Englezoaica Samantha Brick, 41 de ani, a stârnit de curând o adevărată furtună pe internet după ce s-a plâns într-un articol publicat pe site-ul Daily Mail, că frumusețea i-a pus mereu bețe în roate la muncă și că femeile o urăsc pentru că este… superbă.
Trebuie să recunosc că prima reacție când am citit a fost să mă asigur că nu este 1 aprilie. De gândit mi-au dat primele paragrafe, și nu din cauza ideii principale, care poate să aibă un sâmbure de adevăr, ci din cauza felului în care începe relatarea: Samantha povestește cum bărbații se calcă în picioare să-i plătească taxiul și cum, în avion, primește sticle de șampanie de la pilot (?). Huh indeed.
Acum, deh, am mai mers și noi cu avionul și nu s-a întâmplat asta. Noi, ca noi, dar se urcă vedete în avion și nu sar însoțitoarele de zbor cu șampania, dar hai să zicem că Samantha are un magnetism pe care restul muritorilor nu-l au. Al meu propriu și personal mă face cel mult să fiu ajutată când târăsc nişte bagaje uriaşe pe scări. Revenind la articol, există două explicații: ori e pe bune și Samantha chiar nu și-a dat seama de urmări, ori a fost o excelentă strategie de a atrage atenția publicului și de a vâna comentarii, metodă care a funcționat perfect, având în vedere că internetul încă vuiește.
Mulți sunt surprinși (și nu înțeleg de ce) de ura stârnită de articol. Când te ascunzi în spatele unui nickname, poți să spui tot ce-ți trece prin cap fără să te mai preocupe limitele decenței, lucru înțeles foarte bine de miile de oameni care au comentat vrute și nevrute pe seama autoarei articolului. Majoritatea criticilor, ca să nu spunem a atacatorilor, spun că Samantha este încrezută, mincinoasă și nu suficient de drăguță încât să aibă justificare pentru ceea ce scrie.
Dar, mă întreb, cine este suficient de? Există vreo persoană care să poată să declare sus și tare că se simte frumoasă fără să primească același răspuns din partea celorlalţi? Cred că orice femeie s-ar lovi de aceeași reacție furioasă: cum îndrăznește?!
Este clar deci că Brick, prin tonul ei, poate, exagerat, a încălcat un tabu. Oamenii au fost dintotdeauna preocupaţi de frumusețe, dar parcă niciodată ca acum nu s-a pus un accent mai mare pe aspectul fizic. De peste tot suntem asaltaţi cu noile standarde de frumusețe reprezentate de modele care nu sunt numai frumoase, ci și foarte tinere, foarte bine machiate și îmbrăcate, fotografiate din unghiurile cele mai avantajoase și apoi retușate pentru a îndepărta orice imperfecțiune microscopică.
Şi uite-aşa, normalul a “evoluat” odată cu standardele de frumusețe ce se mută continuu tot mai sus. Cu numai câteva decenii în urmă, femeile erau considerate cochete doar dacă purtau tocuri, se dădeau cu rimel și se rujau. Acum, normal este ca o femeie să facă toate acestea, plus epilare, pensare, extensii de păr, peeling-uri faciale, machiaj semi-permanent, bronzare artificială, albire a dinților și chiar operații estetice. Potrivit unui studiu desfășurat recent în cadrul unei universități din Marea Britanie, 46% dintre femei au recunoscut că au fost ridiculizate din cauza imaginii lor și 39% au spus că și-ar face operații estetice dacă și-ar permite. A văzut cineva vreo reacție pe Twitter în legătură cu asta? Normal că nu!
Totul pare să inducă şi să întreţină sentimentul de jenă pentru felul în care arătăm, doar suntem atât de departe de acest ideal de frumuseţe, nu? Dacă chiar și vedetele foarte atrăgătoare se simt datoare să spună cât de mult își urăsc corpul și ce ar mai schimba la înfățișarea lor (the self-dislike is the new vanity!), noi, celelalte ce să mai spunem? Într-o lume în care Michelle Pfeiffer se plânge că nu are picioarele destul de lungi, cum îndrăznește Samantha Brick să spună că este frumoasă?! Obiceiul de a reduce impactul unui compliment de genul “îmi place rochia ta” cu auto-depreciativul “vai, merci, dar cred că mă face să par grasă” ilustrează perfect cât de dresate şi temătoare am devenit să nu cumva să părem prea pline de noi. Un răspuns de genul “da, știu că arăt bine”, din partea unei femei care nu arată ca cea de pe coperta Vogue ar fi un adevărat afront!
Morala dureroasă este următoarea: dacă ai impresia că ești o frumusețe și ai încredere în tine, precum Samantha, ești o ciudățenie și meriți ca întreaga lume să sară cu gura pe tine. Dacă ai impresia că ești urâtă și că nu ți-ar strica o operație estetică, felicitări, societatea te consideră normală!
Citiţi şi
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Să lăsăm femeile frumoase bărbaților fără imaginație
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.