Facebook provoacă depresie. Pe bune?!

27 May 2015

Ioana DudaAsta arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Houston şi publicat în Journal of Social and Clinical Psychology. Provoacă depresie, atâta timp cât nu îl foloseşti pentru că vrei să fii conectat cu oamenii dragi, să afli lucruri frumoase, să vezi ce evenimente interesante mai sunt prin oraş ori prin lume, şi la care ai vrea sa te duci. Ideea e că şi Facebook-ul, ca orice alt lucru din viaţa noastrăne poate face bine ori rău. Alegerea e a noastră.

Citeşte şi Facebook hurts

Trăim într-o societate în care oamenii uită că frumuseţea fiinţei umane constă tocmai în diferenţele dintre noi. Unicitatea, autenticitatea, conştientizarea propriei valori, asumarea, ele ne duc înspre evoluţie şi fericire. Doar aşa putem deveni cea mai bună versiune a noastră. În momentul în care nu îţi mai pasă de ceea ce spun, fac, ori gândesc alţii, te eliberezi. În primul rând de lanţurile pe care singur ţi le-ai pus. Cum ar fi ca, în fiecare dimineaţă să te trezeşti şi să mulţumeşti pentru ceea ce ai? Nimic nu ni se cuvine pe lumea asta. Tot ceea ce obţinem, e un dar. Şi tocmai de aceea trebuie folosit în cel mai bun mod posibil. Cu grijă, respect şi bucurie. Cum ar fi dacă, în loc să te întristezi pentru că un cunoscut a plecat într-o vacanţă exotică, ai privi pozele pe care le-a postat pe Facebook, te-ai bucura de ele şi ţi-ai spune: “O să ajung şi eu acolo, într-o zi”. Cu ce ar ştirbi asta fericirea pe care o simţi atunci când, într-un week-end de soare şi vară, te duci în parc, te întinzi pe o bancă şi laşi căldura şi lumina să te inunde?

Şi ce dacă fosta ta colegă de liceu s-a căsătorit, iar tu eşti încă singură? Nu plânge în batistă privind pozele pe care le-a postat pe Facebook, cu ea, valsând graţioasă în braţele soţului ei. E o imagine aşa frumoasă! Priveşte poza cu sufletul. Fără prejudecăţi, tristeţi ori melancolii. E o femeie frumoasă, fericită şi plină de visuri. Iar pentru tine, the best is yet to come. Tu încă trăieşti misterul viitoarei întâlniri. Şi, dacă nu va fi să fie iubirea unui partener, cu siguranţă va apărea altceva în viaţa ta care să te umple. Legea compensaţiei funcţionează mereu.

88211744_o

Colega ta a fost avansată şi tocmai şi-a pus status “feeling proud”? Şi unde e problema? Poate nu e job-ul tău. Poate nu ţi-ai descoperit vocaţia. Şi tu ai un har. Descoperă-l şi lasă-l să te ducă pe culmile succesului. Nu, nu e vorba de faima. Ci de importanţa de a face ceea ce îţi place. Atunci când vei găsi meseria pe care o iubeşti, nu o să îţi mai pese nici de promovări, nici de recunoaşterea meritelor. Vor veni şi ele, cu siguranţă. Dar asta nu va mai avea nicio importanţă pentru tine, pentru că job-ul va fi ca aerul pentru tine. Nu poţi trăi fără el. Şi nu, nu pentru că eşti workahoolic. Ci pentru că, pur şi simplu, iubeşti ceea ce faci.

Nu te compara niciodată cu alţii. Frumuseţea şi succesul tău sunt date tocmai de unicitate. Iar dacă vei înceta să te mai gândeşti la ceea ce lipseşte în viaţa ta şi vei începe să mulţumeşti pentru ceea ce ai, vei observa un lucru: ai mai mult decât credeai. Ai tot ceea ce îţi trebuie pentru a fi fericit: pe tine. Da, e nevoie de muncă, perseverenţă, să ştii ce vrei, să nu renunţi, oricât de greu ar fi. Dar, privindu-te, vei şti că niciodată, nimeni, nu va putea fi mai fericit decât tine. Pentru că nimeni nu are aceleaşi motive de bucurie. Nu te dedubla. Nu îţi dori să fii altcineva. Nu ai cum. Mulţumeşte, nu râvni. Şi totul va deveni atât de uşor. Iar tu vei fi bucuros.

Şi, da, Facebook-ul e o unealtă minunată. Atâta timp cât îl foloseşti pentru mici bucurii de zi cu zi. Fie ele şi virtuale. Ce contează de-i real ori virtual, atâta timp cât te face să zâmbeşti?



Citiţi şi

Ce înseamnă să te simți copleșit

Andropauza (menopauza masculină)

La un pas de infidelitate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Sonia / 27 May 2015 21:30

    Super articolul . Big like 😀

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro