Da, s-a întâmplat joi, 27 ianuarie 2011, ora locală 22:12. Încolţit de revolta populară, Hosni Mubarak, preşedintele Egiptului de aproape 30 de ani, a reuşit ceea ce nimeni nu credea că este posibil: să-şi izoleze ţara prin tăierea legăturilor populaţiei cu foarte puţinii furnizori de internet.
Imediat ce această ştire a făcut înconjurul planetei de pe a cărei hartă de internet dispăruse peste noapte o ţară, a apărut şi întrebarea dacă aşa ceva ar fi posibil şi în alte părţi ale lumii. Răspunsul este da numai pentru state în care există regimuri politice similare.
Tentative de a tempera pe această cale diferite iniţiative supărătoare au mai fost. China are vechime cu măsura de restricţionarea a ceea ce “văd” utilizatorii de internet. În 2007, în Birmania s-a încercat acelaşi lucru ca în Egipt, dar fără succes, iar în 2009, în Iran, internetul a fost “bruiat” pentru a reduce protestele celor care contestau alegerile.
Twitter a confirmat că serviciul este blocat, iar Facebook, că are probleme. Egiptenii pot comunica totuşi cu restul lumii, dar în număr foarte restrâns şi prin filiere puţine. Astăzi, la ora 15:15, aceeaşi ca şi în Egipt, un medic de la un spital din Cairo a anunţat telefonic în afara ţării că s-au primit ordine să nu raporteze numărul celor morţi prin împuşcare.
Uluitor ce seamană disperarea dictatorilor, doar metodele diferă.
Citiţi şi
Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?
Ieșirea din turmă – încă o pledoarie pentru o viață off-line.
Să ne bucurăm, mâine va fi mai rău
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.