Există dragoste la prima vedere, dar trebuie să te prindă cu ochii larg deschiși – ochii minții, pentru a observa, și nu ochii sufletului, pentru a brodi scenarii. Recunoașterea spontană între doi oameni e posibilă doar dacă amândoi știu ce sunt și ce vor. Dacă nu, dragostea la prima vedere e doar atracție fizică plus imaginație și speranța în exces.
Multe iubiri sunt de fapt la o primă vedere. Pentru că mintea noastră este o fabrică de chimie care își caută investitori. Sau, spus romantic, pentru că deja suntem îndrăgostiți de ideea de dragoste. Nevoia de atașament e determinată biologic, nevoia de a crede, mai ales în altul, e determinată cultural. Și apoi mai e nevoia creierului de a rezolva probleme, adevărata predestinare a creierului făurit în creuzetul evoluției. Omul aflat în adolescența înțelegerii își va lua drept problemă de rezolvat dragostea văzută drept panaceu al oricăror altor probleme. Deși dragostea va scoate la suprafața toate problemele ignorate până atunci.
Pregătit astfel biologic și cultural, creierul va broda scenarii de dragoste pe bază unor afinități incipiente pe care le simțim cu anumite persoane. Ce vom trăi este de fapt nu dragoste la prima vedere, ci entuziasm la prima vedere. Păstrarea lucidității și a observației subiectului care ne trezește interesul ar trebui să fie atitudinea unui om înțelept, conștient de predispoziția sa de a crede, de a-și imagina și spera… la prima vedere.
Eroarea pe care o facem cel mai adesea este că nu ne păstrăm în stare de observator, ignorând faptul că deși ne poate fascina un rol pe care celălalt îl joacă pe scena relațională, relația de dragoste se construiește pe baza caracterului - o componentă a personalității pe care o vedem în acțiune, nu în cuvinte.
Dragostea sănătoasă este cea care se construiește în timp, întâlnire cu întâlnire, în care ne păstrăm speranța sub control și ne investim sentimental în urma observației acțiunilor celuilalt. Ceea ce simțim la început este doar o promisiune, o ipoteză a cărei confirmare sau infirmare o aduce statistica interacțiunilor viitoare.
Citește și Și în somn m-a mințit.
Atât timp cât entuziastul se păstrează în postură de observator, nicio investiție nu va duce la faliment emoțional. În dragoste trebuie să devenim oameni de știință și să lucrăm cu statistici, nu numai cu credință.
Dragoste la prima vederea…cine ar fi crezut? Eu, tu, noi toți, pentru că ne plac întâmplările miraculoase. Dar credința trebuie să evolueze în știință, e legea evoluției. Cele două, credința și știință vor crea arta de a iubi, talentul pe care toți îl avem.
Pe Sofia o găsiți cu totul aici.
Citiţi şi
Fata de zăpadă (poveste de dragoste cu final fericit)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.