“Eu sunt Scarlett O’Hara!”

5 November 2013

Londra este oricând o idee bună, dar în acest sfârşit de an pare una (aproape) irezistibilă. Întregul oraş e pregătit să celebreze cei 100 de ani de la naşterea actriţei Vivien Leigh care şi acum are puterea să electrizeze publicul cu rolurile ei memorabile. Pentru că şi-a trăit cu patimă personajele, a fost Elsa Craddock, frumoasă, seducătoare, a fost Scarlett, cuceritoare şi răsfăţată, a fost Blanche până la nebunie.

În rolul care i-a adus primul Oscar şi celebritatea

Născută în Darjeeling, India, Vivien Hartley nu avea 20 de ani când s-a căsătorit cu avocatul Leigh Holman, al cărui prenume l-a înlocuit cu numele ei de fată. Au avut împreună o fiică, Suzanne, care trăieşte şi astăzi în Anglia, deloc dornică de interviuri şi celebritate. Suzanne a fost crescută de tatăl ei şi de bunica din partea mamei, după ce Vivien a dorit să divorţeze de Leigh pentru a se mărita cu Laurence Olivier. “Avea multe calităţi, nu neapărat şi pe cea de mamă”, a spus Suzanne, aceasta fiind una din puţinele declaraţii pe care le-a făcut în legătură cu mama ei.

Pentru noi a rămas acea senzaţională Scarlett O’Hara şi probabil ne-ar fi greu să ne imaginăm o altă Scarlett. Lupte crâncene au fost la Hollywood, după ce s-a aflat că producătorul David Selznick a cumpărat drepturile de autor pentru romanul Pe aripile vântului (cartea care s-a vândut, în lumea întreagă, în cele mai multe exemplare, depăşită doar de Biblie) şi este în căutarea actriţei care să joace acest personaj.

În timpul unor filmări, unii membri ai echipei din care făcea parte şi Vivien povesteau despre posibilii candidaţi pentru rolurile principale. Gary Cooper, Errol Flynn, Cary Grant erau actorii care puteau să-l joace pe Rhett, comentau ei. “Sau Laurence Olivier, uită-te la zâmbetul lui”, a adăugat cineva. Atunci, Vivien a spus una din celebrele ei vorbe: “Larry nu-l va juca pe Rhett Butler, dar eu voi fi Scarlett O’Hara. O să mă distribui singură în rolul ăsta. Stai să vezi.”

David Selznick însă nu a fost de aceeaşi părere după ce a văzut-o în câteva piese de teatru. Spunea că este “too British” (şi probabil prea necunoscută în acel timp), ceea ce pentru Vivien nu a însemnat nimic. A continuat să creadă că ea este Scarlett, la fel cum credeau, printre multe altele, şi Katharine Hepburn (se vorbeşte că Selznick i-a spus acesteia că nu şi-l poate imagina pe Rhett Butler să umble 10 ani după ea!) sau Bette Davis.

Într-o zi, David îşi aştepta nervos fratele, pe Myron Selznick, iar acesta vine însoţit de o femeie. “Salut, geniule, fă cunoştinţă cu Scarlet O’Hara”, spune Myron. După mulţi ani de la acest moment, David a mărturisit: “I-am aruncat o privire şi în acea clipă am ştiut că am găsit-o pe Scarlett O’Hara”.

Rolul i-a adus lui Vivien primul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, lucru care nu i-a căzut prea bine soţului ei Larry care, în acel an, 1940, a rămas doar cu o nominalizare pentru Heathcliff din Wuthering Heights.

“Scopul vieţii ei a fost iubirea pentru Larry”, spune Tarquin Olivier, 77 de ani, fiul lui Larry cu prima lui soţie. Tarquin îşi aminteşte chiar şi de prima întâlnire cu Vivien, deşi avea doar trei ani. “Întotdeauna mi-au plăcut femeile frumoase. Ea era superbă. Am privit-o îndelung şi i-am cerut să îmi dea un pupic”.

Pierderea unei sarcini, probabil că îşi dorea un copil cu Larry, chiar dacă nu s-a dovedit a fi mama ideală, a afectat-o. Accesele de furie pe care le manifesta uneori au devenit tot mai dese. A fost diagnosticată cu tulburare depresivă maniacă. A spus despre rolul Blanche, Un tramvai numit dorinţă, care i-a adus al doilea premiu Oscar, că m-a dus într-un final spre nebunie.

Pasiunea ei pentru Olivier, temperamentul vulcanic şi schimbător, momentele puternice de depresie, toate acestea i-au distrus până la urmă pe amândoi. Nimeni nu se întreba dacă va rezista căsătoria lor – întrebarea era până când.

Olivier a părăsit-o şi s-a căsătorit cu mult mai tânăra pe atunci Joan Plowright. Deşi devastată, Vivien şi-a amintit de primul ei soţ care a venit şi a ajutat-o să încheie povestea cu marea iubire a vieţii ei. A găsit fericirea şi iubirea din nou, alături de John Merivale, care a stat lângă ea, chiar dacă spre final tuberculoza pusese stăpânire pe trupul ei.

A murit la 53 de ani. A cerut să fie incinerată şi cenuşa să-i fie împrăştiată lângă lacul din apropierea casei ei din Anglia. A vrut să plutească pe aripile vântului.

Am selectat 35 de fotografii cu Vivien Leigh în etapele vieţii ei: portrete, împreună cu Larry, şi în rolul care a făcut-o celebră în lumea toată.

Copilăria

Fotografii din anii ’40

Fotografii din anii ’50

Fotografii din anii ’60

Cu soţul ei, Laurence Olivier


Laurence Olivier şi prima lui soţie, Jill Esmond (atunci erau căsătoriţi) şi Vivien Leigh; în Capri, 1936


New York World’s Fair, în 1939

Împreună cu Laurence Olivier, la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, 1940


Împreună cu Leslie Banks


În drum spre Copenhaga, cu promovarea Hamlet


O fotografie care este prima dată arătată publicului în cadrul expoziţiilor
ce vor avea loc la Londra în această perioadă;
Vivien şi Larry la un eveniment de caritate ce avea ca scop strângerea de
fonduri pentru actorii aflaţi în dificultate.

Fotografia mea preferată; Vivien şi Larry

De neuitat

Din 22 noiembrie, în cinematografele din Anglia va fi prezentat filmul Pe aripile vântului, într-o variantă digitală restaurată.

National Portrait Gallery şi Victoria and Albert Museum inaugurează expoziţii cu fotografii care nu au mai fost niciodată publicate, scrisori (inclusiv scrisorile de dragoste pe care şi le-au scris Vivien şi Larry în perioada când erau departe unul de altul, pentru filmări în America), scrisori primite de ea (a păstrat peste 7.500 de scrisori trimise de prieteni, colegi şi alte personalităţi, inclusiv de la Winston Churchill – era actriţa lui preferată, sau de la regina Elisabeta a II-a).



Citiţi şi

Top 25 cele mai bune replici din filme din toate timpurile

My Week with Marilyn

“Cu bărbatul ăsta o să mă mărit”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro