Nu a scăpat atenției mele fabuloase faptul că, de circa o lună, iau calea arestului mai mulți politicieni decât cad merele răscoapte toamna din copac.
Presupun că zilele astea nu se mai pleacă la ședințele în plen, la guvern sau la organizație fără a avea în diplomat sufertașul, două rânduri de lenjerie de schimb cu model cât mai neutru și două-trei almanahe cu femei goale.
Pare că atunci când s-a pârguit, după trecerea fertilă a 20+ de ani brucanieni, democrația românească devine din ce în ce mai puțin capabilă de a localiza oameni cinstiți pentru ocuparea funcțiilor publice, alegându-și conducătorii cu același discernămînt cu care vasluianca tipică își alege, la crâșmă, soțul.
Există două explicații plauzibile.
1. Fie toți candidații potențiali sunt de fapt de la început hoți, ca și colegii lor de partid, nașii organizațiilor locale sau il capo di tuti capi de la sediul central, urmare nefericită și scuzabilă a unei selecții genetice începute o dată cu omorârea ultimilor daci cu înclinații spre cinste sau numai efectul mediului extrem de selectiv din partidele românești
2. Fie, de fapt, în momentul electoral candidații sunt relativ cinstiți, dar expuși la cântecul de sirenă al fondurilor aflate la numai o semnătură mâzgâlită distanță își pierd capul ca un violator beat nimerit la o prezentare de tanga.
Indiferent de cauza exactă, eu am o soluție și, de fapt, cunosc adevărații vinovați ai situației.
Noi, contribuabilii.
Mania noastră de a plăti, lună de lună, impozite, an de an taxe și zi de zi TVA este de fapt singura vinovată pentru acumularea acestor munți de faguri bugetari zemoși în fața ursuleților nevinovați, dar flămânzi, ai guvernării.
Numai și numai prin grevă fiscală vom putea face ca, în timp, meseria de politician să fie suficient de anostă și de prost plătită cât, cu timpul, dacă deschidem totuși și granițele, să avem, în câteva zeci de ani, un cabinet măcar 50% cinstit.
Citiţi şi
Prostia omenească și prostia românească
Țara în care nu te poți compromite
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.