Este evident că englezii nu se luptă doar pentru fotbal şi sunt la fel de hotărâţi şi când vine vorba de artă. Un autoportret realizat de pictorul flamand, Anthony Van Dyck, discipolul fenomenal al lui Rubens, este la un pas de a părăsi Marea Britanie pentru totdeauna şi a trece oceanul, după ce a fost achiziţionat de un colecţionar american în urma unei licitaţii.
Dacă vom pierde această pictură şi va intra în colecţia personală a cuiva, va fi pierdută pentru toată lumea, spune un membru al consiliului britanic de arte.
Pentru a nu se întâmpla acest lucru şi a putea păstra tabloul în Anglia, National Portrait Gallery (NPG) a pornit o campanie de strângere a sumei necesare. Aceasta se ridică la 12,5 milioane lire sterline, iar NPG trebuie să strângă banii în trei luni, până în februarie 2014.
Autoportretul lui sir Anthony Van Dyck este unul din cele mai valoroase selfie. Născut în Antwerp, în 1599, Van Dyck a venit în Anglia în 1632, la invitaţia regelui Carol I (Charles I of England). A fost înnobilat cavaler şi a primit titlul de pictor principal. În schimbul acestor onoruri, pictorul a realizat mai multe portrete cu regele, în care l-a făcut pe acest suveran plăpând să apară impunător şi puternic.
Pictorul şi-a făcut autoportretul cu puţin timp înainte de a muri, probabil de ciumă, în 1641.
Aproape 370 de ani, tabloul a fost într-o colecţie privată, înainte de a fi vândut la o licitaţie, în 2009, pentru 8,3 milioane de lire, un record pentru o lucrare Van Dyck.
NPG are şi suportul guvernului care a iniţiat o interdicţie temporară de export al picturilor. 1,2 milioane de lire streline au fost deja adunate. Dacă această campanie va reuşi să atragă susţinerea publicului şi se va apropia de suma necesară până în februarie anul viitor, guvernul britanic va prelungi strângerea de fonduri cu încă cinci luni.
Se folosesc toate canalele posibile, fiind creat şi un twitter hashtag #savevandyck, un site (savevandyck) unde, pe lângă informaţiile legate de pictor şi opera lui, se pot face şi donaţii, sau se pot dona 5 lire printr-un mesaj text.
Întrebarea este: va reuşi NPG să-i mobilizeze pe englezi înainte de sărbători şi să-i facă să doneze măcar 5 lire pentru ca Van Dyck să rămână la ei?! Noi credem că da. Pentru că sunt altfel. Vă mai amintiți cât de greu a mers la noi restaurarea Ateneului Român? Când ni se cerea doar un leu…
UPDATE 10 iunie, 2016
Accesând acel site, să vedem ce s-a întâmplat cu autoportretul lui Van Dyck, am constatat că a fost salvat: cele 12,5 milioane de lire s-au strâns în trei luni prin donații – în jur de 10.000 de oameni din toată lumea au donat sume de la o liră la 20.000 de lire -, plus sume mai importante oferite de o fundație și un fond. Acum, drept recunoștință, pictura se află într-un tur de trei ani prin muzeele din Marea Britanie.
Vă reamintim că pentru salvarea Cumințeniei Pământului a lui Brâncuși de la aceeași soartă – de a intra într-o colecție particulară în loc să fie o capodoperă admirată de cât mai mulți români și străini – la data de 30 mai, premierul Cioloș anunța că în primele 50 de zile s-au strâns din donații numai 138.000 de euro din cele șase milioane de euro, cât ar fi partea poporului român din cele 11 cât costă statuia. Adică o medie de 2700 de euro pe zi. Pentru a strânge cele șase milioane de euro, în urmatoarele trei luni media zilnică ar trebui să fie de 23 de ori mai mare, adică 63.000 de euro. Dacă doriți să donați, aici o puteți face.
Citiţi şi
Nu sunt zeițe, sunt femei la fel ca noi
Mă gândesc la ce pot face în toată această perioadă cu mine
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.