Yann Moix spune într-un interviu pentru revista Marie Claire că n-ar putea iubi o femeie de vârsta lui. “Femeile de 50 de ani sunt “invizibile” pentru mine. Acum, le prefer pe cele mai tinere. Poate la 60 de ani, cele de 50 vor deveni interesante și pentru mine.”
Context
Franța, după sărbători, veste galbene pe străzi, politiciana Chantal Jouanno (50) se retrage de la conducerea marii dezbateri naționale pentru soluționarea crizei pe motiv de salariu uriaș dezvăluit în presă… și un băiat de 50 de ani dă foc internetului cu o declarație considerată ofensatoare pentru femeile de 50 de ani.
Yann Moix spune într-un interviu pentru revista Marie Claire că n-ar putea iubi o femeie de vârsta lui. “Femeile de 50 de ani sunt “invizibile” pentru mine. Acum, le prefer pe cele mai tinere. Poate la 60 de ani, cele de 50 vor deveni interesante și pentru mine.” Imediat s-au răscocorit feministele lumii în vârstă de 0,5 secole și s-au înroșit rețelele de socializare. O jurnalistă ultragiată, Colombe Schneck, și-a pozat chiar fundul și l-a postat împreună cu replica “uite cum arată fundul unei femei de 52 de ani, nu știi ce pierzi, idiotule!” Ce s-ar fi întâmplat dacă “idiotul” s-ar fi arătat totuși dispus să încerce… #metoo scria pe el.
Colombe a șters poza, dar a repostat-o un coleg de breaslă…
Dar cine este bărbatul care declanșat o revoltă mondială?
Yann Moix a scris 11 cărți! Cu volumul de debut Jubilations vers le ciel a câștigat în 1996 prestigiosul trofeu literar Goncourt și premiul François Mauriac al Academiei Franceze, iar pentru romanul “Naissance” a fost recompensat în 2013 cu premiul Renaudot. Acum, se află în campania de promovare a ultimului său roman, Rompre.
“Fiecare individ e prizonierul propriilor gusturi. Eu sunt prizonierul gusturilor mele. Nu-i răpesc nimic unei femei de 50 de ani, dacă nu vreau să mă culc cu ea.”
Întrebat dacă vânzările noului roman vor fi afectate de comentariile lui despre femeile de 50 de ani, Moix a răspuns: sistemul e atât de pervers încât vânzările au crescut spectaculos…”. Ne imaginam asta, nu? 🙂
Nu regretă. Preferințele personale sunt treaba lui, a fost doar sincer. “E important să faci față anumitor adevăruri, chiar dacă ele ofensează, trăim într-o societate în care e greu să fii tu, ca individ, mereu trebuie să reprezentăm cetățeanul universal, căruia nu-i poate displăcea nimeni.” Nu se mândrește cu preferințele lui, le consideră aproape un blestem. Dar nu e vina lui. Nu suntem responsabili pentru gusturile, chefurile ori inclinațiile noastre. Cum se consideră victima preferințelor sale, nu se simte obligat să-și ceară scuze pentru că e diferit.
“Nu regret că am spus aceste lucruri pentru că ele mă privesc doar pe mine. Mă iubesc așa cum sunt și nu am de ce să răspund vreunei poliții a gusturilor. Abia asta ar fi pentru mine o totală lipsă de gust.” Yann Moix, scriitor, regizor și realizator TV.
Citește și După o anumită vârstă.
Sursa: theguardian.com
Citiţi şi
Trois Couleurs: Bleu. Culoarea libertății?
Le temps d’aimer – Fețele iubirii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.