Eros tehnologizat

11 October 2011

Mă bănuiesc uneori de dificultăţi în adaptare. Rezistenţa cu care îmi înfrunt clasicismul mă irită şi îmi pune etichetă de conservatoare (unii ar zice mai curând „înapoiată”).

Cu ani în urmă, când am vazut tablouri cu bestii, cu linii, hexagoane şi şuruburi, mi se părea că profanez pictura doar uitându-mă pe furiş la tabloul ce-mi părea o schiţă lucrată la scară mânuită de arhitect şi nicidecum de pictor. Mă cuprindea automat un dor de peisaj, de portret, de cameră râncedă, de pom singuratic, de copil cu obraji roşii sau chiar de icoană cu sfinţi cu chipuri ascuţite care spun totul sau nimic.

Şi trecerea de la bidinea şi var stins, la trafalet şi var lavabil, lucios, care se întinde egal pe pereţi, le-am acceptat cu reţinere.

Dar poezia… poemul… Eu când zic „poem”, „vers”, „poezie” spun rimă. Primele poezii pe care le-am citit în copilărie şi care nu aveau rimă, îmi repugnau. Nu ţineam să fie catren. Dar să fie rimă. Şi mai ales: începutul de vers să fie scris cu majusculă.

În Bacăul nostru, oraş al mărcilor de vază ale literaturii, pe unde au umblat paşii lui Bacovia, s-au născut alte generaţii de poeţi care dau altă faţă poeziei. N-aş putea să le cuantific eul liric şi nici să le măsor sensibilitatea. Nu mi-am propus una ca asta şi nici nu îmi atribui poziţii pe care nu le ocup. Vorbesc în schimb, din postura cititorului atunci când mă uit în cartea Ralucăi Neagu, „Erotisme de peste zi”. O carte care mi-a atras atenţia prin reuşita combinaţiei: versuri şi picturile lui Ilie Boca.

Mi-a plăcut să citesc versurile acestea, îmbibate de erotism pe alocuri şi de tristeţe şi singurătate mai pretutindeni. Originalitatea poetei nu mi-a dat voie să las cartea din mână până n-o parcurg până la capăt.

Am găsit ceva ce poate mai găsisem, dar abia acum am realizat descoperirea: Erosul tehnologizat şi uşor vulgarizat, prezent în cuvintele: „Laptop”, „Messenger”, „Alegeri PNL”, „Stare nasoală”.

Oh, Doamne cum ai rânduit tu evoluţia: să-mi beau azi rachiul la tejghea de termopan şi „mirosul sânilor mei” să se facă simţit pe „mess”.



Citiţi şi

Remember

Viața este un cadou pe care îl despachetăm în fiecare zi

Prințesa sturionilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro