Fancy a Brunch?

9 November 2011

De luni până vineri, mâncăm singuri, mai mereu pe fugă, sau în compania unor străini, când prânzul este doar o altă ocazie de a începe, continua sau finaliza un business. Dar în week-end putem răscumpăra elegant păcatul de a nu fi petrecut timp de calitate cu cei dragi exact la masa de familie, ca în vremurile mai aşezate  de altădată, cu toate ritualurile şi farmecul ei… Just imagine cum ar fi să ne trezim târziu duminica şi să ieșim în oraș la un… brunch – combinaţia inedită de mic-dejun continental și englezesc, gustări și preparate specifice prânzului, mai consistente și mai rafinate, o adevărată modă culinară în care tasuri prêt à manger defilează împreună cu platouri haute cuisine pe care tradiţionalul familiar se îmbină cu tendinţe fusion şi capătă tușe exotice…

Timp este pentru toate pe-ndelete, pentru că marile avantaje al brunch-ului sunt servirea tip bufet suedez și intervalul generos în care se desfășoară: de pe la pârguitul soarelui: 11.30-12.00 până spre 16.00, când se coace amiaza și dă rod de seară. Dincolo de mirosuri, culori și arome, brunch-ul – cu sonoritatea lui British-frustă și aerul cosmopolit – nu este doar un regal culinar, ci și o miză puternică de socializare, leisure, networking. Meniul de brunch este un exercițiu de imaginație pentru gazde și o continuă sursă de noutate pentru oaspeți: French toast, brânzeturi, omlete, brioșe, croissant, dulcețuri, dar și salate, somon, terine, fructe de mare; cafea, dar și vinuri, cocktailuri de șampanie, dulciuri fine și fructe exotice. La noi, “brunchingul” a fost lansat de marile hoteluri pentru clienții lor străini și pentru expați. El a fost preluat și de restaurante, wine-baruri și social lounge-uri, iar acum ieșirea în oraș duminica a devenit un tabiet al multor români, un obicei asimilat și agreat ca fiind o sursă de confort, fun și – nu în ultimul rând – de imagine.

Rând pe rând, am descoperit surprinzătoarele beneficii relaționale ale acestui hibrid culinar urban: un cadru lejer, dar fără excese de familiaritate, sofisticat, dar nu snob, cu un meniu middle-of-the-road în care oricine își poate alege preparatele preferate. Copiii întâlnesc lumea gastronomiei într-un mod care le educă gustul și gusturile, au locuri de joacă speciale, entertaineri și chiar mici spectacole la diferitele sărbători de peste an. Ziua de naștere a micuțului este mai reușită așa, în slow mood, decât consumată în formulă fast food, cu părinți așteptându-și odraslele ca pe-un tren în gară… la un Brunchday Party fiecare vârstă are parte de distracțiile ei. Piscină, mese de biliard, mini-ring de dans, muzică live în surdină… sună bine, nu? Așa și-au spus și cei mai tineri care, după febra de sâmbătă noaptea din club aleg o zi de duminică tot în oraș, dar într-o variantă mai soft, cu șampanie și suc de portocale, numai bună de recuperat energia pentru o nouă săptămână. Pentru workaholici brunch-ul e business lunch-ul din week-end, pentru turiști și călători este atmosfera de acasă regăsită departe de casă, pentru party people tematica se schimbă periodic (etnic, colonial, retro, fusion, live cooking etc.) și desigur, pentru doamne este un loc de întâlnire care transformă “duminica de fete” într-o zi specială, demnă de Carrie, Samantha, Charlotte și Miranda…

…iată un “ hospitality cameleon” care oferă eating out și feeling in pentru toată lumea… bună!



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro