 16:14

    Fără noroc ??? Norocul ti-l faci tu, nu vine de sus ! Dar cand tu îți vinzi tara , fara beneficii personale ci numai dintr-un orgoliu prostesc ( disputa cu Antonescu ) … nimeni nu mai poate invoca ca nu ai avut noroc !

    P.S. Fortes Fortuna Adiuvant ! ( norocul ii sprijina pe cei puternici ! )

    Reply
  13. Cristina Zuu / 3 August 2016 15:31

    Ce cuvinte frumoase… acest articol este tulburator prin adevarul pe care-l contine. Dureros!

    Reply
  14. Floris / 3 August 2016 13:48

    Minunat si trist.E minunat cum perceptia autorului/autoarei isi spune cuvantul.Nu avem de unde sa stim ce simte regele in momentul asta.E doar un punct de vedere si o incercare de a descrie empatic simtaminetele lui,e minunat cart de relativa e lumea in care traim.Dar si trist pentru pierderea suferita care,era inevitabila.Nu uitati ca moartea e singurul destin al omului,spunea un om intelept.odihneasca-se-n pace si sa ne rugam pentru mantuirea sufletului ei !

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro