Electrozii care ne recuperează amintirile

9 May 2013

Dacă am fi de acord să ni se implanteze electrozi în creier, am putea avea cu toţii o memorie de elefant. Cel puţin cu asta se laudă oamenii de ştiinţă americani, care au reuşit, după decenii de studiu, să înţeleagă (aproape) exact cum se stochează amintirile în creier şi cum ar putea fi recuperate dacă s-au rătăcit accidental. Iar asta pavează drumul spre a recupera şi informaţii pe care le credeam definitiv pierdute.   

În zece ani aproximează americanii că vor fi disponibile la scară largă dispozitivele, care vor fi gata de testare pe voluntari în curând. Şi tot ei ne explică şi cum vor funcţiona şi cui le vor fi de folos: atunci când o amintire este stocată în memorie, între neuroni circulă semnale electrice. În cazul în care o parte a creierului este afectată şi semnalul nu se transmite corect, electrozii implantaţi pot replica activitatea din partea sănătoasă a creierului. Cam la fel cum se lipea pelicula de film pe vremuri, atunci când se scoteau cadre. Iar asta ar putea fi de un mare folos celor care au suferit atacuri cerebrale sau accidente, dar din păcate nu şi pentru cei bolnavi de Alzheimer, pentru că boala afectează regiuni extinse din creier, care nu pot fi “reparate” atât de uşor.

Aceeaşi echipă de cercetători anunță că nu va trece mult timp până ce întreaga activitate a hipocampusului, zona din cortex pe care se stochează amintirile, va putea fi înlocuită cu una artificială. Iar dacă electrozii sunt deja folosiţi experimental pentru tratarea Parkinson-ului şi a epilepsiei, cu succes, ar trebui să ne sperie sau s ne bucure perspectiva omului semi-bionic?



Citiţi şi

Aleg să-mi amintesc de tine

Rebelul, semețul an 44

Am divorțat. Așa, și?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Rus Bianca / 9 May 2013 21:54

    Si ca la orice descoperire, nu o sa fie folosita exclusiv pentru cei bolnavi. In cativa ani o sa avem posibilitatea sa traim mai mult si mai bine, prin diverse inventii de imbunatatire a sanatatii si a traiului in general. Mai rezistam pana atunci insa? Si cel mai important, oare chiar vrem sa ne folosim de absolut tot ce aduce viitorul?

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro