EXCLUSIV: Max Fraser despre design, oameni şi mersul lumii actuale

20 July 2016

Este unul dintre jurnaliştii britanici ultra şcoliţi şi ultra specializaţi în design şi unul dintre cei mai cunoscuţi ai Europei, ai lumii. Călătoreşte enorm, cunoaşte mult, vede multe şi oferă analize obiective despre tendinţele actuale ale design-ului mondial. Colaborează cu  publicaţii de top, a scris o carte despre design şi adoră să descopere lucruri noi. Ca toţi străinii cu cap, şcoală şi încredere în sine. Max Fraser…

max Fraser

„Design-ul nu mai înseamnă să stai în studio, ci să ieşi şi să stabileşti colaborări! Când apare sinergia întâlnirii oamenilor, apar şi oportunităţile! Poţi să îţi alegi stilul şi să te schimbi. Oamenii nu vor să rămână la fel toată viaţa! Competiţia te schimbă. La designerii olandezi, de exemplu, totul vine din personalitate (n.r. designerii olandezi sunt printre cei mai buni ai lumii şi adevăraţi trendsetteri în domeniu).  

– Cât de mult îţi place job-ul tău?

– Îmi iubesc meseria, deşi încerc să nu îi ofer acest cadru. Este o extensie a mea şi se întâmplă la orice oră din zi sau din noapte. Într-o lume ideală, nu aş avea clienţi.

– De ce?

– Fiecare zi este diferită. Călătoresc în toată lumea şi întâlnesc oameni noi în mod constant, într-o varietate de culturi şi opinii. Lucrez la proiecte de dimensiuni diferite – pentru unele, o jumătate de zi, pentru altele, vreme de câteva luni. Dacă se strecoară ceva monoton, încerc să schimb poziţia.

– Care este designer-ul tău favorit? 

– Jasper Morrison, un designer britanic de mobilier.  El creează produse rafinate, atemporale într-un stil calsic, calm şi elegant –  nu este flamboiant şi excesiv aşa cum vedem tot mai mult în jurul nostru.

jasper morrison

Jasper Morrison

Alţi designeri enumeraţi de el: Maarten Baas, Lee Broom sau companiile Arita şi Moooi.  

Maarten Baas

Maarten Baas

lee-broom-salon

Lee Broom

Arita porcelain

Arita, Japonia

mooi

Moooi, Olanda

*

 „Continuă să creezi, să te miști! Fă-ți cât de multe relații poți! Oamenilor încă le plce să întâlnească alți oameni! (…) Încrede-te în intuiția și creativitatea ta!” 

*

 – Câţi designeri ai întâlnit până acum?

– Nu am nici cea mai mică idee. Dar cred că…  peste 5.000??

– Să fim oneşti: femeile sau bărbaţii designer? Care sunt mai interesanţi? 

În design, nu are importanţă genul, deşi, ca în aproape orice,  bărbaţii, din păcate, simt nevoia să demonstreze că ei fac mai mult.

– Imaginează-ţi că eşti designer! Ce ai schimba prima dată în aşa fel încât să faci lumea mai bună? 

– În ciuda faptului că există un număr imens de designeri, mulţi dinte ei continuă să creeze produse de care nu avem nevoie – iteraţii suplimentare ale aceluiaşi lucru. Pentru cei mai mulţi, acesta este o modalitate de supravieţuire în interiorul unei industrii existente. Înţeleg acest lucru, dar aş încerca, de asemenea, să aloc timp pentru a-mi dedica priceprea unor cauze care ar face lumea mai bună în domeniul mobilei: sisteme de design pentru schimbare şi uniunea cu oameni de ştiinţă şi ingineri pe proiecte caritabile, pe sisteme durabile şi sustenabile energetic.

*

„România suferă de lipsă de încredere. Italia sau Ţările Nordice au o cultură a design-ului. Nu ţineţi, însă, România captivă! Observaţi ce este unic aici şi comunicaţi acest lucru lumii întregi! Nu cunoaştem multe despre design-ul din România pentru că România nu comunică cu noi. Încă nu se cunoaşte aici puterea asocierii cu alţii. Trebuie să învăţaţi să recunoaşteţi oportunităţile!”.  

*

– Care apreciezi că este cea mai bună naţie în design? 

Obişnuiam să spun Marea Britanie, dar tocmai ne-am împuşcat în picior cu rezultatul referendumului…

– De ce? 

– Marea Britanie şi, în mod special, Londra, au într-adevăr un mix cultural divers cu talente care vin din întreaga lume. În plus, toate disciplinele creative sunt puternic reprezentate în Londra şi colaborarea are loc în mod frecvent, ceea ce naşte idei şi rezultate noi şi neaşteptate. Londra este foarte scumpă, aşa că numai cei mai buni pot supravieţui aici, deşi această cheltuială în creştere va aduce, în cele din urmă, moartea Londrei…

– Care este cea mai ciudată creaţie artistică pe care ai văzut-o?

– Aş clasifica arta, în general, ca fiind ciudată în ziua de azi. Nu prea îi dau mare atenţie!

– Dar cea mai frumoasă? Şi la ce preţ?

– Cea mai frumoasă creaţie pe care am văzut-o este o  instalaţie semnată de Walter de Maria şi expusă la Muzeul Chi Chu în Naoshima, Japonia. Este concepută pentru muzeu şi nu este de vânzare.

Art-Site-Naoshima

“Time/Timeless/No Time,” by Walter De Maria

– Oraşul perfect de locuit…?

– Nu există oraşul perfect, aşa că trebuie să continuăm să ne mişcăm!

*

 “Design-ul este o poveste despre progres şi despre a face lumea mai bună. Este grandios spus, dar este adevărat. Designerii neinspiraţi mă supără. Sunt o lipsă de energie şi de resurse. Trebuie să ne facem viaţa mai uşoară şi mai plăcută. Şi să umplem golurile cu soluţii inteligente. Trebuie să mergem spre zona frumoasă ca o profundă schimbare a noastră!”.  

*

 – Ce înseamnă „creativitate” pentru tine? 

– Libertatea de a-ţi exprima gândurile, opiniile şi visele pe oricare suport media funcţionează mai bine acest lucru.

– Ce admiri cel mai mult la designeri?

– Designerii sunt cei mai mari „rezolvatori” de probleme şi abordează lucrurile din unghiuri neaşteptate. Ei pun lucrurile la îndoială în mod constant şi ar reprezenta un plus binevenit pentru  majoritatea întreprinderilor şi guvernelor.



Citiţi şi

Cum ne alegem biroul pentru acasă

Colecțiile de iarnă au preluat industria modei: iată ce să porți din dulapul tău

Surprinzătoarele tendințe din lumea frumuseții în 2023

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro