Eu am o problemă cu suplimentele. Le-am fost victimă “inocentă” imediat după decembrie ’89, când farmaciile se umpleau de cutii frumos colorate care promiteau de la tinerețea pielii, părului, unghiilor la cea a inimii, ochilor, ficatului, articulațiilor. Tot, dar tot era adresat de cel puțin un supliment. Cumpăram cu plasa, aveam un sertar plin de cutii, blistere, borcănele. Lunar împrospătam rezerva. Și nădăjduiam să țin timpul în loc. Firește că n-a stat. Nu pot cuantifica beneficiile, dar știu că până m-am deșteptat au trecut ceva ani. Acum știu că mai degrabă a contat ce am mâncat, cât am dormit, câtă mișcare am făcut. Dar atunci eram convinsă că au avut un rol important. N-au avut. Aia e. Bine că n-am dat microbul mai departe fetelor mele, dar cineva tot s-a molipsit. Mama. Degeaba i-a explicat un cardiolog renumit cum e cu regimul medicamentelor, cât sunt de verificate și testate până primesc aprobarea să intre pe piață, și cât de simplu e pentru suplimente să ajungă pe raft. Degeaba i-am lăsat pe tabla magnetica scris mare “fără suplimente!”. O lună a rezistat fără să cumpere suplimente. Ei îi fac bine. Punct.
Suplimentele astea ar trebui vândute în supermarketuri, ca afară (și în loc de cititor coduri de bare, să existe cititor de informații corecte despre ele), și nu în farmacii, pentru că și asta induce lumea în eroare. Cât despre reclame, nu mai spun, popularizarea deșănțată pe un fond de educație precară asigură venituri uriașe producătorilor. Pentru că, numai urmărind reclamele care se repetă aiuritor, parcă te dor articulațiile, parcă ești balonat, parcă ficatul tău e și el un pic supărat, parcă și ochii tăi sunt puțin încețoșați, parcă ai vrea un supozitor sau măcar niște picături de-alea de-ți cresc imunitatea. Ori măcar un aspenter. Iar oamenii dau, de obicei din puținul lor, bani pe suplimente care e posibil să nu le facă niciun rău.
În 2017, CNA a interzis 22 din cele 25 de reclame la suplimente. Vi le reamintesc:
- Colon protect – supliment alimentar pentru menţinerea unui tranzit intestinal regulat
- Supramax Articulaţii – supliment alimentar pentru întărirea articulaţiilor
- Anticârcel – supliment alimentar pentru eliminarea crampelor şi cârceilor
- Apuretin – supliment alimentar pentru eliminarea excesului de apă
- Aspasia – supliment alimentar împotriva căderii părului
- Urobiotic – supliment alimentar pentru protecţia tractului urinar
- Maximag – supliment alimentar pentru reducerea oboselii şi a extenuării
- Climenum – supliment alimentar pentru atenuarea simptomelor menopauzei
- Feminost – supliment alimentar pentru corectarea pierderilor urinare la femei
- Sanohepatic – supliment alimentar pentru uşurarea digestiei
- Eubiotic – supliment alimentar pentru protecţia florei intestinale în tratamentul cu antibiotice
- Eubiotic Baby – supliment alimentar pentru protecţia florei intestinale în tratamentul cu antibiotice, pentru copii
- Bicorsan – supliment alimentar pentru reducerea inflamaţiilor
- Mesundra – supliment alimentar pentru reducerea inflamaţiilor
- Jabosgold – supliment alimentar pentru accelerarea activităţii fizice şi psihice
- Genacol – supliment alimentar pentru dureri articulare
- Hepamix – supliment alimentar pentru protecţia ficatului
- Curcumin 95 – supliment alimentar pentru detoxifiere
- Cof – 1200 – supliment alimentar pentru slăbit
- Cymbio – supliment alimentar pentru tulburări digestive
- Uro-Care – supliment pentru reducerea tulburărilor tractului urinar
- Obegrass – supliment alimentar împotriva balonării.
Cele mai comune abateri au fost atribuirea suplimentelor de calități vindecătoare, recurgerea la practici înșelătoare sau agresive și încălcarea Regulamentului European nr. 1924/2006, privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produse alimentare. Decizia CNA a venit şi pe fondul unor abateri precum citarea unor studii nedovedite, incitarea la renunţarea la alte produse, lipsa menţiunilor ingredientelor care duc la eficienţa produsului şi pentru publicitate pentru un produs care necesită prescripţie medicală.
***
Am găsit pe pagina dr. Vasi Rădulescu două postări despre suplimente. M-am gândit că nu doar mama mea cade în plasa reclamelor ori a recomandărilor generice ale medicului de familie sau ale vecinelor/prietenilor. Iată ce spune, pe foarte scurt, domnul doctor.
noiembrie 2021: “Am lăsat un pic televizorul dimineață deschis pe un post -> 90% din reclame au fost la suplimente.
De când am devenit atât de idioți? În loc să adoptăm principii sănătoase, să ne alimentăm bine, să ne expunem la soare, să facem mișcare, noi vrei să ne burdușim cu suplimente pentru orice!
Suplimente care protejează ficatul. Suplimente care repară articulațiile. Suplimente pentru memorie mai bună. Suplimente care ajută la slăbit. Suplimente care „întăresc” imunitatea. Suplimente pentru inimă. Și lista poate continua.
Aduc iar aminte că suplimentele nu au studii de eficiență înainte de aprobare, iar legal pe prospect scrie că ele nu previn și nu vindecă nicio afecțiune.
Mai aduc aminte că majoritatea suplimentelor sunt inutile, oricât de mari ar fi oferta și cererea. Suplimentele au rost DOAR dacă există carențe sau situații speciale identificate clar de medic, cu analize și consult și tot tacâmul.
De ce vă tot spun asta? Pentru a nu risipi banii.
Investiți în mâncare sănătoasă. Mâncați corect, diversificat, moderat, cu legume multe, câteva fructe, toate grupele alimentare. Faceți mișcare zilnic. Hidratați-vă bine cu apă banală. Dormiți 7-8 ore pe zi. Stați un pic la soare. Socializați cu ceilalți.
Chiar nu e greu să construiți obiceiuri sănătoase. Trebuie doar să vreți.
V.
Citiţi şi
System Crasher – Copilul problemă
Este îmbătrânirea o boală? Bryan Johnson încearcă să afle
De ce, când și cum să luăm suplimente pentru un beneficiu maxim
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.