Era feței de Instagram și moștenirea Kardashian

18 September 2022

Jia Tolentino, 33, este o scriitoare americană și contributor la The New Yorker, cu un trecut ce include reviste ca Jezebel, The Hairpin, The New York Times și Pitchfork.

În vara lui 2019, Tolentino a publicat un volum de nouă eseuri, Trick Mirror (tradusă și în română de editura Libris Oglinda care deformează – reflecții despre autoamăgire), din care găsiți un fragment aici) una dintre cele mai citite cărți de non-ficțiune despre ce înseamnă să fii femeie în societatea capitalistă digitalizată din epoca #metoo.

A căuta să te „îmbunătățești“ spre a fi femeie este un proiect ridicol și adeseori amoral, spune ea. 

La scurtă vreme, în decembrie 2019, a scris un super articol (tradus și adaptat mai jos) despre cum social media, Face Tune și chirurgia plastică au creat o singură și ciborgiană înfățișare. Ea a descoperit cum Kim Kardashian West, regina selfie-urilor și un uriaș influencer, pacientul zero pentru “fața de Instagram”, ne lasă o puternică moștenire. Că ne place sau nu.

Reclamă la Fendi Couture pe Insta, cont urmărit de 329 de milioane de oameni. 

kim insta

altă reclamă, la o bustieră, care probabil că va dispărea rapid de pe rafturi

și pe 16 septembrie 2022, tot pe Insta, această fotografie cu acest comentariu: “Sunt emoționată să fac parte din călătoria incredibilă a lui Hillary Clinton și a lui Chelsea Clinton pentru a afla ce înseamnă cu adevărat să ai curaj, să arăți că ești hotărâtă (gutsy).

Și sigur vi-o amintiți și din scandalul cu rochia iconică purtată de Marilyn Monroe scoasă din muzeu și modificată pentru a fi purtată la un eveniment de gală.

Dar iată povestea spusă de Jia Tolentino.

“Vara trecută, am rezervat un bilet de avion spre Los Angeles cu speranța de a investiga ceea ce pare a fi una dintre cele mai ciudate moșteniri ale deceniului nostru pe terminate: apariția treptată, printre femeile frumoase din punct de vedere profesional, a unei singure fețe ciborgiene. Este o față tânără, desigur, cu piele fără pori și pomeți plinuți și înalți. Are ochi ca de pisică și gene lungi, de desene animate; are un nas mic, îngrijit și buze pline și generoase. Se uită la tine timid, dar în gol, de parcă proprietarul lor ar fi luat jumătate de Klonopin (n.red medicament împotriva atacurilor de panică) și se gândește să-ți ceară o plimbare cu avionul privat până la Coachella (n.red unde se ține un faimos festival de muzică). Fața este distinct albă, dar ambiguu etnică – sugerează un compozit National Geographic care ilustrează cum vor arăta americanii în 2050, dacă fiecare american al viitorului ar fi un descendent direct al lui Kim Kardashian West, Bella Hadid, Emily Ratajkowski și Kendall Jenner. (care arată exact ca Emily Ratajkowski). „Este ca un sexy bebeluș de tigru”, mi-a spus recent Cara Craig, un colorist de lux din New York. Iar celebrul artist de make up Colby Smith a observat: „Este Instagram Face, dăăă! Este ca o sculptură nerealistă. Volum pe volum. O față care pare făcută din lut.”

Instagram, lansat în octombrie 2010, are propriul său limbaj estetic: imaginea ideală este întotdeauna cea care apare instantaneu pe ecranul unui telefon. Estetica este, de asemenea, marcată de o aspirație umană familiară, cel mai bine documentată anterior în fotografia de nuntă, către o asemănare generică. Conturi precum Insta Repeat ilustrează monotonia platformei prin postarea grilelor de fotografii indistincte ale diferiților utilizatori – o persoană într-o haină de ploaie galbenă care stă la baza unei cascade sau o mână care ține o frunză strălucitoare de toamnă. Unele lucruri pur și simplu funcționează bine.

Corpul uman este un fel neobișnuit de subiect Instagram: poate fi ajustat, cu efortul potrivit, pentru a performa din ce în ce mai bine în timp. Directorii de artă de la reviste editau de mult fotografiile celebrităților pentru a se potrivi mai bine cu standardele de frumusețe nerealiste; acum puteți face asta și voi pentru fotografiile voastre cu doar câteva atingeri pe telefon. Snapchat, care s-a lansat în 2011 și a fost cunoscut inițial ca un furnizor de mesaje care dispar, și-a menținut baza de utilizatori în mare parte prin furnizarea de filtre foto, dintre care unele vă permit să vă familiarizați intim cu felul în care arăta fața voastră dacă ar fi cu 10% mai atractivă în mod convențional – dacă ai fi mai slabă sau ai avea pielea mai netedă, ochii mai mari, buzele mai pline. Instagram a adăugat o serie de filtre pentru selfie-uri măgulitoare la funcția Stories.

FaceTune, lansat în 2013, când promitea să vă ajute să vă „uimiți prietenii cu fiecare selfie”, oferă acum și mai multă precizie. O serie de conturi de Instagram sunt dedicate identificării ajustărilor pe care celebritățile le fac caracteristicilor lor cu aplicații de editare foto. Celeb Face, care are peste un milion de urmăritori, postează fotografii din conturile celebrităților, adăugând săgeți pentru a evidenția semnele neglijente de FaceTuning. Urmăriți Celeb Face timp de o lună și acest proces constant de perfecționare începe să pară atât banal, cât și patologic. Ai senzația că aceste femei, sau asistenții lor, modifică fotografiile dintr-un simplu reflex de apărare, de parcă FaceTuning-ul maxilarului ar fi echivalentul pe Instagram al verificării creionului de ochi în baia barului.

Cred că 95% dintre cei mai urmăriți oameni de pe Instagram folosesc FaceTune cu ușurință. Și aș spune că 95% dintre acești oameni și-au făcut și o procedură cosmetică. Puteți vedea rapid ce devine o modă – de exemplu, toată lumea își ridică acum sprâncenele cu Botox. Kylie Jenner nu avea un astfel de spațiu în jurul pleoapelor, dar acum are.” mi-a spus Smith.

În urmă cu 20 de ani, chirurgia plastică era o intervenție destul de dramatică: costisitoare, invazivă, permanentă și, adesea, riscantă. Dar, în 2002, FDA a aprobat Botoxul pentru a fi utilizat în prevenirea ridurilor; câțiva ani mai târziu, a aprobat substanțele de umplere cu acid hialuronic, cum ar fi Juvéderm și Restylane, care la început au umplut liniile fine și ridurile și acum pot fi folosite pentru a restructura maxilarul, nasul și pomeții. Efectele acestor proceduri durează între șase luni și un an și nu sunt nici pe departe la fel de costisitoare precum intervenția chirurgicală. (Prețul mediu per seringă de filler este de 683 de dolari.) Poți merge să-ți injectezi Botox și apoi să te întorci imediat la birou.

O clasă de chirurgi plasticieni celebri a apărut pe Instagram, postând videoclipuri filmate cu încetinitorul cu procedurile de injectare și fotografii înainte și după, care primesc sute de mii de vizualizări și aprecieri. Potrivit Societății Americane a Chirurgilor Plasticieni, americanii au primit peste șapte milioane de injecții cu neurotoxină (botox) în 2018 și mai mult de două milioane și jumătate de injecții de umplere (acid hialuronic). În acel an, americanii au cheltuit 16,5 miliarde de dolari pentru operații estetice; 92% din aceste proceduri au fost efectuate pe femei. Datorită injectabilelor, procedurile cosmetice nu mai sunt doar pentru persoanele care doresc schimbări uriașe sau care sunt implicate adânc în lupta cu procesul de îmbătrânire – sunt pentru mileniali sau chiar, în cazuri rare, și pentru membrii generației Z. Kylie Jenner, care s-a născut în 1997, a vorbit în show-ul ei reality-TV „Life of Kylie” despre dorința de a folosi produse de umplere pentru buze după ce un băiat a comentat despre buzele mici de când avea 15 ani.

Idealurile de frumusețe feminină care pot fi atinse doar prin procese dureroase de manipulare fizică au fost întotdeauna prezente, de la picioarele minuscule din China imperială până la taliile de viespe în Europa secolului al XIX-lea. Dar sistemele contemporane de auto-difuzare vizuală continuă – reality TV, social media – au creat noi discipline de auto-îmbunătățire vizuală continuă. Rețelele de socializare au supraalimentat tendința de a-și considera identitatea personală ca pe o potențială sursă de profit și, mai ales pentru femeile tinere, de a-și privi corpul în acest fel. În octombrie (n.red 2019), Instagram a anunțat că va elimina „toate efectele asociate cu chirurgia plastică” din arsenalul său de filtre, dar aceasta pare să însemne toate efectele asociate explicit cu chirurgia plastică, cum ar fi cele numite „Plastica” și „Fix Me”. Filtrele care vă oferă Instagram Face vor rămâne. Pentru cei născuți cu atuuri – avantaje naturale, de capital sau ambele – poate părea normal, chiar automat, să vă gândiți la corpul vostru așa cum ar gândi un consultant McKinsey despre o corporație: identificați sectoarele cu performanțe slabe și refaceți-le, aruncați orice nu crește profiturile și reorientați afacerea către orice le crește.

Smith (n.red make up artistul de care am pomenit la început) a început să observe pentru prima dată invadarea Instagram Face în urmă cu aproximativ cinci ani, „când a început umplerea buzelor”. „Aș machia pe cineva și observ că nu există riduri de loc pe buze. Orice ruj lunecă atât de ușor pe ele, sunt atât de netede.” Toate aceste intervenții i-au făcut munca mai ușoară. „Altădată, treaba mea era să-i fac pe oameni să arate așa, dar acum oamenii vin la mine deja arătând așa, pentru că sunt îmbunătățiți chirurgical. E minunat. Înainte trebuia să te conturăm pentru a-ți oferi acești pomeți, dar acum doar mergi la un cabinet și i-ai primit.

Am spus că era ceva ciudat legat de aspectul rasial al Instagram Face – ca și cum tendința algoritmică de a aplatiza totul într-un compozit format din cele mai mari hituri ar fi condus la un ideal de frumusețe care a favorizat femeile albe în stare să producă un aspect exotic fără rădăcini.

Vorbim de o nuanță excesiv de bronzată a pielii, de o influență sud-asiatică cu sprâncenele și forma ochilor, de o influență afro-americană cu buzele, de o influență caucaziană cu nasul, o structură a obrajilor care este predominant nativ americană și din Orientul Mijlociu.” crede Smith. Crede el și că Instagram Face îi face pe oameni să arate mai bine? Da, crede. „Oamenii devin absolut mai drăguți”, a spus el. „Lumea este atât de vizuală acum și devine din ce în ce mai vizuală, iar oamenii vor să actualizeze modul în care se raportează la ea.”

Acesta a fost un mod optimist de a privi situația. I-am spus lui Smith că nu pot scăpa de sentimentul că tehnologia ne rescrie corpurile pentru a corespunde propriilor sale interese – rearanjarea fețelor în funcție de ceea ce crește implicarea și numărul de like-uri. „Nu crezi că este înfricoșător să-ți imaginezi oamenii făcând asta pentru totdeauna?” l-am întrebat.

„Ei bine, da, evident că este terifiant”, a spus el.

În Los Angeles 

Beverly Hills este districtul de chirurgie plastică din L.A. În triunghiul isoscel ars de soare dintre palmierii și magazinele universale din Wilshire și palmierii și restaurantele de tip boutique din Santa Monica, există un doctor sau mai mulți la fiecare bloc. Într-o după-amiază de miercuri, mi-am parcat mașina de închiriat într-un subteran și m-am dus la o consultație programată la unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi plasticieni, ale cărui filmulețe înainte și după postate pe Instagram fac frecvent jumătate de milion de vizualizări.

Eram curioasă să trăiesc experiența reală a unui viitor pacient milenial – un fapt pe care trebuia să-l tot menționez iubitului meu, ce părea moderat îngrijorat că voi reveni arătând ca o pisică umană. Cu câteva săptămâni înainte, descărcasem Snapchat pentru prima dată și încercam filtrele, care de fapt erau foarte măgulitoare: îmi făceau piele strălucitoare, genele ca de căprioară, o față în formă de inimă. Nu a fost pierdere de timp pentru mine:  atunci când mă machiez mult, încerc în esență să creez o versiune a acelei fețe.

Și nu mi-a fost greu să înțeleg de ce femeile mileniale care s-au născut cu Instagram Face la îndemână vor să se apropie în continuare de el. Într-o lume în care femeile sunt răsplătite pentru tinerețe și frumusețe într-un mod în care nu sunt răsplătite pentru nimic altceva – și în care o tulpină a feminismului dominant le învață pe femei că auto-obiectivizarea este progresistă pentru că este profitabilă – munca cosmetică ar putea părea unul dintre puținele proiecte garantate cu randament ridicat pe care o femeie le-ar putea întreprinde.

Primul doctor, prima consultație

Cabinetul chirurgului plastician era superb și liniștit, o oază argintie. O recepționeră, fredonând „Vreau să știu ce este dragostea”, mi-a înmânat formulare de admitere, care întrebau despre factorii de stres și sănătatea mintală, printre altele. Am semnat un acord de arbitraj. Un asistent medical mi-a fotografiat chipul din cinci unghiuri diferite. Un consultant medical cu păr luxuriant și o aură profund caldă și grijulie a intrat în cameră. Atentă să nu mint și ușor alarmată de faptul că nu aveam nevoie, i-am spus că nu am primit niciodată filler sau Botox, dar că mă interesează să arăt mai bine și că vreau să știu ce sfat îmi vor da experții. M-a complimentat și mi-a spus că nu ar trebui să fac prea multe. După un timp, ea mi-a sugerat că poate aș vrea să acord atenție bărbiei pe măsură ce îmbătrânesc și poate că și obrajii aș vrea să-i ridic puțin.

Apoi a intrat doctorul celebru. I-am spus și lui că sunt doar interesat să arăt mai bine și că vreau să știu ce mi-ar recomanda un expert. I-am arătat una dintre fotografiile mele Snapchat filtrate. S-a uitat la ea, a dat din cap și a spus: „Să-ți arăt ce am putea face.” Mi-a făcut o fotografie a feței pe telefon și a proiectat-o ​​pe un ecran de televizor pe perete. „Îmi place să folosesc FaceTune”, a spus el, atingând și trăgând cu degetul pe ecran.

În câteva secunde, fața mea a fost modelată pentru a se potrivi cu fotografia Snapchat. Mi-a făcut o altă poză, de profil, și a aranjat din nou bărbia cu FaceTune. Aveam o față în formă de inimă și pomeți vizibili. Toate acestea erau realizabile, a spus el, cu umplere pentru bărbie, umplere pentru obraji și, poate, o procedură cu ultrasunete care ar dizolva grăsimea din jumătatea inferioară a obrajilor — sau am putea folosi Botox pentru a paraliza și micșora mușchii maseteri.

L-am întrebat pe doctor ce le-a spus oamenilor care au venit să-l vadă dorind să semene cu cei mai cunoscuți pacienți ai săi. „Oamenii vin tot timpul cu poze cu cei mai faimoși clienți ai mei”, a spus el. Eu spun: „Nu te pot transforma în ei. Nu pot, dacă ești asiatic, să-ți dau o față caucaziană, sau aș putea, dar nu ar fi corect — nu ar arăta corect.” Dar dacă îmi arată o trăsătură specifică pe care o doresc, atunci pot lucra cu asta. Pot să spun: „Dacă vrei o astfel de bărbie ascuțită, putem face asta.” Dar, de asemenea, aceste lucruri nu sunt întotdeauna potrivite pentru toți oamenii. Pentru tine, dacă ai veni să ceri o bărbie ascuțită, aș spune că nu – te-ar face să arăți masculin.

„Se pare că mai mulți oameni de vârsta mea vin pentru acest tip de intervenție?” am întrebat.

„Cred că în urmă cu zece ani a fost văzut ca anti-cerebral să faci asta”, a spus el. „Dar acum este încurajator să faci ceva care îți oferă un avantaj. De aceea vin tinerii. Ei vin pentru a îmbunătăți ceva, mai degrabă decât pentru a repara ceva.”

„Și este subtil”, am spus.

„Chiar și cu cei mai faimoși clienți ai mei este foarte subtil”, a spus medicul. „Dacă te uiți la fotografiile făcute la cinci ani, poți să faci diferența. Dar, zi de zi, lună de lună, nu poți.”

Am simțit că sunt ascultată cu mare atenție. I-am mulțumit, sincer, și apoi a intrat un asistent medical să-mi arate recomandările și prețurile: injectabile în obraji (5.500 $ până la 6.900 $), injectabile în bărbie (același preț), un „lipofreeze” cu ultrasunete pentru a remedia asimetria în linia maxilarului (8.900 USD până la 18.900 USD) sau Botox în regiunea temporomandibulară (2.500 USD).

Am ieșit din clinică la soarele din Beverly Hills, râzând puțin, imaginându-mi cum ar fi să am 30 de mii de dolari la îndemână. Am trimis prietenilor mei fotografii cu maxilarul FaceTuned și apoi mi-am atins maxilarul real, devenit dintr-odată un ansamblu opțional de carne și os.

Al doilea doctor

Chirurgul plastician Jason Diamond a fost o vedetă obișnuită a reality show-ului „Dr. 90210” și are o serie de clienți celebri, printre care starul „Vanderpump Rules”, în vârstă de douăzeci și nouă de ani, Lala Kent, care a postat fotografii făcute în cabinetul lui Diamond pe Instagram și care a spus revistei People: „Am avut fiecare parte a feței mele injectată.” Un alt client este Kim Kardashian West, pe care Colby Smith mi-a descris-o drept „pacient zero” pentru Instagram Face. („În cele din urmă, scopul este să arăți întotdeauna ca Kim”, a spus el.) Kardashian West, care a inspirat nenumărate dubluri modificate estetic, insistă că nu a suferit o operație plastică majoră; potrivit ei, totul este doar Botox, umpluturi și machiaj. Dar nici ea nu a încercat să ascundă cum s-a schimbat aspectul ei. În 2015, a publicat o carte de selfie-uri, numită „Egoistă”, care începe atunci când este frumoasă așa cum este un om și se termină când este frumoasă, în felul unei animații pe computer.

Am programat un interviu cu Diamond, al cărui cabinet ocupă penthouse-ul unei clădiri din Beverly Hills. Ca și în cazul doctorului pe care îl văzusem cu o zi înainte, Diamond nu semăna deloc cu caricatura tabloidă a unui chirurg plastician. Era tânăr într-un mod care era doar ușor suprarealist.

Diamond se pregătise cu o veche gardă de chirurgi plasticieni de top din L.A., oameni care credeau că este tabu să facă reclamă. Când, în 2004, a avut ocazia să apară la „Dr. 90210”, a decis să o facă, împotriva sfaturilor soției sale și a asistentelor sale, pentru că, a spus el, „știam că voi putea arăta rezultate pe care lumea nu le-a văzut niciodată”. În 2016, un client celebru l-a convins să-și creeze un cont de Instagram. Acum are puțin sub un sfert de milion de urmăritori. Angajații de la cabinetul său care au grijă de contul Instagram le permit pacienților să-l vadă ca pe tatăl a doi copii și ca pe un prieten, nu doar ca pe un medic.

Diamond avea de mult un site web, dar în trecut, pacienții săi celebri nu s-au oferit voluntar să ofere mărturii acolo. „Și, desigur, nu le-am cerut  niciodată”, a spus el. „Dar acum, este uimitor. Poate că 30% dintre celebritățile de care am grijă vor cere și se vor oferi să strige pe rețelele sociale despre noi. Dintr-odată, este cunoscut faptul că toți acești oameni vin aici. Din anumite motive, Instagram a făcut acest lucru mai acceptabil.” Lucrările cosmetice ajunseseră să pară mai mult ca fitness-ul, a sugerat el. „Cred că a devenit mult mai popular să te gândești la îngrijirea feței și a corpului tău ca parte a bunăstării tale generale. S-a cam înțeles acum că este în regulă să încerci să arăți cât mai bine.”

Mi-am dat seama încet-încet că a existat un fel de purificatoare onestitate cristalină în acest punct luxos de întâlnire a superficialității și pragmatismului. Nu avusesem nevoie să mă obosesc să pozez în pacient – ​​acești doctori și-au petrecut toată ziua să se asigure că oamenii nu mai simt că au ceva de ascuns.

L-am întrebat pe Diamond dacă se gândește la Instagram Face. „Știi, există acest aspect – chestia asta cu Bella Hadid, Kim Kardashian, Kylie Jenner care pare să se răspândească”, am spus. Diamond a spus că a practicat peste tot în lume și că există preferințe regionale diferite și că niciun șablon nu funcționează pentru toate fețele. „Dar există constante”, a spus el. „Simetrie, proporție, armonie. Încercăm mereu să creăm echilibru pe față. Și când te uiți la Kim, Megan Fox, Lucy Liu, Halle Berry, vei găsi elemente în comun: pomeții înalți conturați, bărbia puternic proiectată, platforma plată sub bărbie care face un unghi de 90 de grade.

„Ce crezi despre faptul că acum este mult mai posibil ca oamenii să se uite la aceste fețe de celebrități și să creadă, oarecum corect, că ar putea arăta și ei așa?” am întrebat.

„Am putea petrece două zile întregi discutând această întrebare”, a spus Diamond. „Aș spune că 30% dintre paciente vin cu o fotografie cu Kim sau cu cineva ca Kim – există o mână de influenceri, dar ea se află în fruntea listei și este de înțeles. Este una dintre cele mai mari provocări pentru mine, să educi acea persoană dacă este rezonabil să încerce să meargă pe acea cale către chipul lui Kim sau către oricine altcineva. Douăzeci de ani de practică, mii și mii de proceduri, sunt incluse în fiecare răspuns individual – când pot să o fac, când nu pot să o fac și când putem face ceva, dar nu ar trebui, din mai multe motive.” I-am spus lui Diamond că îmi era teamă că, dacă încerc vreodată injectabile, nu mă voi opri niciodată. „Este adevărat că marea majoritate a pacienților noștri adoră rezultatele lor și revin”, a spus el.

Am vorbit despre cuvântul „dependență”. Am spus că îmi vopsesc părul și mă machiez în majoritatea zilelor și că știam că voi continua să-mi vopsesc părul și să cheltuiesc bani pe machiaj și că nu consider asta o dependență, ci o alegere. (M-am gândit la o replică din cartea „Perfect Me”, a filosofului Heather Widdows: „Alegerea nu poate face cumva, magic, o practică nedreaptă sau exploatatoare, justă sau neexploatatoare.”) L-am întrebat pe Diamond dacă pacienții săi se simt mai mult ei înșiși după ce s-a terminat intervenția.

„Pot să răspund la asta în parte pentru că fac și eu aceste lucruri”, a spus el. „Știi când îți faci o tunsoare foarte bună și te simți ca cea mai bună versiune a ta? Acesta este acel sentiment, dar exponențial mai intens.”

Al treilea doctor

Am fost să văd un alt chirurg plastician din Beverly Hills, unul care avea peste trei sute de mii de urmăritori pe Instagram. I-am spus doctorului că sunt jurnalist și că sunt acolo pentru o consultație. Mi-a studiat fața din câteva unghiuri, mi-a pipăit maxilarul și mi-a sugerat exact ceea ce mi-a recomandat primul medic. Prețurile au fost mai mici de data asta – dacă aș fi vrut să pun totul pe cardul meu de credit, aș fi putut.

Am coborât cu liftul spre stradă împreună cu trei femei foarte drăguțe care păreau toate să aibă douăzeci și un pic de ani. În timp ce mă întorceam cu mașina la hotel, m-am simțit tristă, slăbită și conștientă de sine. Crezusem că cercetez acest subiect de la o distanță logică, sigură: că aș putea să împărtășesc punctul de vedere al unui client ideal milenial, cineva care dorește să se perfecționeze mai degrabă decât să se repare, ambițios și pragmatic. Dar am plecat cu un sentiment foarte specific, un fel de nevoie fără fund pe care am asociat-o cu adolescența timpurie și pe care nu o mai trăisem de mult.

Am purtat make up la 16 ani la interviurile mele pentru facultate; mă machiam la orele mele de gimnastică când aveam zece ani. În fotografiile pe care le am de la recitaluri de balet, când aveam șase sau șapte ani, port rimel și fard de obraz și ruj și sunt atât de fericită. Ce însemna, m-am întrebat, că mi-am petrecut atât de mult din viața mea încercând să mă descurc bine în circumstanțe în care o față feminină nemodificată este aberantă? Cum m-a schimbat o eră în care oamenii obișnuiți primesc valori zilnice care par să cuantifice modul în care personalitățile noastre și sinele nostru fizic sunt performante pe piață? Care era sfârșitul logic al acestei escaladări înainte și înapoi între îmbunătățirea digitală și cea fizică?

Am verificat conturile de Instagram ale chirurgilor plastici pe care i-am vizitat, urmărind comentariile care apar: „de asta am nevoie! Trebuie să vin să vă văd cât mai curând posibil!”, „vreau, vreau, vreau”, „care este cel mai tânăr om pe care ai putea efectua această procedură?” M-am uitat pe contul de Instagram al unei cântărețe născute în 1999, care devenise celebră în adolescență și de atunci își dăduse o față cu totul nouă. M-am întâlnit cu o grămadă de prietene pentru cină în L.A. în acea seară, dintre care două adoptaseră deja injectabilele ca parte a rutinei lor cosmetice. Arătau frumos. Soarele a apus, iar dealurile din L.A. au început să strălucească. Aveam senzația că trăiesc într-un viitor de neînduplecat. Câteva zile după aceea, am observat că evitam să mă uit prea de aproape la fața mea.”



Citiţi şi

GALA ZETTA, ediția a V-a – „ Cadre de curaj”

Cum să-ți păstrezi tinerețea fără să-ți pierzi identitatea – Mâini de artist, cu precizie de chirurg

Două femei care au făcut pace cu îmbătrânirea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro