S-o luăm empiric: cine-a fost Dragobete ăsta? Un şmecher, un cartier din Vaslui? Un doctorand? Calul lui Ștefan cel Mare? A fost sau n-a fost? Mai precis: a existat pe bune sau e o invenţie a pensionarelor de la Bamboo, preluată creator de fetițele de la Jean Monnet. E o diversiune, ca să ne ţină ocupaţi între două joburi?
Cercurile academice s-au pus de acord că numele poate veni și de la trago pede (țap picioare), și de la dragu biti (a fi drag), cu o eroare de vreo mie de ani. Citesc pe reţelele de socializare că Dragobete ar fi fost un violator intrepid. Iată un splendid exemplu de legendă urbană eșuată în calomnie. Păi, în mediul rural, unde s-a născut și s-a (cum să zic, ca să n-o spun?) … format Dragobete, nu există violatori. În limbaj de specialitate, el “făcea muierile de râsul lumii”, de unde deducem că pe vremurile alea de demult era exact ca astăzi în ariile protejate de Codul Penal.
Pe scurt, Dragobete e un Cupidon de la țară. N-o fi el chiar un îngeraș cu arcul, dar și cu parul își face bine treaba.
Important este să nu-l confundăm cu Sfântul Valentin. Dragobete nu s-a amestecat niciodată în povești cu ondulatoare de păr și epilatoare definitive la numai 1199 lei. El nu te ademenește aiurea în orgii refinanţabile, masochism pe credit, perversiuni ipotecare. Cel mult îţi poate crea probleme în zonele puternic neluminate. Dar şi atunci tradiţia spune că o face cu umor.
Însă până şi Dragobetele riscă să fie confiscat, târât spre asfalt, împins în Mall.
Anul acesta sereiştii au pus tehnica pe el. E clar că vor să şi-l facă patron. Când Dragobetele o să le tragă ranga amorului după ceafă, o să-i vedem alergând după interceptaţi cu un buchet de dosare, pupându-i pe probatoriu.
Citiţi şi
Nu te culca cu el doar din plictiseală!
Scrisoare către Vladimir Nabokov
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.